Egyedi gép egyedi igényekhez: UMET csővágó lézergép FANUC vezérléssel a Metz Művek Kft. számára

A miskolci Metz Művek Kft. üzemében rögzítéstechnikai szerelvények születnek a fémmegmunkálási technológiák tárházának kihasználásával. A termelési volumen és a termékekkel szemben támasztott minőségi elvárások pedig folyamatos fejlődést és fejlesztést követelnek a vállalattól. Ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a követelményekkel, újabb és újabb technológiákba, gépekbe kell invesztálniuk, így született meg az igény egy lézeres csővágó berendezésre.

A Metz Művek Kft. miskolci telephelye 

A Metz Művek Kft. miskolci telephelye

A cég választása a Unique Method Kft. által kínált egyedi megoldásra esett, így a telepített berendezés minden szempontból teljesíti a vevő által megfogalmazott követelményeket. Sőt, a szerszámgép funkciói a telepítést követően tovább bővültek, ezzel egy valóban egyedi és testre szabott megoldás jött létre. A szerszámgép tervezéséről, megépítéséről és telepítéséről Horváth Ádámot, a Unique Method Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

CNCMedia: Hogyan talált meg titeket ez a feladat?

Horváth Ádám, Unique Method Kft.: Amikor a Metz Művek tulajdonosában felmerült az igény egy csővágó lézergép beszerzésére, először a multinacionális vállalatok által kínált megoldásokat tekintették át. Azonban az adott feladat elvégzésére megfelelő szerszámgépek mérete jelentősen meghaladta a rendelkezésre álló helyet, illetve az áruk is magasabb volt a beruházásra szánt összegnél. Mivel régóta ismerjük egymást a cég vezetőjével, egy beszélgetés során hallottam a problémáról és úgy döntöttem, hogy a saját cégemmel belevághatunk a megoldáskeresésbe.

Ez egy cső, illetve zártszelvény megmunkáló berendezés, ez azt jelenti, hogy a szálanyag kezdő és végvágásait, darabolását, kontúrmegmunkálásait, furat- és ablakkiosztását végzi. Mindemellett az anyag automatikus be- és kiadagolását is elvégzi.

A UMET márkanév a Unique Method rövidítéséből jött létre – UniTube 6000

A UMET márkanév a Unique Method rövidítéséből jött létre – UniTube 6000

A korábbi gépépítési tapasztalatainkat kihasználva igyekeztünk áttekinteni a lehetőségeinket, majd sorozatos egyeztetések következtek a specifikációk megalkotására.

A Unique Method Kft. (2010) korábban egyedi vezérlőrendszerekkel ellátott reklámipari eszközök gyártásával foglalkozott, az utóbbi időben fordultak a gépipari gépgyártás irányába. Először saját maguk számára építettek gépeket, majd külső megrendelésre is elkezdtek tervezni. Az ipari háttérrel rendelkező szakemberek között gépész- és villamosmérnökök, illetve alkalmazás technikusok is vannak, így a Unique Method Kft. teljes körű szolgáltatást tud nyújtani magyarországi ügyfeleinek nemcsak a gép leszállításával, hanem a további műszaki támogatással is.

Kezdetben kisteljesítményű lézerekkel foglalkoztak, majd jelölőgépekkel, az évek során felgyülemlett tapasztalat birtokában pedig egyre nagyobb teljesítményű rendszerekkel.

Ismerve a feladatot és a cég elvárásait egy teljesen egyedi konstrukcióval álltunk elő, egy kimondottan helytakarékos, belépő szintű modellt terveztünk, amely ebben a formában, ilyen felszereltséggel hazánkban páratlan.

CNCMedia: Milyen lépésekből áll egy ilyen projekt, mi a menete egy ilyen egyedi szerszámgép legyártásának és üzembe helyezésének?

Horváth Ádám: Gyakorlatilag egy beszélgetésből született meg a gép ötlete. Az igény egy kompakt, belépő szintű szerszámgépre vonatkozott, amelyhez könnyen elérhető támogatás társul. Ezt tudtuk teljesíteni, ezt követően konkretizáltuk azokat a paramétereket, amelyeknek a szerszámgépnek maradéktalanul meg kell felelnie. Ide értem azokat a funkciókat, amelyek elengedhetetlenek és azokat is, amelyek meggyorsíthatják, megkönnyíthetik a munkát.

A Metz Művek Kft. tulajdonosát és termelési vezetőjét arról kérdeztük, hogy milyen elvárásokat támasztottak a géppel szemben, milyen feladatok elvégzésére és milyen minőségi paraméterek kielégítésére kerestek megoldást. Kérdéseinkre Ignácz Zsolt, termelési igazgató válaszolt.

CNCMedia: Miért a Unique Method Kft.-t bízták meg a gép építésével?

Ignácz Zsolt, Metz Művek Kft.: Az Unique Method Kft.-vel több éves jó kapcsolatot ápolunk, szakmai hozzáértésüket, megoldásorientált hozzáállásukat a már meglévő gépeink műszaki támogatása során már bizonyították.

A piacon körülnézve, illetve a gép beszerzésére kiírt beszerzési pályázaton sem találtunk olyan konstrukciót, mely megfelelt volna az elvárásainknak. Fontos szempont volt számunkra a kompakt design minimális helyfoglalással. A beruházás mértékét tekintve egy belépő kategóriás csőlézert kerestünk, ami tudásában és megbízhatóságában megfelel a gyártásunk követelményeinek és hosszútávon bérmunkát is tudunk rá vállalni.

Továbbá egy ilyen gépnél tapasztalataink szerint elengedhetetlen a megfelelő szervizháttér. Olyan beszállítót kerestünk, akinek releváns tapasztalata van a csőlézerek támogatásában. Az Unique Method Kft.-től, magyar fejlesztés révén teljes körű, magyar nyelvű technikai támogatást kapunk, így egyértelmű volt, hogy rájuk esik a választásunk.

CNCMedia: Milyen minőségi követelményeket támasztottak a géppel kapcsolatban?

Ignácz Zsolt: Első sorban a saját gyártmányainkhoz megfelelő kapacitású gépet kerestünk. Hat méteres szálakból dolgozunk, túlnyomó részt 30-75 mm-es átmérőtartományban, 1-3 mm-es falvastagsággal. Olyan gépet kerestünk, ami ezt a mérettartományt kezeli, a lehető legkisebb helyfoglalással.

További fontos szempont volt, hogy a be- és kiadagolás a gép frontján történjen, így rengeteg helyet tudtunk spórolni a gép „falra tolásával”.

A felépítést tekintve elvárás volt a robosztus, tartós mechanikai felépítés. Épített gép lévén felmerült az alkatrész utánpótlás kérdése. Ezért feltételünk volt minőségi alkatrész beszállítók választása, lehetőleg magyarországi képviselettel.

Ahogy konkretizáltuk az elvárásokat, kezdetét vette a tervezési folyamat, amelynek részét képezte az is, hogy egyeztettük a konkrét feladatot a beszállítóinkkal. Ebben a fázisban vettük fel a kapcsolatot a FANUC-kal is, ők biztosították a gép vezérlését. Ez, a kalkulációk alapjául szolgáló vázlatos terv, nagyjából másfél hónap alatt készült el, megalapozva a folytatást, a 4-5 hónapig tartó géptervezési folyamatot. Miután minden apró részletre vonatkozó elképzelés megfogalmazódott, újabb 5 hónapra volt szükség az építéshez.

2018_05_03_Unique_Method_22

A gépet 2018 elején telepítettük, így összességében egy év telt el az első egyeztetés és az tesztüzembe állítás között. Jelenleg egy gyártáskövetési fázis zajlik, látva, hogy termelés közben hogyan viselkedik a szerszámgép, újabb és újabb funkciókkal egészítjük ki a működést.

A szerszámgép üzembe helyezésével a Metz Művek Kft. elérte, hogy ma már házon belül el tudja végezni az összes, szálanyagból készülő alkatrészre vonatkozó megmunkálási feladatot, az egyszerű darabolástól a komplex vágásokig. Idén már nem volt szükségük bérgyártók bevonására.

CNCMedia: Mik azok a funkciók, amivel a telepítés után kiegészítettétek még a gépet és mikor érzitek majd úgy, hogy elkészült?

Horváth Ádám: Az egyik legfontosabb kiegészítő funkció az adagolótokmányon elhelyezett fényfüggöny, mellyel ellenőrizni tudjuk a kötegben érkező alapanyag méretét. A daraboláshoz elengedhetetlen a szálanyag hosszának pontos ismerete. A kinyúló pofa segítségével a lézerfejhez közel juttatható a szálanyag vége, az adagolórendszer tokmányoldalán pedig pontosan meghatározható a szálanyag hossza.

A szerszámgép számos funkcióval egészült ki a telepítés helyszínén is

A szerszámgép számos funkcióval egészült ki a telepítés helyszínén is

Egy másik hasznos funkció, oxigénes vágásnál, a szálanyag öblítése (nitrogénes vágásnál ez a probléma a nagyobb nyomás miatt elkerülhető) az ömledék eltávolítása érdekében. Mi ezt a tokmányon keresztüli levegőbefújással oldottuk meg.

A telepítés után merült fel az igény a csövek esetleges lézeres toldóhegesztésére is, így most éppen ezzel kapcsolatban végzünk vizsgálatokat. Jelenleg a gépen hegesztett csövek anyagvizsgálata zajlik, ha ezeken a teszteken is megfelel a termék, a jövőben a maradékanyagok felhasználásával további megtakarítást érhet el a megrendelő.

Volt valamilyen nehézség a tervezés vagy a telepítés során?

A projekt során a logisztika jelentette a legnagyobb és legváratlanabb kihívásokat. A gép méretei és alkatrészeinek tömege már önmagában is nehezítette a kivitelezést. A telepítés helyszínén daru nélkül is megfelelő körülmények álltak rendelkezésünkre a telepítéshez, azonban az összeszerelésre bérelt csarnok már kevésbé nevezhető ideálisnak. A padló ugyanis alkalmatlan volt a görgőzésre, daru pedig ott sem volt. Vastag falú csöveket használtunk tehát a mozgatáshoz, amelyek meglepően jól szerepeltek, ráadásul a gépágy merevségének vizsgálatára is alkalmasnak bizonyultak. A csövekre állítva a gépágyat a lelógás teljesen minimálisnak mutatkozott, így a 20 lábas alátámasztás a telepítés helyszínén garantálja a gépágy stabilitását.

A gép pedig akkor tekinthető majd késznek, ha ezek, a felmerülő friss elképzelések mind megvalósításra kerülnek, de nagyon nehéz dolog azt mondani, hogy már nincs további fejlesztési lehetőség. Az volt a célunk, hogy egy olyan konstrukciót dolgozzunk ki, amely a jövőben is alakítható, bővíthető és mégis egyszerűen kezelhető és karbantartható marad. Bízunk benne, hogy ez sikerült!

CNCMedia: Miért döntöttetek a FANUC bevonása mellett?

Horváth Ádám: A fő szempont az volt, hogy olyan beszállítóval dolgozzunk, amely nagy tapasztalattal rendelkezik és hosszú távon képes lesz a szükséges pótalkatrészek biztosítására. Emellett nem elhanyagolható szempont, hogy a FANUC rendelkezik lézergépes tapasztalattal is, ami egy lézeres csővágógép esetében kiemelten fontos.

A programozás oldaláról megközelítve nagy előnye a FANUC vezérléseknek, hogy a mélyebb programozási rétegekben is hozzáférhető, ez lehetővé tette számunkra, hogy az általunk fejlesztett funkciók beépíthetők legyenek. Ráadásul ezek a funkciók a későbbiekben is rugalmasan alakíthatók.

A FANUC vezérléstechnikában szerzett több évtizedes tapasztalata a biztosíték arra, hogy sokoldalú, széles körben alkalmazható megoldásokat tud kínálni a felhasználóknak. A UMET UniTube 6000 lézeres csővágó szerszámgépen számos egyedi funkció megvalósítása vált elérhetővé a FANUC könnyen programozható és rugalmas megoldásának köszönhetően. A projekt támogatásáról, a szerszámgép-építésben szerzett tapasztalatokról a FANUC Hungary Kft. műszaki vezetőjét, Fekete Csabát kérdeztük.

2018_05_03_Unique_Method_18

CNCMedia: Milyen kihívásokat jelenthet egy hasonló egyedi gép gyártásának támogatása a FANUC számára?

Fekete Csaba, FANUC Hungary Kft.: Az egyedi gépgyártás számos kihívást tartogat, a vevői igények és az ahhoz szükséges konfiguráció akár a kivitelezés során is változhat. Ez azért is jelent kihívást, mert a FANUC termékei kizárólag Japánban készülnek, ezért a megrendelés előtt nagyon körültekintően kell specifikálni a rendszert. Szerencsére a FANUC CNC rendszere nagyon rugalmas, akár utólag is könnyen lehet változtatni mind a hardver mind a szoftver tekintetében. Szintén kihívást jelentett, hogy ez volt az első olyan hazai projektünk, ahol lézerforrás nem FANUC gyártmányú, de számíthattunk a FANUC európai központjából nyújtott támogatásra.

CNCMedia: Hogyan támogathatta a projektet a FANUC?

Fekete Csaba: Mivel ez volt az első közös projektünk a kivitelezés során számos, főleg a vezérléssel, motorokkal, hajtásokkal kapcsolatos műszaki kérdés, ötlet vetődött fel. Ezeknek a megoldásában természetesen teljeskörű támogatást tudtunk nyújtani. Ahogy az alkalmazás fejlesztése és a PMC programozás kapcsán is. Ezen kívül a szervó hangolást és a tengelyek lézer interferometers mérését is elvégeztük. Hiszünk benne, hogy a teljeskörű támogatással tudjuk megalapozni a hosszútávú sikeres együttműködést.

CNCMedia: Cél az egyedi megoldások támogatása a FANUC-nál?

Fekete Csaba: Jelenleg Európában és Magyarországon is egyre nagyobb igény van az egyedi, személyre szabott megoldások szállítására. Célunk, hogy ennek az igénynek meg tudjunk felelni, legyen szó robotról, CNC vezérlésről vagy kulcsrakész megoldásról.

A jövőben mindenképpen hasonló szerszámgép-építési projekteken dolgoznánk, ezekhez pedig szükség van egy olyan, rugalmas és kiforrott vezérlésre, amit a FANUC nyújt. Így mindenképpen velük képzeljük el a közös munkát, bízunk benne, hogy ez az ügyfeleink számára is előnyökkel jár majd.

[nggallery id=391]

További információ

A Unique Method Kft. weboldalán.

A FANUC Hungary honlapján.

Megosztás
[
    ]