A virtuális és valós gyártás fúziója

A június 19-22. között megrendezésre kerülő automatica 2018 kiállításon a látogatók közvetlen közelről tapasztalhatják meg, milyen óriási hajtóerőnek számított a digitális átalakulás az automatizált gyártás előmozdításában. A felhőalapú robotika, a gépi tanulás és az intelligens gyártás már nem csak hangzatos kifejezések, hanem rohamosan terjedő ipari trendek.

Az ipari digitalizáció és hálózatosítás napjainkban tapasztalt mértéke jócskán felülmúlja várakozásainkat. Nem meglepő, hiszen bármennyire is költséges, gyáraink intelligenssé tétele egyértelműen kifizetődő beruházás. Egy, a Siemens által készített tanulmány szerint a gyártó cégek akár 9,8%-os éves növekedést tapasztalhatnak termelékenységünkben a különböző automatizációs és digitalizációs megoldások alkalmazásával.

Felhőalapú megoldások

Már most is számos eset mutatja, milyen hatékonyak lehetnek ezek a megoldások. A KUKA például robotjai alkatrészeinek gyártásához használ egy teljesen automatizált, hálózatosított cellát. A rendszerben két megmunkálóközpont és egy 6-tengelyes robot dolgozik, utóbbi az öntött komponensek kezeléséért felelős. Kibővített munkaterének köszönhetően mindkét megmunkálóközpontot ki tudja szolgálni, emellett pedig még sorjázza is az adott alkatrészeket.

A cella digitális oldalán ezek a gyártóegységek egymással és a KUKA felhőjével is összeköttetésben állnak, így alkotnak egy összefüggő, intelligens gyártói környezetet. A gyártásból származó adatokat a KUKA Connectivity Box gyűjti és továbbítja a felhőbe, ahol feldolgozásra kerülnek, végül pedig egy irányítópult vizualizációs felületén megjeleníthetővé és konfigurálhatóvá válnak. A gépkezelőknek ez az egész gyártói folyamatra teljes átláthatóságot nyújt.

Hálózatosított szerszámgyártás

Egy másik nagyszerű példa az Audi robotos megmunkáló központja, ami négy radiális fúrási műveletet helyettesít. Gereon Heidrich, az Audi kompetenciaközpont szerszámgéptechnológiai vezetője a következőképp magyarázza a rendszer működését: “Az alakítószerszámok hűtőfuratait eddig radiális fúrással alakították ki. Ennek az volt a hátránya, hogy nem volt automatizálva, időigényes volt és magas munkaerő költségekkel járt, tehát nem volt összeegyeztethető az Ipar 4.0 elveivel, aminek feltétele, hogy a gyártófolyamat minden lépése digitalizálható legyen.”

A digitalizáció jelentős termelékenység növekedést biztosít az alakítószerszámok mély furatainak kialakításában | A kép forrása: Audi

A digitalizáció jelentős termelékenységnövekedést biztosít az alakítószerszámok mély furatainak kialakításában | A kép forrása: Audi

Az új rendszerrel azonban mindez teljesen elkerülhető, hiszen a CAD szoftverben meghatározott furatpozíciók most már egyenesen elküldhetők a robot offline programozó rendszerébe, így a folyamat időigényes fázisa megszűnik. A megoldásnak köszönhetően az átfutási idő közel 60%-kal csökkent.

A valósággá vált IoT automatizáció

Az intelligens gyártás előmozdítását segíti a japán robotóriás FANUC fejlesztése is. FIELD (Fanuc Intelligent Edge Link and Drive) névre keresztelt platformjuk valós idejű adatmegosztást biztosít. “A FIELD az ipari hálózatosítás egyik mérföldköve lehet.” – jelentette ki Matthias Fritz, a FANUC ügyvezető igazgatója. A platform részét olyan, már sokat tesztelt modulok képezik, mint a gépi adatok gyűjtését, rendezését és elemzését végző Linki, vagy az al-feladatokat végző Zero Down Time (ZDT). A FIELD azonban többet kínál részegységeinél, hiszen például gépi tanulás funkcióval is rendelkezik, a robotok így megoszthatják “tapasztalataikat” egymás között.

Matthias Fritz, a FANUC Deutschland GmbH technológiai ügyvezető igazgatója | A kép forrása: FANUC

Matthias Fritz, a FANUC Deutschland GmbH technológiai ügyvezető igazgatója | A kép forrása: FANUC

Az idei automatica kiállítói egyértelműen bizonyítják majd, hogy a gyártás jövőjét a digitalizált, hálózatosított rendszerek jelentik. A robot és alkatrészgyártók kitartóan igyekeznek a technológiában rejlő potenciált minél hatékonyabban felhasználni, ennek aktuális eredményeivel találkozhatnak majd a kiállításra látogatók.

ForrásAutomatica Munich

További információ:

Az automatica 2018 hivatalos honlapján.