5 szempont koordináta mérőgépek vásárlásához

A koordináta mérőgépek (CMM) rendkívül pontos méréseket tesznek lehetővé, ezért számos iparágban a gyártófolyamatok szerves részét képezik. A technológia fejlődésével a gyors, pontos és megbízható koordináta-mérőgépekre egyre nagyobb igény alakult ki, mára pedig a gazdaságosság és a rugalmasság is fontos elvárás lett velük szemben. Ezek meglehetősen szigorú követelmények, a mérőgép gyártók azonban – az átgondolt tervezésnek, innovatív anyaghasználatnak és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően – ezeknek is megfelelnek.

A rendelkezésre álló koordináta mérőgépek különböző szintű teljesítményt kínálnak, ezért a megfelelő kiválasztása nem tűnik egyszerű feladatnak. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 olyan szempontot, ami segíthet abban, hogy megtaláljuk az igényeinkhez leginkább illeszkedőt.

Hexagon-Optiv-Perfromance-Dual-Z

1. A méret meghatározása

Mielőtt bármit is számításba vennénk, a legfontosabb, hogy meghatározzuk a gép pontos méretét. Figyelembe kell vennünk a mérni kívánt munkadarabok méretét és számát, illetve értelemszerűen a rendelkezésünkre álló teret. Nem árt, ha azt is átgondoljuk, fog-e változni a mért darabok mérettartománya – és ha igen, milyen mértékben – az elkövetkezendő 5-10 évben.

Sokat segíthet ebben a folyamatban, ha összeállítunk egy listát az elérhető mérőgépek méretéről és metrológiai paramétereiről, így könnyedén összehasonlíthatjuk a kínálatot.

2. Legyünk pontosak a mérési előírások tekintetében

Ha nagy pontosságú méréseket kell végezzünk, fontos, hogy olyan mérőgépet válasszunk, ami a 4 az 1-hez vagy 10 az 1-hez szabályok alapján megfelel az igényeinknek. Az ipari gyakorlat szerint tehát érdemes 4-szer vagy 10-szer pontosabb gépet választani, mint amit a legnagyobb kihívást jelentő darab megkíván. Persze más faktorokat is figyelembe kell vennünk: geometriai tulajdonságok, gyártófolyamatok sajátosságai, tervezési fázis, stb., ebben segítségünkre lehet egy alkalmazástechnikus.

Néhány megfontolandó szempont:

  • Gép felépítése: Mozgó híd, fix híd, portálos kialakítás, tartókar – a gép felépítése nagyban befolyásolja a pontosságot; a nagyobb merevség általában nagyobb megbízhatóságot jelent.
  • Rögzített mérőfej vagy indexálás: Egy rögzített mérőfej általában pontosabb, de ma már a legtöbb indexáló csukló-tapintó kombináció elfogadható pontosságot, emellett nagyobb rugalmasságot biztosít.
  • Szkennelő vagy kapcsoló típusú mérőfej: A szkennelők gyorsabban tudnak hatalmas adatmennyiséget begyűjteni, a sok adat pedig kevesebb mérési bizonytalanságot, ezáltal jobb ismételhetőséget jelent.

cmm_probe

3. A méréseket több karakterisztika és anyagtípus alapján végzi?

A sokféle alaksajátossággal rendelkező darabok esetében fontos, hogy egy “all-in-one” megoldást találjunk, ami alkalmazkodik az éppen aktuális igényekhez. Igyekezzünk olyan gépet választani, ami képes taktilis és érintésmentes mérések elvégzésére is, így számos különböző tulajdonság és anyag mérésére alkalmas lesz.

A mérés átmenő teljesítményének növelése érdekében, egy tapintószár-cserélő állvánnyal időt spórolhatunk a különböző karakterisztikával rendelkező darabok mérése esetén. A Hexagon tapintószár-cserélő állványok biztosítják a tapintók, hosszabbítók és tapintó modulok gyors cseréjét.

4. Gondoljunk a környezetre is

A gépet az üzembe szeretné telepíteni? Ilyen környezetben a por, illetve egyéb szennyeződések befolyásolhatják a mérések pontosságát. Ha mindenképpen az üzemben kell elhelyeznie a gépet, érdemes egyedi kialakításút választani.

5. Értékelje ki a gép teljesítményét

A koordináta mérőgép átfogó mérési teljesítménye kulcsfontosságú a termelésben. A mérőgépek teljesítménye esetében nem létezik univerzális megoldás – az adott alkalmazási területhez szükséges teljesítményt csak a megfelelő technológiák kombinációjával lehet elérni. A legjobb eredményt a megfelelő mérési kapacitás, a rendszer átmenő teljesítménye, a pontosság és a mérőtapintók gondos kiválasztásával tudjuk biztosítani.

ForrásHexagon

További információ:

A Hexagon hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]