A TRUMPF bízik az elektromobilitásban és az ipar 4.0-ban

INTECH házi kiállítás: A TRUMPF bemutatja lézertechnológiáit, hogy az elektromobilitást még nagyobb lendülettel támogassa // A vállalatok digitális transzformációja elindult // A digitális transzformációért felelős ügyvezető, Mathias Kammüller a német gépgyártásban óriási esélyeket lát. 

A csúcstechnológiás vállalat, a TRUMPF hatalmas esélyeket lát az ipar 4.0 és az elektromobilitás megatrendjeiben mind a maga számára, mind a német ipar számára is: „A gép- és berendezésgyártás Németországban az ipar és az elektromobilitás hálózatba kötésével profitálhat“, mondta Mathias Kammüller, a digitális transzformációért felelős ügyvezető a TRUMPF-nál, az INTECH kapcsán: „A hálózatba kötött gyártás, mint a gyártás következő innovációs szintje és a mobilitás jövője munkahelyeket biztosítanak a fejlesztésben, a gyártásban és az alkalmazásokban, de még inkább újakat hoznak létre.“ A lézer teszi messzemenőkig és kizárólag lehetővé az elektromos autók versenyképes gyártását.

Infografika: „Mit tesz lehetővé a lézertechnika az elektromobilitás számára“

Infografika: Mit tesz lehetővé a lézertechnika az elektromobilitás számára

Növekvő érdeklődés a gyártási eljárások iránt az elektromobilitás területén

A TRUMPF-nál erősen növekszik az érdeklődés az olyan gyártási technológiák iránt, amelyek az elektromobilitás területre jellemzők. A trendek azt mutatják, hogy az autógyártás forgalmából már ma is minden tizedik euró az akkumulátorgyártásra esik. A TRUMPF világszerte több mint 500 lézert értékesít, amelyek az akkumulátorgyártásban kerülnek alkalmazásra: „Mi rendelkezünk a megfelelő gyártási eljárásokkal, hogy a jövő mobilitásának központi elemeit gazdaságosan gyárthassák: akkumulátort, nagyteljesítményű elektronikát és elektromos meghajtást csak a lézer tud rugalmasan és nagy termelékenységgel sorozatban gyártani“, mondta Christian Schmitz, a lézertechnológia üzletág ügyvezetője a TRUMPF-nál. Azért, hogy az elektromobilitás területén milliószámra és egyidejűleg megfizethetően gyártsunk, robusztus gyártási eljárásokra van szükség, amelyek rövid időn belül a ma még alacsony termelési volumenről tömeggyártásra növelhetők.

Lézertechnológia az elektromotorok hatékony tömeggyártásához

A vásáron bemutattak egy TRUMPF lézeres eljárást, ami kereken egy perc alatt egy elektromotor minden hegesztését elvégezte. „Hegesztési eljárásunkkal, az úgynevezett „hairpin”-ekkel biztosítjuk, hogy az elektromotorokat gyorsan, biztonságosan és kedvező költségekkel gyárthassuk. A nagy ráfordításokat igénylő és szoros idejű tekercselés vastag vörösrézdrótokkal az erős e-motorokért már nem szükséges. A tömeggyártás jelentősen megkönnyíti ezt“, mondta Schmitz úr. Az ún. „hairpin”-eljárással egy sűrített levegős pisztoly meglő egy négyszögletű rézdrótot – hasonlóan egy hajtűhöz – egy nútba a motor peremén. Végül a drótok egymásba fordulnak, és lézerrel hegesztésre kerülnek.

TRUMPF lézertechnika a „hairpin”-ek hegesztésekor

TRUMPF lézertechnika a „hairpin”-ek hegesztésekor

Digitalizáció a biztonságos akkumulátorgyártásért

A kézigépek akkumulátorgyártásában is TRUMPF technológiát alkalmaznak: az akkumulátorok több rétegű hajszálvékony réz- és alufóliákból állnak, amiket lézerrel vágnak le. Végül folyékony elektrolitot töltenek be és az akkumulátorokat egy fedéllel lehegesztik – ezeknek a hegesztéseknek tökéletesen kell záródniuk. Mivel, ha az akkumulátor üzem közben tönkremegy, égés- és sérülésveszély lép fel. Az akkucelláktól az akkumodulokon át az akkupakkokig a lézer számos hegesztési eljárást elvégez. A lézerberendezések érzékelő rendszerekkel rendelkeznek és egy felhőalapú szoftverrel vannak összekötve. Az érzékelők értékeket továbbítanak a minőségbiztosítás és a dokumentáció részére, de a hegesztési eljárásokat is vezérlik. „Az akkumulátorgyártók az előtt a probléma előtt állnak, hogy az akkumulátorok működőképességét legelőször csak a gyártási folyamat legvégén tudják tesztelni. Nekik szükségük van arra, hogy a folyamatot állandóan ellenőrizhessék, azért hogy az akkumulátor működőképességét végül biztosítani tudják“, mondta Schmitz úr.

Munkavállalók a lemezgyártásból műszakmegbeszéléskor

Munkavállalók a lemezgyártásból műszakmegbeszéléskor

A TRUMPF a saját telephelyén is kiépíti a digitalizációt

„Lézereink példák során keresztül mutatják meg az autóiparnak is, hogy milyen fontos a digitális transzformáció a TRUMPF-nak. Azért, hogy a saját gyártásunkban is felkészültek legyük a jövő kihívásaira, szorgalmazzuk vállaltunkban is a digitalizációt”, mondta Mathias Kammüller. Több mint 500 munkavállaló dolgozik a TRUMPF-nál több mint 30, a digitális transzformációval kapcsolatos projekten. “Ezzel nagyobb hatékonyságot érünk el és csökkentjük költségeinket, illetve növeljük versenyképességünket. Különösen németországi telephellyel rendelkező partnereinknek, akik magas bérköltséggel dolgoznak, nagy jelentőséggel bír ez a tulajdonság”, így Kammüller úr. A jelen üzleti évben a vállalat többek között az USA-ban, Chicago-ban nyitotta meg Smart Factory-ját és a Stuttgart mellett, Ditzingenben hálózatba kötött logisztikai központját.

Digitálisan hálózatba kötött megoldások a teljes gyártáshoz

Az INTECH-et ebben az évben kereken 2200 látogató tekintette meg az egész világból. Itt bemutatásra került a teljes TRUMPF termékportfólió, ezen belül a TruConnect megoldásai is. Ezekkel nemcsak a lézerberendezések ellenőrizhetők, hanem a lemezmegmunkálás termelékenységének növelése is. “Mi a teljes gyártási folyamtatot digitalizáljuk, a vevői megbízástól a számlázásig, a nyersanyag beszerzéstől a készdarab kiszállításáig. Azon tevékenységek, amik a gyártás előtt és után valósulnak meg, összesen mintegy 80%-át teszik ki a megmunkálási folyamatnak. Megoldásainkkal ez a ráfordítás drasztikusan csökken”, mondta Heinz-Jürgen Prokop (Chief Executive Officer, szerszámgép üzletág).

Újdonságok a lemez- és csőmegmunkálásban

A INTECH-en bemutattak egy új robot-hegesztőcellát, a TruLaser Weld 5000et, amely akár négy méter hosszon is tud dolgozni, valamint két új gépet a lézeres csővágás területéről: a TruLaser 5000-et és a TruLaser Tube 7000 fibert. Az utóbbi 254 milliméteres átmérőjű csöveket is képes megmunkálni. Szilárdtest lézere és a Rapid Cut funkció magas vágási sebességet biztosít.

Könnyűfém felnik vágása a TRUMPF lézerekkel

Könnyűfém felnik vágása a TRUMPF lézerekkel

Ezen kívül világpremiert ünnepelt az új TruLaser Cell 5030. Ezzel a géppel a TRUMPF kiegészíti termékportfólióját azon lézerberendezések körében, amelyek két- és három dimenzióban vágnak. Az új berendezést egy új diszklézerrel szerelték fel, ami speciálisan a vékony lemezes tartományban gyors vágási sebességével tűnik ki.

További információ

A TRUMPF Hungary Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]