Mitől jó egy CNC eszterga?

Manapság nincs könnyű dolga annak, aki CNC esztergát szeretne vásárolni. A piac tele van ismert és kevésbé ismert gyártók gépeivel, amik ráadásul számos variációban, különböző kiépítettségekkel készülnek és szinte végtelen mennyiségű opcióval szerelhetőek fel.

1.ábra: Tsugami M08SYE-II ferdeágyas eszterga – a gép tömege 5600 kg

1.ábra: Tsugami M08SYE-II ferdeágyas eszterga – a gép tömege 5600 kg

Nem vitás, hogy ilyen választék mellett nagyon nehéz az adott feladatra a legalkalmasabb gépet megtalálni, azonban van egy olyan alapvető tulajdonság, amire minden alkalmazáshoz szükség van és aminek ezért minden jó CNC esztergában meg kell lennie.  Ez pedig nem más, mint a:

Merevség

Néhányan talán meglepődtek, hogy egy ilyen egyszerű dolgot említünk, mikor manapság minden az ipar 4.0-ról, a gyártási folyamatok monitorozásáról, a vezérlők grafikájáról és a különböző szoftveres megoldásokról szól.

2. ábra Tsugami M08SYE-II - revolverfej és 80 mm-széles X és Y szánok

2. ábra Tsugami M08SYE-II – revolverfej és 80 mm-széles X és Y szánok

Mindezek azonban nem érnének semmit, ha a gép mechanikusan nem elég jó, nincs meg a kellő merevsége, ugyanis akkor csak azt fogjuk tudni kimutatni a rengeteg beépített szenzorral, hogy az alkatrészünk ismét kívül esik a tűrésen vagy, hogy megint túl gyorsan kopik a szerszám a rezgések miatt.

Azt állítjuk tehát, hogy a jó gép legfontosabb tulajdonsága a kellő merevség.

Hogy miért?

Nézzük meg részletesebben:

  • a jó gép pontosan dolgozik,
  • a jó gép megbízható,
  • a jó gép bírja a nehézmegmunkálást,
  • a jó gépen jó felületi minőség érhető el,
  • a jó gép hosszabb szerszáméltartamot biztosít.

Nem nehéz belátni, hogy a fentiek mindegyikéhez a kulcstényező a merevség és a jó rezgéscsillapítás, hiszen:

  • ha a gép nem elég merev, “nincs benne elég anyag”, akkor esztergálás közben deformálódni fog, így a méret nem lesz pontos;
  • ha a gép nem elég merev, akkor a folyamatos túlterhelés miatt mechanikus hibák fognak kialakulni;
  • ha a gép nem elég merev, akkor nem bírja a nagy előtolással és fogással végzett nehézmegmunkálást, így nem elég termelékeny;
  • ha a gép nem elég merev és nincs meg a tömege és a kellő rezgéscsillapítása, akkor a folyamatos rezgések miatt nem lesz megfelelő a felületi minőség és a rezgések emellett a lapkák éltartamát is drasztikusan csökkentik.

Persze ez mind szép és jó – gondolhatja az olvasó, de minden esztergagyártó azt mondja a saját gépére, hogy nagy merevségű, akkor miből látszik, hogy egy gép tényleg az?

Erre a következő paraméterek adhatnak eligazítást:

  • a gép tömege
  • a vezetékek szélessége
  • a revolverfej kialakítása

Az eszterga tömegéből ugyanis világosan látszik, hogy „mennyi anyag van” a gépágyban, ami döntően befolyásolja a merevséget és a rezgéscsillapítást.

3. ábra Tsugami M08SYE-II - revolverfej és szerszámtartók

3. ábra Tsugami M08SYE-II – revolverfej és szerszámtartók

Azt sem nehéz belátni, hogy ha egy gépen 80 mm széles vezetékek vannak, míg egy másikon 40 mm szélesek, akkor a 80 mm-es vezetékekkel rendelkező gép merevebb lesz.

A revolver esetében pedig sokszor elég egy pillantás egy gépmegtekintés során, és már a revolverfej méreteiből látszik a különbség egy merev és egy gyengébb gép között. Ezen felül a használható késszárak és fúrórudak maximális keresztmetszete is adhat egy iránymutatást, hiszen ha egy azonos méretű gépbe D40 mm-es fúrórúd fogható be, míg egy másikba csak D32 mm-es, akkor a D40 mm-es verzióval merevebb befogás érhető el.

SzerzőKálmán Péter, Szimker Szerszámgépgyártó és Kereskedelmi Zrt.

További információ

A Szimker Szerszámgépgyártó és Kereskedelmi Zrt. weboldalán.

Megosztás
[
    ]