Együttműködés a Haas Automation Inc. és az Óbudai Egyetem között

A műszaki oktatást, legyen szó a középfokú, vagy az egyetemi képzésről, a jól működő ipari kapcsolatok erősíthetik. A Haas Automation Inc. és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kara egy hosszútávú partneri kapcsolat reményében kezdte meg tavaly együttműködését, melynek eredményeképp idén tavasszal egy új megmunkáló központtal és vezérlésszimulátorokkal gazdagodott az Egyetem Gépműhelye. 

IMG_0614.jpg m+ísolata

HAAS Automation Inc a világ egyik legnagyobb szerszámgépgyártó vállalata. 1983-as alapítását követően, ma is 100 %-os amerikai tulajdonban, töretlenül követi azt az elvét, amely szerint a folyamatos fejlődés egyenlő a magasabb termelékenységgel! Ma 100 000 m2 fedett üzemcsarnokban, közel 300 CNC berendezéssel folyik a saját feljesztésű szerszámgépeik gyártása Oxnardban, Kalifornia államban. A vállalat fő profilja a CNC függőleges- és vízszintes megmunkáló központok, CNC esztergák és forgóasztalok fejlesztése és gyártása. 1 400-nál is több munkavállalójuk dolgozik azon, hogy az évente legyártott 14 000 db szerszámgép, a tőlük megszokott megbízhatóságot és minőséget nyújtsa.

Világszerte már több, mint 175 000 berendezésük került értékesítésre. Ebben nagy szerepet kapott a HAAS viszonteladói hálózata, amelyet HAAS Factory Outlet-nek neveztek el. Magyarországon ezt a feladatot az osztrák székhelyű Bartec GmbH látja el, a HAAS gyártói certifikációt sikeresen teljesítő magyar értékesítési- és szerviz csapattal. Idehaza győri bemutatótermük várja a hét minden napján az érdeklődőket, ahol lehetőség van bizonyos géptípusok megtekintésére is.

DSC_6623.jpg m+ísolata

A HAAS a globális ipari jelenléten felül évek óta aktívan részt vesz a technikai sportok világában is (Forma-1 és Nascar), illetve világszerte partner a CNC oktatásban mind az ipari vállalatok, mind az oktatási intézmények tekintetében. Számos HTEC központ (HAAS Technical Education Center) működik sikeresen annak érdekében, hogy a diákok és hallgatók – modern, a mai kornak megfelelő gépeken megfizethető technológiával, szoros kapcsolatban az iparág képviselőivel, hozzáférve az aktuális online oktatási anyagokhoz – kaphassanak egy olyan jövőképet, amelyre talán még soha nem volt ekkora szükség, mint a mai CNC oktatásban.

Ennek kapcsán talált egymásra 2017 decemberében a HAAS magyarországi képviseletének, a Bartec GmbH-nak az értékesítési csapata, – nevezetesen Péntek György (aki az ÓE BGK volt hallgatója) és Huszti Attila – valamint az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztosnságtechnikai Mérnöki Kar vezetése. A hosszú távra tervezett kimagasló partneri kapcsolat alapjaként a Bartec GmbH 2018 februárjában díjmentesen helyezte ki határozott időre a Bánki Kar Gépműhelyébe a HAAS egyik nagysikerű oktatási célú gépét, egy új MiniMill-EDU típusú marógépet. A projekt részét képezi még további 4 db HAAS vezérlés szimulátor is, amely remekül kiegészíti a CNC programozás lépéseinek elsajátítását.

Végül, de nem utolsó sorban a Bartec GmbH kimagasló helyi iparági partnerkapcsolatainak köszönhetően, a budapesti Tungaloy Hungary Kft. vezetése – Sárközi Zoltán értékesítési vezetővel – úgy döntött, díjmentesen biztosítja a Mini-Mill-EDU marógép felszerszámozását prémium minőségű forgácsoló szerszámaival.

DSC_6739.jpg m+ísolata

Bartec GmbH és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar, kiegészítve a Tungaloy Hungary Kft. szerszámcsomagjával, egy több, mint35.000,- EUR értékű projekttel kezdte meg együttműködését annak érdekében, hogy az Egyetem hallgatóinak CNC technológiával kapcsolatos tantervét és tárgyait hatékonyabbá tegye, illetve növelje a hallgatók személyes feljődésének lehetőségét, ezzel vonzóbbá téve a CNC-s pályát.

2018. március 26-án ünnepélyes keretek között került sor a HAAS magyarországi képviselete, a Bartec GmbH és a Tungaloy Hungary Kft. közreműködésével, a Bánki Kar Gépműhelyébe kihelyezett és felszerszámozott MiniMill-EDU típusú marógép, és a 4 db HAAS vezérlés szimulátor átadására. 

Szerző:Balogh József

További információ

A HAAS Automation Inc. weboldalán.

A BARTEC GmbH honlapján.

Megosztás
[
    ]