Tudta, hogy akár 50%-kal csökkentheti a tervezési időt, ha szimulációt használ?

Nagyon frusztráló tud lenni, ha a dolgaink nem úgy alakulnak, ahogy eltervezzük. Ezt egy mérnökember még jobban tudja, hiszen, ha a tervei alapján készült termék nem működik a valóságban, annak a tervezői kudarc mellett költség- és nyersanyagvonzata is van.

Éppen ezért a gyártó cégek számára fontos szerepet játszik a prototípus gyártás a termékfejlesztési folyamat során. A prototípus gyártás lehetővé teszi a gyártók számára egy új termék teherbírásának tesztelését, megnézhetik hogyan működik és teljesít az adott elem valós körülmények között, valamint meghatározhatják a végső termék legyártása előtt a javításra szoruló tervezési hibákat. A prototípusok használata megbízhatóbb termékek létrehozását eredményezte. Azonban a fizikai „tervezés/gyártás/ellenőrzés” folyamata jelentősen megnövelte a termékfejlesztés idejét és költségeit.

Szerencsére napjainkban az új szimulációs eszközök segítségével a tervezők már nem függenek a költséges prototípus gyártástól, ha terveik ellenőrzéséről van szó. A virtuális szimuláció segítségével lerövidült a fejlesztési ciklus, jobb termékek készülnek és kerülnek piacra még rövidebb idő alatt. És mi az, ami még ennél is jobb? Hogy ez a módszer már nem csak nagyvállatok számára érhető el.

Eurosolid_1

Hatékony szimulációs eszközök

Ma már a szimuláció egy egyszerű, könnyű és költséghatékony módja az ügyfelek igényeit kielégítő termékek létrehozásának. Ezek a képességek pedig gyakran már a gépészeti tervező szoftver részeit is képzik.

A SOLIDWORKS Premium CAD szoftver tartalmaz kinematikai és szerkezeti elemzésre szolgáló eszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy a tervezőmérnökök valós erőhatásokat és mozgásokat szimuláljanak készülő termékeiken, hogy jobban átlássák terveik erősségeit és gyenge pontjait. Ezek az eszközök leegyszerűsíthetik az anyagok viselkedésvizsgálatát, ami felgyorsítja a megoldási időt és így a szimuláció már a tervezés szakaszában végbe mehet, nem pedig a végén.

A szimuláció alapjaiban változtatja meg a tervezést, de a SOLIDWORKS Premium szimulációs és elemző képességei csak a kezdet, a SOLIDWORKS Simulation Standard és Professional vizsgálati lehetőségei egy egészen új világot nyitnak meg a mérnökök számára.

grafikon_2

SOLIDWORKS SIMULATION STANDARD

Ha ellenőrzésről van szó, a megfelelő szoftver használata hatalmas különbségekkel jár. A SOLIDWORKS Simulation csomagjával már kis befektetéssel is hatalmas előnyökre tehet szert. Hiszen a legjobb eszközök, jobb döntésekhez vezetnek. Az alábbi funkciók segítségével pedig egyszerűen és könnyen vizsgálhatja meg terméke teljesítményét.

Trend Tracker

A Trend Tracker segítségével a meglévő szerkezetünk válaszait tudjuk összehasonlítani más-más termékvariációkkal. Ezzel a funkcióval a legnagyobb alakváltozást, a feszültség és a tömeg változását tudjuk nyomon követni a különböző design variációk esetén.

Fáradás szimuláció

A legtöbb fémszerkezet-meghibásodás a kifáradásból adódik. Még akkor is, ha a szerkezetet folyáshatár alatti feszültséggel terheljük, és ha ismétlődő terhelésnek van kitéve. A SOLIDWORKS fáradás szimulációja átlátható képet ad arról, hogy az ismétlődő vagy véletlenszerű terheléses ciklusok milyen szerkezeti hatással vannak az alkatrészére. A fáradásvizsgálat lehetővé teszi, hogy a ’Teljesítményre való tervezésről’ egy új szintre, az ’Életartamra szóló tervezésre’ lépjen.

Időalapú mozgás szimuláció

Az időalapú mozgáselemzés módszerével megvizsgálhatjuk egy összeállítás mozgástani viselkedését. A funkcióval valódi fizikai környezetet határozhatunk meg a külső- (gravitációt, súrlódást, tömeg) és a belső (motorok, rugók stb.) terhelések függvényében, melyek segítségével meghatározható a testek mozgása és erőrendszere.

Hogyan fizetődik ki a tervellenőrzés?

A SOLIDWORKS partner Akribis systems piacvezető mozgásirányító rendszerek tervezésében és gyártásában. A cég ügyfélköre nagyon változatos az orvosi eszközöktől kezdve a mobiltelefongyártókig. Amikor a cég mérnökcsapata megfizethető ugyanakkor a gyártásukhoz szükséges magas színvonalú megoldást kerestek, a Simulation Standard FEA eszközeit hívták segítségül.

A gyors mozgásokkal működő rendszereknél kritikus a rezgések hatásainak vizsgálata. Kinematikai, lineáris statikai és tűrés vizsgálatok, valamint frekvencia elemzések alkalmazásával, az Akribis növelte a tervezési teljesítményét és optimalizálta a termék merevség-tömeg arányát. Az eredmény pedig olyan kiváló termékek, amelyek felülmúlják az előző referenciaértékeket, valamint megtakarítják azt az időt és pénzt, amit a fizikai prototípus gyártására fordítottak volna.

Az eredmények számokban: 30–50%-kal csökkent a tervezési idő és 15-20% lerövidült a piacra kerülés ideje.

Emelje Ön is egy új szintre a tervezést a SOLIDWORKS Simulation eszközeivel, amelyekhez most kedvezményes áron juthat hozzá!

simulation promo_cnc

További információ:

A SOLIDWORKS hivatalos magyarországi viszonteladója, az EuroSolid Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]