Önműködő stabilitás

A gyártási folyamatokért felelős munkavállalók folyamatos idő- és költségnyomás alatt dolgoznak. A folyamatbiztonság, a gyártóeszköz-ellátás, valamint a megfelelő gyártási költségszint általában minimális elvárás a munkáltatók részéről.

Minden erőfeszítés ellenére sajnos számtalan hiba csúszhat a gyártóeszköz-ellátás folyamatába, ami egy gép vagy netalán egy teljes gyártósor leállását okozhatja. Köztudott, hogy a gyártás előre nem látható extra költségeinek legbosszantóbb része a gépállás miatt keletkező veszteségek. A német szerszámgép-gyártókat tömörítő VDW szervezet tanulmánya szerint a gyártási idő 10,7 százalékában állnak a gépek, amely időtartam 25 százaléka a rosszul szervezett folyamatból adódik. Beszélhetünk itt nemcsak alapanyaghiányról, hanem hiányzó és nem megfelelő szerszámról is. E gépleállások elkerülése érdekében a gyártók nagy mennyiségű szerszámot raktároznak, hogy biztosítani tudják a folyamatos termelést. Közgazdasági axióma, hogy a raktárkészlet nem termel profitot, és nagyarányú invesztíciót igényel. További probléma, hogy az ügyfél munkatársa nem tud a gyártásra koncentrálni, ami az alapvető feladata lenne, mert a szerszámok, gyártóeszközök logisztikáját kell koordinálnia. Valamint előfordulnak hibák, amikor nem a megfelelő szerszám áll rendelkezésre. Ilyenkor „tűzoltás” következik, vagyis a technológus próbál olyan szerszámot találni, amellyel folytathatják a gyártást a megfelelő szerszám megérkezéséig. Ezek a folyamatok sosem optimálisak, hiszen a megnövekedett megmunkálási idő és a többlet szerszámkiadás erőteljesen emeli a munkadarab gyártási költségét is. Ezeket a jelenségeket a Walter saját gyakorlatában is tapasztalta, hiszen váltólapkás szerszámtesteinket magunk is forgácsolással készítjük.

A megoldás

A több évtizedes gyártási tapasztalat alapján fejlesztettük ki a Walter szerszámkiadó automatákat. Az elsődleges cél a Walter gyártásának támogatása volt. Akkoriban egy külön informatikusokból és gyártómérnökökből álló csoportot állítottunk fel, akik megalkották – a ma már piacvezető és szinte minden nagyobb forgácsolással foglalkozó cég által ismert – a Tool Data Management (TDM) szoftvert. A szakmai fórumokon, kiállításokon, vásárokon ha-mar híre ment a TDM szoftvernek, és hamarosan a Walter környezetében székelő nagyobb cégek egymásnak adták a kilincset, hogy tanulmányozzák a rendszer működését. Ebben a piaci környezetben döntött a Walter AG akkori vezetése úgy, hogy piacra dobják a szoftvert, elérhetővé téve más cégek számára is. A 2000-es évek elején megalakult a mostani TDM Systems GmbH elődje, amely kizárólag a TDM szoftver továbbfejlesztésén dolgozik. A rendszer modulárisan épül fel, és gyakorlatilag valamennyi, a gyártáshoz szükséges segédfolyamatot lefed a szerszámadatoktól a CNC programokon át akár a mérőeszközök menedzsmentjéig. A TDM szoftver egyik moduljára épül a Walternál elérhető szerszámkiadó automaták nagy része. A Walter Multiply megszületésekor egyértelmű volt, hogy a szolgáltatáscsomag részeként a szerszámkiadó automatákat is ezen új vezérmárka keretein belül értékesítjük.

Spirálos tárolás a gyorsan forgó tételeknek

Spirálos tárolás a gyorsan forgó tételeknek

Az eredmények

Mivel a szerszámkiadó automaták közel helyezkednek el a gépekhez, csökken a raktáron belüli transzfer egyébként kieső ideje, így a gyártás rövidebb. Optimalizáljuk a termelékenységet is, mivel az automata 24 órában, a hét valamennyi napján elérhető. Automatizálható az utánrendelés is. A beszerző automatikusan kész listát kap a fogyóban lévő tételekről, amelyek megrendelése a különböző beszállítóktól szintén automatizálható. Az e-mail-riportok teljes, transzparens képet mutatnak az elmúlt időszak felhasználásáról, megkönnyítve a gyenge pontok feltárását, például a felhasználók továbbképzésének szükségét. Gyakorlatilag megszüntethetők a szerszámhiány miatti gépleállások, ugyanis a megfelelő szerszám a megfelelő helyen, a megfelelő mennyiségben lesz elérhető. Csökken a raktárkészlet és a raktározási költség, a transzparens árumozgás pedig felfedi, illetve megszünteti az elfekvő szerszámok készletét. További előnye a rendszernek, hogy pontosan követhető a költség- vagy munkahelyre, munkadarabra, illetve munkavállalóra eső költséghányad, ami felbecsülhetetlen segítséget nyújt a vállalkozások menedzsmentjének a helyes irányok meghatározásában.

Ma már biztonsággal kijelenthetjük, hogy a magyarországi Walter is megfelelően nagy tapasztalattal rendelkezik: jelen-leg országszerte hét vevőnknél összesen 11 automata van üzemben. Nem túlzás, hogy egy szerszámkiadó telepítése utáni évben minimum 15 százalékos szerszámköltség-csökkenés érhető el, nem beszélve arról a megtakarításról, ami a gépleállások elkerülésével realizálódik.

A kínálat

Jelenleg kínált automatáink alapvetően három csoportba tartoznak. Basic Line automaták: a hagyományos spirálos, illetve fiókos, külön-külön zárható rekeszes automatákat egyaránt ajánljuk. Ezeken egy TDM modul, az Easy Supply nevű szoftver fut. Lehetőség nyílik az automaták egymás mellé helyezésével a változatok kombinációjára is.

Tapasztalatok a gyakorlatban

Kolozsvári Tibort, a gödöllői Hungaro-SLR Gépipari Kft. műszaki vezetőjét kérdeztük.

Mennyiben változott a napi rutin az automaták üzembe helyezését követően?

Kolozsvári Tibor: A vállalatunknál visszatérően használt váltólapkák sokfélék és darabszámuk igen magas. Fogyásuk, utánrendelésük, nyomon követésük felügyelete jelenős terhet jelentett a szerszámraktár-vezetőnk számára, ezért szereztünk be három Walter Basic Line automatát. A betanítást kollégáink nagy érdeklődéssel fogadták, és hamar megbarátkoztak az új rendszerrel. Mára a napi riportoknak köszönhetően pontos képet kapunk arról, hogy mely forgácsolóterület mely alkatrészünk gyártásához milyen mennyiségű váltólapkát használ fel. Mivel a minimumszinteket a korábbi tapasztalatok figyelembevételével állítottuk be az automatáknál, a váltólapkák utánrendelése optimalizálttá vált, és ezáltal maximális mértékben állnak a termelőüzem rendelkezésére. Megfelelő képzettségű raktáros hiányában így már nem okozott gondot, hogy a harmadik műszakban nincs raktáros – a szerszámok munkatársunk általi kiadását az automatákkal tudjuk helyettesíteni.

Milyen területeken jelentkezett és milyen mértékű a megtakarítás a szerszámkiadókkal?

KT: A szerszámkiadó automaták a gyártott alkatrészeink megmunkálásához szükséges váltólapkák 95 százalékát tartalmazzák. Az automatában tárolt váltólapkák darabszámát a szerszám szükségleteinek figyelembevételével határoztuk meg. Így például a kétélű kiesztergáló szerszámokhoz használatos CCMT… lapkákból mindössze kettő darab van egy dobozban, tehát a szükségesnél több váltólapkát nem vesznek, nem vehetnek ki a kollégák. Ezzel jelentősen csökkent a gépeknél lévő, ezáltal nem felügyelt váltólapkák mennyisége.

Az automaták bevezetését követő három hónapban minden kollégánk, aki az automatákból váltólapkát igényelt, kapott egy összesítést, hogy mennyi váltólapkát, és milyen értékben vett ki. Ezzel tudatosítottuk bennük, hogy minden felhasználásról objektív adat áll a rendelkezésünkre. A visszahozott használt váltólapkákat is vizsgáltuk, ami az elhasználtság mértékére és megfelelőségére irányult. Így mostanra az elhasznált váltólapkák valóban megfelelő mértékben elhasználtak, illetve megszűnt az a jelenség, hogy egy-egy élt teljesen felhasználatlanul hagytak a kollégák.

Összességében ugyanolyan termelési érték mellett 11,3 százalékkal sikerült csökkentenünk a váltólapka-felhasználást.

Mindent egybevetve elérték-e a céljukat a beszerzéssel?

KT: Az automaták üzembe helyezésével célunk volt egyrészt a felhasználási fegyelem megszilárdítása – ami az automaták bevezetése előtt komoly időráfordítást jelentett –, másrészt a munkaerőhiány miatt bekövetkezett hiány pótlása, a harmadik műszak felügyeletének biztosítása. Úgy gondolom, hogy minden kitűzött célt sikerült elérnünk, amiben nagy segítségünkre volt Lics Imre, aki az automaták beüzemelését és betanítását végezte nálunk a Walter részéről. A megvalósult céloknak köszönhető, hogy a közelmúltban írtuk alá a Walter Hungária Kft.-vel az újabb szerződést két Network Line szerszámkiadó automata beszerzésére, amelyek az üzem által használt rezsi-anyagok 90 százalékának kiadását fogják felügyelten végezni.

Network Line típusú szerszámkiadó automata

Network Line típusú szerszámkiadó automata

Teljes felhasználási kontroll, kisebb felhasznált mennyiség, csökkenő költségek – ezek a gazdaságos termék-előállítás olyan alaptényezői, amelyek a lapkakiadó automatáknak köszönhetően valóra váltak a mindennapi gyakorlatunkban.

Professional Line automaták: alapjában véve a Basic Line tovább-fejlesztett változatai, sokkal nagyobb méretekkel, ennek megfelelően nagyobb befogadóképességgel. Kuriózumként jellemezhető a Combi automatánk, amely a világon először egyszerre fiókos, illetve spirálos rendszerű. A Professional Line automatákon ugyancsak a TDM Easy Supply dolgozik.

Network Line automaták: ugyancsak fiókos, illetve spirálos fel-építésűek. Ahogy a név is mutatja, az automatának állandó internetkapcsolat szükséges. Szoftvere HTML-alapú, rendkívül egyszerű és felhasználóbarát. Ezt a családot alapvetően a bányászati iparnak fejlesztették ki. Az elmúlt mintegy 20 évben bizonyították, hogy például a műanyag rekeszfedelek is megállják a helyüket még extrém körülmények között is. Ennek köszönhetően az ár-érték arány kiváló, ami rendkívül vonzóvá teszi őket.

Az összes automata esetén elérhető egy általános, a Walter által előre gyártott kialakítás. Az optimális változat azonban az ügyfél raktározandó terméklistája alapján konfigurálható, amely tartalmazza a szerszámok befoglaló méretét és nagyságrendi havi fogyását.

Mindhárom típus esetében lehetőség nyílik a vevőnél használatos mágneskártyák alkalmazására a felhasználók azonosításához, valamint vonalkód olvasóéra is, amely szerteágazóan használható különböző adatok rendkívül gyors felvitelére. Különféle interfészeken keresztül a rendszer kommunikálni tud a vállalatirányítási szoftverek többségével, amelyek ezáltal az automatikus könyvelést is el tudják végezni.

A Walter Hungária Kft. minden esetben igyekszik hosszú távú partneri kapcsolatot kiépíteni az ügyfeleivel, ennek megfelelően többfajta pénzügyi konstrukcióban kínálja az automatákat.