A sikeres lemezmegmunkálás receptje

Új lemeztechnikai szerszámgyártó mutatkozott be az Ipar Napjai kiállításon

Az Ipar Napjai 2018 kiállításon először találkozhattak a lemezmegmunkáló vállalkozások a DMW Maschinen- und Werkzeugbau GmbH (DIETZ) lemeztechnológiai szerszámgyártó megoldásaival. A cég termékei között egyaránt megtalálhatók a nagy szerszámgépgyártók – TRUMPF, AMADA vagy Euromac – stancoló/nibbelő gépeivel kompatibilis lyukasztó és kivágó szerszámok, valamint présszerszám-normáliák is.

A németországi Geierstahlban található céget 1982-ben alapította Ferdinand Dietz. Az alapítás óta a DMW Maschinen- und Werkzeugbau GmbH a kivágó és lyukasztó szerszámok számos újításával és egyedi megoldásával lépett piacra. A DMW által gyártott „Dietz Systems” szerszámok az egész világon keresettek, és a cég ma már számos országban rendelkezik helyi képviselettel.

A DMW által kifejlesztett kivágó és lyukasztó szerszámok egyedi kenési megoldásának köszönhetően a szerszámok élettartama akár 100%-kal megnövekedhet, míg a karbantartási költségek és a szerszámcserére fordított mellékidő csökken. Ezt többek között az alapító Ferdinand Dietz által kifejlesztett AirBlow rendszer biztosítja, mely 1982 óta folyamatos fejlesztés alatt áll. Ennek következtében nemcsak az innovációs szellem, hanem a folyamatosan növekvő tapasztalat is fontos tényező a termékfejlesztésben.

DMW-14

Az AirBlow rendszert úgy alakították ki, hogy a bélyegtartó és bélyeg megfelelő furatrendszerrel rendelkezzen. A stancológép minden löketnél sűrített levegő és olaj keveréket fúj be, ami egyrészt keni a mozgó bélyeg felületét, másrészt a bélyeg alján a kiáramló levegő elfújja az esetleges hulladékot, továbbá az olaj a lyukasztás helyére kerül, így az kenést kap.

DMW-07

Magyarországon először az Ipar Napjai 2018 kiállításon ismerhették meg az érdeklődők a cég termékeit, többek között a szabadalmi oltalom alatt álló sűrített levegős belső kenésű stancolószerszám-rendszert, illetve az Allround stancszerszám-koncepciót is. A szerszámok hosszú élettartamának érdekében a DMW ellenálló anyagokat, valamint speciális edzési eljárásokat és bevonatokat alkalmaz a gyártás során. A szerszámok DS-ECO szerszámacélból készülnek, és teljes keresztmetszetben edzettek.

A szerszámok három felületi bevonattípusban rendelhetők:

  • DT+: 3 700 ± 500 HV (Vickers) keménységű. Erősen ötvözött, szívós anyagokhoz. A bevonat színe vörösesszürke.
  • HT: 3 000 HV (Vickers) keménységű. Alumíniumhoz. A bevonat színe fekete.
  • VT: 3 500 ± 500 HV (Vickers) keménységű. Normál és ötvözött acél, horganyzott felülethez is. A bevonat színe rózsaszín.

A bevonatolás az élettartam-növelés mellett az élrátétképződés csökkentésében is fontos szerepet játszik. A gyártás során a szerszámok felületén feltüntetik a méretet és egy azonosító számot is. A lyukasztások számát és a szükséges utánélezést a stancológépek vezérlőjében kell beállítani.

DMW-08

A DMW termékskáláján található stancolószerszámok és normáliák minden műszaki kihívásnak megfelelnek. Az egyedi igények kielégítését nem csak németországi ügyfeleik számára biztosítják, hanem minden felhasználójuk számára az egyes országok forgalmazói képviseletein keresztül.

További információ

A DMW Maschinen- und Werkzeugbau GmbH weboldalán.

Megosztás
[
    ]