Szakmai rendezvényekkel népszerűsítik a szakképzést

Az utóbbi időben nagy port kavart a magyarországi szakképzési rendszer átalakítása, a rendszerszintű megújításon kívül pedig egyéb változásokat tapasztalhattak az érintettek. Miközben új szakmák jelennek meg és új képzéseket akkreditálnak az új követelményeknek megfelelően, néhány régebbi és kevésbé népszerű képzés is újra figyelmet nyer. A szakképzések népszerűsítésére pedig újabb és újabb rendezvényeket szerveznek.

28616781_1896998510325069_798912513965065543_o

Március 7-én rendezték meg Budapesten a “Tanulj Szakmát! Pályaorientációs És Szakképzési Börzét”, amelyen szakképző intézmények mutatkoztak be az érdeklődőknek. A felsőoktatási intézmények nyílt napjaihoz hasonlóan előadásokkal és gyakorlati bemutatókkal várták a látogatókat, akik között általános iskolások, középiskolások és felnőttek is voltak. A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum (BMSZC) és a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum (BGSZC) több tagintézménye is jelen volt a MOM Sport tornatermében, standjaikon lehetőség nyílt betekinteni az iskolában tanuló diákok munkájába és megismerni a képzési követelményeket.

A helyszínen tanárok, az iskolák tanulói, illetve iskolaigazgatók, képzésvezetők is jelen voltak. A szakmai bemutatók és a lehetőségek megismerése pedig sok érdeklődőt vonzott, az egynapos rendezvényen több, mint 200 vendéget regisztráltak. Annak ellenére, hogy a látogatói létszám magasnak tűnik, a szakgimnáziumi tanárok szerint a felvételizők számában nem ez tükröződik: több iskolát is érint a “diákhiány”. Hasonló problémákat tapasztalhatunk, ha az oktatói gárda létszámát tekintjük, hiszen műszaki tanári és mérnöktanári területen is jelentős a betöltetlen pozíciók száma.

A szakképzésben tanuló diákok viszont jó lehetőségnek tartják ezt az oktatási formát, egy budapesti technikusi képzés tanulója szerint a szakgimnáziumi tananyag jó alapot szolgáltat a felsőfokú tanulmányok megkezdéséhez, illetve lehetőséget teremt az azonnali elhelyezkedésre. Emellett a cégek részéről is erős igény mutatkozik a jól képzett szakmunkásokra, így egy-egy iskolával több ipari szereplő is kapcsolatban áll, nyári gyakorlati helyet illetve szakmai kiegészítő oktatást biztosítva a tanulóknak.

A szakképzésben rejlő lehetőségek tehát egyre gyarapodnak, a közoktatási intézmények mellett pedig megszaporodott a felnőttképzők és a nem órarendi keretetek között oktató intézmények száma is. A képzési kínálat pedig egyre inkább az ipari elvárásokhoz alkalmazkodik, ezáltal jobb elhelyezkedési lehetőségeket és biztosabb megélhetést ígérve a szakképzést választó tanulóknak.

A pályaorientációs események palettáját színesíti a SzakMÁzz Budapest rendezvénye mellett a Szegedi Szakképzési Centrum által szervezett Szakmák Éjszakája esemény is. A Szakmák Éjszakáján számos gyárlátogatás, előadás és gyakorlati bemutató várja az érdeklődőket országszerte. Az oktatási intézmények mellett magyarországi üzemek is megnyitják kapuikat, hogy újdonságaikkal és az iparági trendekkel motiválják a pályaválasztás előtt álló diákokat a szakképzésben való részvételre. Természetesen nem csak nekik szól ez a program, hanem minden érdeklődő számára izgalmas időtöltést kínál a rendezvény.

A Szakmák Éjszakája programjain a részvétel ingyenes, de egy-egy helyszínen regisztrációhoz kötött. A programokról az esemény weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

További információ

A SzakMÁzz Budapest Facebook oldalán.

A Szakmák Éjszakája honlapján.

A kiemelt kép forrása a SzakMÁzz Budapest Facebook oldala.

Megosztás
[
    ]