Ember és robot egymás mellett – 3. rész

Gyenge koncentrációs készségek és fáradtság – soha többet! A robotokat, emberi kollégáik megbízható, nélkülözhetetlen munkaerőnek tartják. Az utóbbi időben egyre jellemzőbb, hogy csövek hegesztésében, hajlításában, marásában, elválasztásában, mozgatásában és tárolásában is használják őket. A mesterséges intelligenciának és gépi tanulásnak köszönhetően ráadásul várhatóan még rugalmasabbá válnak, így idővel teljes mértékben lecserélhetik a kizárólag repetitív munkákat végző társaikat.

Cikksorozatunk első és második részében innovatív vállalatok egyedi automatizációs megoldásain keresztül mutattuk be, milyen szokatlan alkalmazási területeken is képesek helytállni a robotok. A befejező részben a robotizáció fejlődését gyártói oldalról vizsgáljuk – arra keressük a választ, hogyan reagál a változó igényekre egy olyan piacvezető vállalat, mint a KUKA.

Harmadik rész – KUKA Roboter

A robotok gyártásával foglalkozó KUKA az elmúlt néhány évben jelentős növekedést tapasztalt a robotizáció területén. Nem is olyan rég, a fókusz még a relatíve alacsony pontosságot igénylő alkalmazásokon volt: Az adott folyamaton belül kialakuló pontatlanságokat vagy kompenzálta egy specifikus szerszám, vagy eleve nem volt igény a pontosságra. “Ilyen folyamatokat továbbra is gyakran végeznek emberek. A növekvő költségek, illetve az emberi munkaerőhiány miatt azonban ezeket egyre gyakrabban bízzák gépekre vagy automatizációs megoldásokra,” – mondja Alexander Bay, a KUKA Roboter GmbH CNC/Megmunkálás piaci szegmens vezetője.

Kína – a jövő piaca

Ennek megfelelően tehát az ipar nagyon erős növekedést mutat. “Elég csak az elektronikai piacra nézni, ahol az automatizációs lehetőségek hatalmas potenciállal rendelkeznek,” – mondja Bay. Ez kifejezetten igaz Ázsiában, ahol az ipari növekedés együtt jár a nemzetköziesedéssel. Németország persze továbbra is fontos piac a KUKA számára, “Bízunk azonban az ipar Európán kívüli növekedésében is. Ezért irányítjuk figyelmünket elsősorban Kínára, hiszen – az IFR (International Federation of Robotics = Nemzetközi Robotikai Szövetség) szerint  a legnagyobb és leggyorsabban növekvő piaccal rendelkező ország az ipari robotok területén.”

Ez nem is annyira meglepő – a legtöbb ipari robot most is a kínai piacon kerül eladásra. Az IFR az elkövetkezendő három évben 160.000 eladott ipari robotot jósol Kínában, ami a globális eladások 40%-át jelentené.

Hatalmas csövek marása

Egy másik igen kedvező terület a KUKA számára a műanyag csövek piaca. A vállalat ezért a KUKA 120 R2700 Extra HA robot mellett már a KL 1500-3 T lineáris egységet és a KUKA MG 360 szervomotort is gyártja, ezzel egy teljesen integrált automatizációs megoldást kínál. A rendszer kifejezetten a newporti Asset International Ltd. csőgyártási feladataihoz lett fejlesztve és lehetővé teszi az akár 3,5 méter átmérőjű csövek precíz megmunkálását.

KUKA-KR-QUANTEC@Asset-International-1_article

Ezeket a csövek többek között vízelvezetéshez használják földalatti csatornákban, árvízvisszatartó medencékben és alacsony nyomású alkalmazásokban. Tekintve, hogy a rendszer akadálymentes, a robot közvetlenül, rugalmasan tudja kezelni a megmunkálandó csöveket. Graham Bennet, az Asset International termelési igazgatója elégedett a megoldással: “A rendszernek köszönhetően jelentős növekedést értünk el a termelésünkben.” A rövidebb megmunkálási idők érdekében a cég ráadásul egy 50%-os kapacitásbővítést is meg tudott valósítani.

Robotok – a jövő munkatársai

Nem kérdéses, hogy a robotok használata hatalmas potenciált hordoz, ami egyelőre még elég kiaknázatlan. Ezidáig főként repetitív feladatokban használták őket, állandó pontosság és ismételhetőség mellett. “A jövő elvárásai azonban mások lesznek, főként a professzionális szervizrobotok esetében,” – emeli ki Alexander Bay. “Ha a robotok más területekre is be akarnak törni, rugalmasabbnak kell lenniük, és ebben segíthet a gépi tanulás.”

Az Ipar 4.0 részeként

A robotok az Ipar 4.0 területén is egyre népszerűbbek. Képesek adatot gyűjteni a gyártósoron, amiket különböző IT rendszerekkel osztanak meg, így “a gyártói rutin még hatékonyabbá válik, az egyes rendszerek pedig gyorsabban tudnak reagálni az egyedi igényekre” – teszi hozzá Bay.

FA_13_Robotik_12_article

Egyre népszerűbb a programozás leegyszerűsítése is. “Ebbe beletartozik majd a robotok online kapcsolata, ami lehetővé teszi, hogy adatot kérjenek külső rendszerekből, például CAD szoftverekből,”  mondja Stefanie Flaeper, a Transfluid ügyvezető igazgatója. Az ilyen megoldások, illetve a mesterséges intelligencia segíthet a robotikus rendszerek kiszámíthatatlan, változó tényezőkre való felkészítésében.

De akárhogy is alakuljon a robotok jövője, egy dolog biztos: “A robotok egyre közelebb kerülnek az emberekhez – egyre több feladatot fognak tőlük átvállalni és egyre nagyobb segítséget nyújtanak majd a nehéz munkákban,”  mondja Flaeper. “Érdekes lenne látni, ahogy egy robot nagy pontossággal és programozás nélkül leutánozza egy ember mozgását a gyártói környezetben.” Valóban érdekes jövőkép: ember és robot egymás mellett.

ForrásTube Düsseldorf

További információ:

A KUKA Robotics hivatalos honlapján.

A Tube Düsseldorf hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]