Profi rögzítéstől a zajcsökkentésig: a 3M autóipari fejlesztései nagyban megkönnyítik az életünket

Ki ne akarna minden alkalommal minőségi munkát végezni? Közel 100 éves tapasztalatának köszönhetően a 3M már hosszú ideje komoly segítség a járműtervezés, -gyártás és javítás szakemberei számára. Legfrissebb fejlesztései között találjuk a ragasztószalagok új generációját: ezek számos olyan rögzítési megoldásban használhatók, ahol korábban csak mechanikai rögzítést lehetett alkalmazni, emellett csiszolásban és hallásvédelemben is komoly szintet léphetünk az eszközeikkel.
peltor

Ha ki akarunk emelkedni az autóipari versenytársak közül, nem elég gyorsan dolgoznunk, a minőségre is maximálisan oda kell figyelnünk. Jól dolgozni pedig csak megfelelő és profi eszközökkel lehet, amelyek nemcsak a vevőt teszik elégedetté, de a munkát is megkönnyítik. A 3M éppen ezt tartja szem előtt: nem véletlen, hogy fejlesztéseiket már itthon is egyre többen használják. A vállalat folyamatosan együttműködik többek közt a nálunk gyártókapacitással is rendelkező autómárkákkal, illetve a legjelentősebb hazai beszállítókkal. A két német prémium autómárka győri és a kecskeméti üzembővítésének köszönhetően az elmúlt évben a 3M jelentősen növelte a forgalmát a szegmensben.

Erre képes a ragasztószalagok új generációja

A vállalat három területen is izgalmas és megbízható újítással rukkolt elő. Az egyik a kulcsszerepet játszó rögzítésben mutat hatékony alternatívát:  a 3M™ VHB™ ragasztószalagok új generációja ugyanis számos olyan rögzítési megoldásban használható, ahol korábban csak mechanikai rögzítést lehetett alkalmazni. Az új kétoldalas, hőálló akrilhab ragasztószalag erős kezdeti tapadással bír, jól formálható, és szinte bármilyen felület összeilleszthető vele: alumínium, acél, üveg, illetve a műanyagok és festett vagy porszórt felületek. Fontos előnye, hogy a megvalósítás éppen olyan lesz, mint a látványterv, mellőzve minden zavaró rögzítőelemet, beleértve a csavarokat és szegecseket. Panelrögzítés esetén a szalag ellenáll a dinamikus igénybevételnek, miközben súlycsökkenést és letisztult megjelenést eredményez, merevítőrögzítésnél pedig nagy mértékben kizárja a vibráció és korrózió okozta problémákat.

vhb-gph-1

Forradalmasítják a csiszolási munkálatokat

Hasonló módon könnyíti meg a dolgunkat a 3M™ Cubitron™ II csiszoló- és vágókorong, amely az olyan nehéz munkafolyamatok során is, mint amilyen az élletörés vagy a hegesztési varratok eltávolítása, a legtökéletesebb precíziós szemcsekialakítást nyújtja. Ráadásul, mivel kisebb rányomással lehet vele dolgozni, a kezelő számára sokkal kényelmesebb a használata. A precíziósan megmunkált szemcsét tartalmazó Cubitron™ II-t egyedülálló tulajdonságainak köszönhetően előszeretettel használják a precíziós fémmegmunkálásban, ahol elengedhetetlen a tökéletes minőség, emellett a járműjavítási területen, ahol a fényezés-előkészítésben és csiszolásban nyújt kiemelkedő segítséget. 3M™ Cubitron™ II csiszolóanyagok a 3M PSG (precíziósan formált) szemcsével forradalmasítják a csiszolási munkálatokat: gyorsabb anyagleválasztást biztosítanak, és tartósabbak, mint a hagyományos termékek.

cubitron-ii-bonded-people-application-600-x-400

A munka során persze nem szabad figyelmen kívül hagyni a szakemberek biztonságát sem: az autóiparban például koránt sem ritka a nagy zajjal járó tevékenység. A halláskárosodás megelőzése érdekében kifejlesztett, nagy teljesítményű és 33 dB-es zajcsillapításra képes 3M™ PELTOR™ X4P5E fültok amellett, hogy a nagy szintű zajok ellen véd, letisztult, vékony profilú, esztétikus kialakítása miatt is jó választás. A dielektrikus eszköz innovatív tömítőgyűrűje kiváló akusztikus védelmet biztosít, különösen az alacsony frekvenciájú hangok ellen, dupla fejpántos kialakítás pedig segít csökkenteni a melegedést, valamint jó illeszkedést és egyensúlyt biztosít.

peltor-x4a

További információ

A 3M hivatalos weboldalán.