Négy szerszám kettő áráért gyári élezéssel

A belgiumi székhelyű Bosal Csoport közel egy évszázada gyárt alkatrészeket neves autómárkákhoz, és mára huszonkét országban negyvenkét üzemet működtet. A cég 2004 óta van jelen Magyarországon, az itthoni termelés legnagyobb részét a vonóhoroggyártás teszi ki: a Bosal-Oris Hungary Kft. az egyik legnagyobb vonóhoroggyártó Európában. Gajda Pált, a Bosal-Oris termelési igazgatóját és László Róbertet, a Walter Hungária Dél-magyarországi értékesítőjét a CNCMedia kérdezte.

A legkisebb élezhető szerszámok

A legkisebb élezhető szerszámok

CNCMedia: Milyen lépésekből áll egy vonóhorog előállítása, és milyen kapacitással termel a jelenlegi gyártósor?

Gajda Pál: A CNC gépeken a vonóhorgok egyik legfontosabb része, a vonógömb készül. Az egyik esetben mi csak a tornyot munkáljuk meg, míg a hozzá tartozó csatlakozóelem, a vonóhorog látható része (az úgynevezett libanyak) már készen érkezik. A két alkatrészt ilyenkor dörzshegesztéssel csatlakoztatjuk egymáshoz. A másik esetben a teljes összeállítás egy kovácsdarabból készül, ilyenkor a teljes megmunkálást helyben végezzük. Ez esztergáló-, maró- és fúróműveleteket jelent. Teljes kapacitáson, azaz ha minden gépünk három műszakban üzemel, nagyjából 2400 vonóhorogszett gyártására vagyunk képesek naponta, így belátható, hogy a hatékonyság nagyon fontos számunkra. Ha egy új technológiával akár csak 10 másodpercet is le tudunk faragni egy ciklusból, az rengeteg megtakarítást jelent. A Walterral pontosan egy ilyen fejlesztés alkalmával kerültünk kapcsolatba. Új technológiát akartunk telepíteni, és számunkra nagyon előnyös volt, hogy a Walter nemcsak szerszámot, hanem komplett technológiát és teljes támogatást is kínált. Az eredmény, hogy a vonóhorog libanyak részét, amelynek toronymegmunkálását korábban három felfogásból, három gépen végeztük, az általuk javasolt új géppel és technológiával most egy felfogással, egyetlen y tengelyes esztergagépen készítjük. A gyártási folyamathoz szükséges 22 perc 14-re csökkent.

CNCMedia: Sikerült-e más területeken is újítani és hasonlóan jó eredményeket elérni?

GP: Az említett technológia beüzemelése után más megmunkálásokat is tesztelni kezdtünk, és nagyon jó eredményeket értünk el többek között Protomax St tömör keményfém marókkal. Hogy csak egy példát említsek: amíg egy más gyártó marója 200 munkadarab, addig egy Protomax St maró 1200 gyártására volt képes. Ráadásul a technológián is rengeteget tudtunk spórolni, mivel a ciklusidőkön perceket sikerült faragnunk. A következő nagy előrelépést a Walter szerszámok gyári élezése hozta. Eleinte ugyanis külsős, lokális cégekre bíztuk az élezést, azonban a visszakapott szerszámok éltartama messze elmaradt az eredetitől. Ekkor érkezett a javaslat a Walter munkatársa, László Róbert részéről, hogy elvisz néhány szerszámot gyári élezésre, és nagy megelégedésünkre azt tapasztaltuk, hogy az újraélezett szerszámok azonos technológia mellett is több mint 95 százalékban képesek ugyanazt az éltartamot biztosítani, mint az újak. Igaz, hogy a Walter szerszámok bekerülési értéke magasabb, mint más gyártóktól érkező szerszámoké, de átlagosan 4-5 élezéssel számolva még így is bőven megérik az árukat. Kalkulációink szerint éves viszonylatban csak a Protomax St marók használata több 10 000 eurós költségmegtakarítást jelent. A hatékonyság összességében kihatással van a termékeink árára is, így több megrendelést kapunk, és új piacokra is be tudunk törni. Mára sikerült eljutnunk odáig, hogy olcsóbban gyártunk, mint a kínai versenytársak. Ennek köszönhetően pedig jelenleg úgy néz ki, hogy a Bosal csoporton belül a teljes CNC megmunkálás hozzánk települ Magyarországra, ami óriási előrelépést jelent.

CNCMedia: Hol történik a szerszámok gyári élezése, és mi ennek a folyamata?

László Róbert: Az élezés a Walter németországi központjában történik, pontosan ott, ahol az új szerszámokat is gyártják. A legnagyobb előnyünk a helyi élezőkkel szemben, hogy az újraélezés ugyanazokon a gépeken, ugyanazzal a geometriával és ugyanazzal, a sokszor egyedi és levédett bevonatolási technológiával történik, mint az új szerszámok gyártása. Ezért vagyunk képesek az élezett szerszámokon is azonos éltartamot biztosítani, amire ráadásul garanciát is vállalunk. Ha az első három alkalommal az ügyfél úgy tapasztalja, hogy a szerszám nem hozza az ígért éltartamot, akkor azt mi ingyenesen újra megélezzük. Fontos továbbá megjegyezni, hogy az élezés költsége messze elmarad egy új szerszám árától, nagyjából annak 25-30 százaléka, így háromszori élezéssel számolva az ügyfél két szerszám áráért négy teljes értékű szerszámot kap. Ráadásul 2012-ben 50 százalékos kapacitásnövelést hajtottunk végre az élezőközpontunkban, ezzel jelentősen csökkent az élezési folyamat átfutási ideje. A tények mutatják, mennyit is lehet nyerni egy jó minőségű szolgáltatással, amely az elsőre olcsónak és gyorsnak tűnő lokális élezéssel szemben valódi versenyelőnybe hozza az ügyfeleinket.

Csak jók a tapasztalatok

A Walter Szerszámélezési szolgáltatásának igénybevételéről kérdeztük Feri Sándort, a szekszárdi Jako Fémárugyár Kft. technológiai vezetőjét.

CNCMedia: Milyen szerszámot éleztet a Jako a Walter partnereként, és miért?

Feri Sándor: Természetesen olyan belső hűtéses tömör keményfém csigafúrókat éleztetünk a Walter Hungária Kft.-vel, amelyeket tőlük vásárolunk. Ezek a fúrók a teljesség igénye nélkül: A3389DPL-9,8, A3289DPL-10, A3289DPL-11,8, A3279XPL-11, A3389DPL-8,1 és A3389DPL-8,6. Azért választottuk a Walter élezési programját, mivel csak így láttuk biztosítva fúróink gyári forgácsolási paramétereinek folyamatos fenntartását és a stabil éltartamot.

CNCMedia: Mik a tapasztalatok a gyári élezéssel kapcsolatban?

FS: Csak pozitív tapasztalataink vannak az újraélezett és bevonatolt szerszámokkal kapcsolatban. Ugyanazon technológiai paramétereket nyújtják, mint az újonnan használatba vett szerszámok. Gyors és szakszerű ügyintézés jellemzi a Walter Hungáriát.

CNCMedia: Milyen megtakarítást értek el a szolgáltatás igénybevételével?

FS: A Walter a fúróira háromszori élezési garanciát vállal, vagyis egy új szerszám első három élezéséig garantálják a szerszám élettartamát, megmunkálási pontosságát. Ez mindenképpen megtakarítással jár a szerszámok beszerzésénél, és más gyártónál nem találkoztam eddig ilyen garanciával. Ráadásul az éltartam-garanciának köszönhetően csökken a gép állásideje, mert garantáltan tarthatók a beállított szerszámcsere-intervallumok.