Ember-robot csapatmunka az elektronikai iparban

A családi kézben lévő vállalkozás egy korábbi kísérleti alkalmazásának folyományaként, az egyik leányvállalat, a SCHUNK Electronic Solution új demórendszert mutatott be. A rendszer a SCHUNK panelbontóit alakítja kollaboratív berendezésekké az elektronikai ipar számára.

1804-SCHUNK-Nutzentrenner-kollaborativ-2

Robotkarral felszerelt panelbontó gép

Az automatizált rendszer a SAR 1700 panelbontó gépből és egy SCHUNK Co-act EGP-C megfogóval ellátott Universal Robots UR5 hat-tengelyes robotkarból áll. Míg korábban az alkalmazottak teljes mértékben kézzel szolgálták ki az olyan gépeket, mint amilyen a SAR 1700 is, az új rendszer segítségével már csak a paneltároló állványt kell manuálisan feltöltsék. Innentől mindent a robot végez: elvesz egy panelt az állványról, behelyezi a gépbe, bezárja az ajtót és megnyomja az indító gombot. Miután a gép leválasztotta a nyáklapot, a robotkar az egyes darabokat egy futószalagra helyezi, a folyamat pedig kezdődik elölről. Az állvány 32 panel befogadására alkalmas, szükség esetén pedig a munkások átvehetik a feladatot és manuálisan is betölthetik a gépet.

“A kollaboratív megközelítéssel jelentősen növelhető az elektronikai termelékenység” – magyarázza Henrik A. Schunk. “Az eddigi 1-2 helyett, a gépkezelők így akár párhuzamosan 5 gépet is kiszolgálhatnak. Ez azt jelenti, hogy a megoldás nagyon rövid idő alatt képes megtéríteni a költségét.” 

Tekintve, hogy a SAR 1700 kifejezetten kisebb cégek számára lett tervezve és viszonylag alacsony beruházási költségekkel jár, a termelékenység további gépekkel fokozatosan növelhető, hiszen mindegyik kiszolgálható mind manuálisan, mind pedig automatizálva, az adott igényeknek megfelelően.

DGUV-minősített megfogó minden robothoz

A rendszerben használt SCHUNK Co-act EGP-C a világ első, a DGUV (Német Szociális Baleset-biztosító) által jóváhagyott, kollaboratív alkalmazásokhoz szánt, biztonságos ipari megfogója. A digitális I/O interfész által vezérelt, kétujjas párhuzamos megfogó számos különböző alkalmazáshoz használható, a legkisebb elektronikai összeszerelési folyamatoktól egészen az autóipari alkalmazásokig.

1804-SCHUNK-Co-act-EGP-C

A rendszer megfelel az ISO/TS 15066-os előírásoknak és úgy lett tervezve, hogy emberekben képtelen legyen kárt tenni. Tartozik hozzá egy védőtok és egy biztonságos feszültségszabályozó, a zökkenőmentes kollaboráció érdekében pedig egy, a jelzőlámpák színeinek megfelelő LED-sorral is ellátták. A rendszert előreszerelt állapotban szállítják, egy KUKA, FANUC vagy Universal Robots – illetve szükség esetén egyéb gyártmányú – kollaborációs robotokkal kompatibilis interfésszel. A teljes szabályzás és elektronika be van építve a megfogóba, így ez nem foglal plusz helyet a vezérlőszekrényben. Az üzembe helyezési erőforrások csökkentése érdekében, a SCHUNK tervezi programozó modulok készítését minden hagyományos kollaboratív robothoz.

ForrásSCHUNK

További információ:

A SCHUNK hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]