NC Viewer – NC kód megjelenítő ingyenes, online, mobil és Fusion 360 is

A CAM rendszerek felhasználóinak, illetve a szerszámgép előtt kézzel programozóknak egyik gyakori problémája, hogy vizualizálni szeretnék a posztprocesszor által kifordított vagy kézzel szerkesztett NC programot. A CAM felhasználóknak ez azért fontos, mert a kifordított NC program abszolút nem biztos, hogy azt “csinálja” amit a képernyőn látnak. Az ilyen NC kód megjelenítők közül az egyik legismertebb a CIMCO, mely igen elterjedt és széles körben használt. A CAM rendszerek felhasználóinak viszont nem minden esetben áll rendelkezésre ez a fizetős megoldás (pedig az ára igen barátságos). Nekik ajánljuk az NC Viewer ingyenes megoldását.
 
Az NC Viewer fejlesztése közel 1 éve kezdődött el és azóta igen sokat fejlődött. Az NC Viewer gyakorlatilag egy weblap, ahova fel tudjuk tölteni az NC programunkat és ott 3D-ben megjeleníthetjük a mozgásokat. Az NC kód (a szokásoknak megfelelően) különböző színekkel jeleníti meg az egyes utasítás típusokat. Maga az NC kód természetesen szerkeszthető, majd a változtatások újra és újra megjeleníthetőek grafikusan is. A mondatok között lépkedve a grafikus ablakon egy kis szerszám az aktuális pontba ugrik, illetve az egérmutatóval egy aktuális pályapontra kattintva a grafikus ablakban, az NC program a hozzá tartozó mondatot jelöli ki.
 
NCV2
A szimuláció mozgása kontroll-gombokkal vezérelhető, illetve a grafikus ablak megjelenített elemei állíthatóak. A közeljövőben NC programokat tudunk majd megnyitni és menteni a Dropbox és Google Drive felhő használatával is. Külön jó pont, hogy a mobil felhasználókra is gondoltak, így a telefonunkon egy böngészővel megnyitva az oldalt egy egészen jól kezelhető felületet kapunk.
 
NCV3
Az NC Viewer fejlszetői a Fusion 360 felhasználóinak népes táborára is gondoltak, ezért készítettek egy applikációt is hozzá. Ezt letöltve és telepítve a gépünkre, a Fusion 360-ban egy új beépülő modul jelenik meg. Ez tulajdonképpen egy ablak az NC Viewer weblapjára. Használata és kinézete ezért megegyezik a böngészőben futóval. Sajnos a szerszámpályák posztolása után manuálisan kell megnyitnunk a kiposztolt NC programot, de még így is könnyen kezelhető marad az alkalmazás.
 
NCV
Az NC Viewer szélesebb körben való elterjedéséhez még azért számos fejlesztés szükséges (pl. jelenleg csak ISO kódokkal birkózik meg), de a fejlődés dinamikájából nézve érdemes figyelni a hiányzó funkciókat, mert egy jövőbeli verzióba könnyen bekerülhetnek.
 
A fentebb említett szoftverek és bővítmények az alábbi linkeken érhetők el:

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]