Hogyan tanuljuk meg a Fusion 360 CAM használatát?

A kisebb cégek számára mindig nehéz feladat a megfelelő CAD rendszer kiválasztása, hiszen ezek ára igen magas költséget jelent az ilyen vállalkozások, vagy magánszemélyek számára. A „drágaság” persze szubjektív, de mindenesetre általánosan elmondható, hogy egy marószerszámba vagy gépbe biztosan előbb ruháznak be a cégek, mint egy új szoftverbe.

Fusion360CAM

Erre a piacra próbál betörni az Autodesk a Fusion 360 rendszerével, mely egy igen komplex tervező, megmunkáló csomagot kínál igen kedvező áron, hiszen kis cégeknek ($100.000 kisebb éves bevétel) illetve nem üzleti célú felhasználásra ingyenesen használható. Ha úgy döntünk, hogy mégis előfizetünk rá, akkor pedig napi egy kávé árából van egy legális, könnyen elsajátítható, komplett CAD/CAM rendszerünk. Viszont egy problémával azonnal szembesülünk: hogyan tanulhatnánk meg a használatát?

Mostani cikkünkben szeretnénk segítséget adni azoknak, akik a Fusion 360 megmunkáló moduljának (CAM) használatát szeretnék elsajátítani. (A többi modulról most nem ejtünk szót). Az ingyenesen, vagy „olcsón” elérhető szoftverek használatát legtöbben az interneten elérhető, elsősorban ingyenes anyagok tanulmányozásával próbálják meg. Ezek az anyagok lehetnek írottak – weblapok, fórumok, tutoriálok – vagy az igen divatos videós tartalmak, melyek tipikusan valamilyen videó-megosztó portálon elérhető anyagok. Ezeket legtöbbször „lelkes amatőrök” készítik, hiszen az üzleti formából adódóan (ingyenes elérhetőség) nem üzletszerű oktatásról van szó. Ezzel el is érkeztünk ennek a formának a legnagyobb veszélyéhez, mely abban rejlik, hogy a tanulni vágyó csak a „lelkes amatőr” tudásával egyező mértékben és mennyiségben (mélységben) tudja elsajátítani a tudást. Az ilyen oktatóanyagok valószínűleg nem egy kidolgozott oktatási tematika alapján vezetik végig a vállalkozó szellemű tanulót az elsajátítandó anyagon. Mégis azt kell mondanunk, hogy van létjogosultságuk, hiszen számos szempontból versenybe tudnak szállni a pénzért kínált, hivatalos oktatásokkal. Legfontosabb előnyük, hogy könnyen, bármikor és bárhonnan elérhetőek és teljesen ingyenesek. Ez nagyon nagy segítséget jelenthet egy adott probléma megoldásában, hiszen, ha valamelyik anyagban az adott problémánk megoldásáról van éppen szó, akkor azonnal megkapjuk a választ. Nem elhanyagolható szempont, hogy az ilyen oktatóanyagok egy része magyar nyelven készül, mivel sok esetben az angol szaknyelv használata jelent nehézséget a tanulóknak. (Természetesen ugyanez igaz lehet a „lelkes oktatóra” is.)

Oktatóvideók magyarul

A Fusion 360 modellező és megmunkáló moduljáról magyar nyelven is elérhető néhány oktatóvideó, melyek jó kiindulási pontot jelenthetnek minden kezdő számára, aki most kezd el ismerkedni a rendszerrel. Az oktató anyagok CAM modult áttekintő részeben megismerkedhetünk a 2.5D és 3D marásokkal, betekintőt kapunk a többtengelyes marási lehetőségekbe is, valamint az esztergálási műveletek készítéséről is információkat szerezhetünk. Ezek a videók jó kezdőlökést adhatnak azoknak, akik most ismerkednek a rendszerrel, vagy akik némi alapinformációt szeretnének kapni a Fusion 360 használatával kapcsolatban.

Fusion 360 videók magyar nyelven.

Fusion 360 CAM alapok a Webuni oldalán.

Ha valaki ennél bővebben, mélyebben szeretné elsajátítani a rendszer használatát annak a következő lehetőségeket tudjuk figyelmébe ajánlani:

Oktatóvideók angol nyelven

A magyar nyelvű oktatóanyagok mellett természetesen még több angol nyelvű videó közül válogathatunk. Ezek egy része részletesebben vagy éppen specifikusabban tárgyal egy adott témát. Az egyik legismertebb ilyen csatornán több mint 300 videó található, mely a Fusion 360 szinte összes modulját lefedi.

Fusion 360 oktató videók angol nyelven.

Oktatóanyag angol nyelven

Az Autodesk oktatóanyaga sem elhanyagolható azok számára, akik el szeretnék sajátítani a Fusion 360 használatát. A weboldalon videókkal tarkított tematikus leírások találhatóak a különböző modulok használatáról.

Fusion 360 oktató anyag az Autodesk oldalán.

Oktatás a tanteremben

Aki ennél is részletesebben szeretné elsajátítani a Fusion 360 CAM használatát, az részt vehet tematikus, akár egyéni igényekre szabott oktatáson is.

Fusion 360 CAM oktatás a CAMXPRESS-től.

A Fusion 360 ezen a linken tölthető le.

Videó segítség a Fusion 360 letöltéséhez és az ingyenes licenc aktiváláshoz.

Fusion 360 CAM képzés az UP Academy-nél.

Fusion 360 CAM képzés a Varinex-nél.

Megosztás

Kollár József

Kollár József vagyok, több mint 10 éve foglalkozom CAM rendszerek támogatásával. (SolidCAM, HSMWorks - Fusion360, PowerMILL, ArtCAM - Carveco) Korábban szerszámgyártásban dolgoztam CAM programozóként, ahol sok szakmai tapasztalatot szereztem. Cikkeimmel ezen idő alatt elsajátított tapasztalatokat és az adott CAM rendszer működési logikájának megértését szeretném átadni nektek. 

Tags:

[
    ]