CNC konferencia a Haas és az Óbudai Egyetem közös szervezésében

Május utolsó napján rendezte meg közösen a Haas Bartec GmbH és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara először a CNC Konferenciát. A rendezvény célja a partnervállalatok bemutatásán túl az ipari szereplők és az oktatási intézmények közötti kapcsolatban rejlő lehetőségek feltárása volt.

Nincs hatékony ipar megfelelő oktatás nélkül és nincs megbízható, naprakész tudást biztosító oktatás az ipar közreműködésének hiányában. Ez az egymásra utaltság teszi elengedhetetlenné a kapcsolatépítést az ipar és az intézmények között és ez képezte az idén először megrendezett CNC Konferencia gerincét is. A Haas Bartec GmbH és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara olyan eseményt hozott létre, amely fórumul szolgált az oktatási intézmények igényeinek és az ipari szereplők elvárásainak megfogalmazásához.

2018_05_31_Haas_Bartec_Konferencia_07

Fél év alatt lett konferencia egy megkeresésből

Megnyitóbeszédében Balogh József, a kar dékáni hivatalának titkárságvezetője vázolta a konferencia létrejöttének körülményeit. Külön kiemelte, hogy a megkeresés az ipari szereplők, vagyis a Haas Bartec GmbH részéről érkezett. Péntek György, a vállalat területi értékesítési vezetője ugyanis módot keresett a jövő szakembereinek támogatására – ehhez pedig almamaterét, az Óbudai Egyetemet választotta.

Megéri az oktatást támogatni

Egyre több jó példát látunk arra, hogy hogyan támogathatják az iparági szereplők az oktatási intézményeket.
A duális képzési lehetőségeken túl, a szakmai gyakorlati hely biztosításán át az oktatási eszközök rendelkezésre bocsátásáig megannyi lehetőség kínálkozik erre – ezekkel pedig szerencsére mind több és több vállalkozás él. A cél pedig kettős: a diákok és hallgatók naprakész tudással gazdagodnak, amelyeket korszerű eszközökön szereznek meg, a cégek pedig jó kapcsolatokat építhetnek nemcsak az intézményekkel, hanem a jövő munkavállalóival is. 

2018 februárjában érkezett meg a Haas kimondottan oktatási tevékenységhez felszerelt megmunkáló központja az egyetemre. A gépet a Tungaloy magyarországi képviseletének segítségével szerszámozták fel, az elmúlt szemeszterben pedig megkezdődtek a gyakorlati foglalkozások is az új berendezésen. 

2018_05_31_Haas_Bartec_Konferencia_05

Dr. Rajnai Zoltán, a Kar dékánja és Manfred Schlager, a Haas Bartec GmbH ügyvezető igazgatója az együttműködési szerződés aláírása után

Projektalapú oktatás az ipar támogatásával

Dr. Rajnai Zoltán, a kar dékánja előadásában az Óbudai Egyetemen bevezetett projektalapú oktatás működéséről beszélt az intézmény bemutatása mellett. A hallgatók valódi problémákon dolgoznak, melyek megoldásában felhasználhatják az előadásokon megszerzett tudást. A módszer előnyei vitathatatlanok, ugyanakkor az alkalmazásával kapcsolatban sok kérdés merülhet fel. Az egyetemen támaszkodnak ipari partnereik véleményére és tanácsára, a szoros együttműködés eredményei pedig a hallgatók elhelyezkedési lehetőségein és előmenetelén látszódnak igazán.

2018_05_31_Haas_Bartec_Konferencia_12

A Haas Automation INC-t és a Haas oktatási programját, a HTEC-et Huszti Attila és Péntek György területi értékesítési vezetők mutatták be. Az amerikai vállalat számára globális szinten kiemelten fontos az oktatás támogatása, ehhez korszerű és precízen berendezett HTEC központokat hoznak létre. A HTEC koncepció lényege egy olyan, oktatásra alkalmas ám mégis ipari tapasztalatot kínáló műhely berendezése, amelyben biztonságosan sajátíthatják el a tanulók a CNC-s szakma alapjait. 

Mire van szükség a műszaki képzésben?

A Haas szerint a képzési szükségleteket alapvetően négy pontban foglalhatjuk össze:
1. Megfelelő tanulási környezet
2. Megfelelő CNC szerszámgép
3. Megfelelő iparági támogatás és korszerű tananyag
4. Megfelelő helyi és nemzetközi együttműködés az iparági szereplők és az iskolák, képzőhelyek között

Ezek mindegyike elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban naprakész, szakmailag helytálló ismeretekkel gazdagodhassanak a hallgatók, illetve a középiskolás diákok.

HTEC központ Magyarországon

A Konferencia meghívott vendégei voltak a Büttner és Társai Kft. képviselői, Bencsik László és Lukács Miklós. Nem véletlenül, hiszen a cég telephelyén, Nagyatádon működik egy HTEC központ, ahol a térségben toborzott diákok képzése zajlik. A központ az üzemtől elválasztva működik, ám ez nem jelenti azt, hogy az itt tanulóknak nem valódi, hasznos feladatok jutnak. Az egyszerűbb lakatos munkáktól kezdve a bonyolultabb programozásig sok-sok változatos feladaton dolgozhatnak az itt tanulók.

2018_05_31_Haas_Bartec_Konferencia_13

Bencsik László, a Büttner és Társa Kft. projektvezetője

Hiányból igény, igényből vállalkozás

A Büttner és Társai Kft. a rendszerváltozás utáni években kezdte meg működését. A kialakuló jó minőségű szerszámacél iránti kereslet életre hívott egy olyan, hazai vállalkozást, amely rugalmasan és az ügyfél igényei szerint testre szabottan kínálja termékeit. A cég szerszámacél-kereskedelemmel, szerszám építőelemek gyártásával, szerszámházak készítésével, tanácsadással és normáliák forgalmazásával foglalkozik, az oktatás pedig a kezdetektől fontos terület volt, hiszen megfelelő szakemberek hiányában maguk kezdték el képezni munkavállalóikat. 2014 óta állnak kapcsolatban a Pécsi Tudományegyetemmel, együttműködésük gyümölcse pedig egy prosperáló duális képzés.

Átalakul a képzési program

Az Óbudai Egyetemen a tavaszi szemeszter során már több hallgatói csoport is kipróbálhatta az új Haas megmunkáló központot. A műhelyfoglalkozás átszervezéséről és a tananyag reformjáról Burai István oktató beszélt, aki hangsúlyozta, hogy a vezérlőszimulátoroknak köszönhetően veszélytelenül ismerkedhetnek a hallgatók a modern szerszámgépek kezelésével. Az elkészült, tesztelt és ellenőrzött programokat pedig később “élesben” is kipróbálhatják – rátölthetik a megmunkáló központra és alkatrészeket gyárthatnak így.

2018_05_31_Haas_Bartec_Konferencia_15

Sipos Miklós a Kar CAD-CAM szakos hallgatója

A hallgatók pozitív tapasztalatairól és az új lehetőségekről Sipos Miklós BSc. hallgató számolt be a konferencián, kiegészítve az oktatói álláspontot egy nagyon fontos szemponttal. Az új, modern technológiák megismerése ugyanis nemcsak a munkaerőpiacon jelenthet számukra előnyt a későbbiekben, hanem már a képzés során motiváltabbá válhatnak az ismeretszerzésben is.

Nem elég a szerszámgép…

… de tökéletes kiindulási alap! Azonban egy szerszámgép önmagában még nem alkalmas megmunkálásra, tervezésre és oktatásra sem. A Tungaloy Hungary Kft. örömmel vállalta a megmunkálóközpont felszerszámozását, Sárközi Zoltán, értékesítési vezető a Konferencián pedig biztosította az Egyetem képviselőit a folyamatos támogatásról. A nagy múltú japán szerszámgyártó vállalat számára ugyanúgy fontos a műszaki képzési központok támogatása, mint a szervezőknek, emellett a felhasználókat segítő támogató technológiákkal is igyekeznek naprakészek maradni. Így erős online jelenléttel, korszerű applikáció-alapú megoldásokkal és helyi, magyar nyelvű támogatással állnak rendelkezésükre.

2018_05_31_Haas_Bartec_Konferencia_18

Dr. Pinke Péter, intézetigazgató és Gyönyörű Attila az Enterprise Group CAM termékvonal vezetője

Az Enterprise Group Kft. a helyszínen lepte meg az Egyetem oktatóit. Gyönyörű Attila, a CAM termékvonal vezetője a cég képviseletében a Konferencián adta át az együttműködési megállapodást, melynek értelmében oktatási célra használható licenszekkel és a szoftverek használatának betanításával veszik ki részüket az képzés korszerűsítéséből. A SIEMENS és a VERO CAM képviseletét ellátó vállalat minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy számára biztosít ingyenes hozzáférést a programokhoz, valamint a termékekhez kapcsolódó fórumokhoz, a magyar forgalmazó ezt további helyi támogatásokkal egészíti ki.

2018_05_31_Haas_Bartec_Konferencia_27

Burai István, az Egyetem oktatója

Az előadásokat műhelylátogatások követték, ahol az oktatók, az egyetem kutatói és a hallgatók segítségével nyerhettünk bepillantást a képzésbe. Megismerhettük az Egyetem újonnan kialakított CT laborját, beléphettünk a frissen felújított mérőszobába és természetesen a forgácsolóműhelyben megtekinthettük a Haas megmunkáló központot is – munka közben. Végül egy kellemes hangulatú állófogadáson cserélhettek tapasztalatot az egyetemi oktatók, a támogató cégek képviselői és a meghívott vendégek.

2018_05_31_Haas_Bartec_Konferencia_11

Péntek György a Haas Bartec GmbH területi értékesítési vezetője

A nagy sikerre való tekintettel pedig számíthatunk arra, hogy a CNC Konferencia, bár a maga nemében egyedülálló rendezvény marad, de nem egyetlen esemény lesz a sorozatban. A szervezők a zárszóban erősítették meg szándékukat abban, hogy jövőre is szeretnének egy napot az iparvállalatok és az oktatás szoros kapcsolatában rejlő lehetőségekre áldozni.

További információ:

A Bartec GmbH hivatalos honlapján.

A HAAS hivatalos honlapján.

A HTEC program honlapján.

Az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar honlapján.

Megosztás
[
    ]