Páratlan sikerek mindössze egy év alatt

A Csaba Tool Szerszámkészítő Kft. telephelye Ajka közkedvelt ipari területén helyezkedik el. Az üzem falán szinte épp csak megszáradt a festék: mindössze egy éve folyik a munka a csarnokban. Az ötszáz négyzetméteres műhely és a hozzá tartozó irodaépület harmonikus egységet alkot, miközben a funkciót jól szolgálják a kialakított terek. A falak között fröccsöntő- és nyomásos alumínium öntőszerszámok készülnek, hazai és külföldi vevők megrendeléseire. Annak ellenére, hogy egy frissen alapított vállalatról van szó, csak az épület és az eszközök újak – a vezetőség és a szakemberek számára sem idegenek a szektor elvárásai.

2017_08_16-Mitsubishi_Csaba_Tool_031

A KKV szektorban mintául szolgálhat a Csaba Tool Kft. fejlődése és növekedése, melyet a Mitsubishi Electric termelékeny gépeinek közreműködésével valósít meg.

Friss vállalkozás, kiforrott üzletpolitika

A beszélgetés során többször is szóba kerül a vállalat közeli alapítása. Ugyanis az Ügyvezető, Stallmeiszter Csaba és a Termelési Igazgató, Kovács Endre egyáltalán nem tűnnek olyan újnak a szakmában, mint amit az általuk vezetett vállalkozás kora sugall. „Lassan negyven éve dolgozom a szakmában, de mindig van mit tanulni.” – fejti ki Kovács Endre a szerszámkészítéssel kapcsolatban.

A Csaba Tool Kft.-t a már meglévő kapcsolataikra alapozva hozták létre, a növekvő piaci igények hatására. A cég indulását egy beruházási időszak előzte meg, ezekben a hónapokban pedig nem csak a csarnoképítés, hanem a gépbeszerzések és a kapcsolatrendszer kiépítése is megtörtént.

A vállalat ugyan friss a térségben, de nem tapasztalatlan. Az alkalmazottak nagy része komoly múlttal rendelkezik a szakmában és sok személyes kapcsolat is könnyebbé teszi a közös munkavégzést. A szakembergárda mellett az ügyvezető a siker titkát a kiterjedt kapcsolati hálóban látja. „Jó kapcsolatok és megfelelő szakemberek nélkül nem érdemes céget alapítani. Hiába van meg a kellő tőke, megfelelő emberállományt és kapcsolatokat nem igazán lehet >>vásárolni<<” -teszi hozzá.

2017_08_16-Mitsubishi_Csaba_Tool_011

Hagyomány és fejlődés

Az ajkai térség Magyarországon a szerszámgyártás hagyományával vált ismertté. A korábban a városban tevékenykedő nagyvállalatok nyomán létrejövő szerszámgyártó kis- és középvállalatok jelenleg jól lefedik a piacot, a kialakult verseny egyelőre békés a piacszerzés tekintetében a 10-12 KKV között. Nem úgy a munkaerőpiac szempontjából, hiszen a magyarországi általános szakemberhiány és az utánpótlás elakadása a térségben is éreztette hatását: „Nagyon nehéz jó szakembert találni, nekünk szerencsénk volt a kapcsolataink révén. A cégalapítás időszaka elég változatosra sikerült, nagy változások indultak meg a térségben akkortájt.” – emlékszik vissza Kovács Endre.

Tehát a jó szakemberek, a jó kapcsolatok és persze a megfelelő felszereltség kellett ahhoz, hogy egy kiválóan fejlődő vállalkozás jöhessen létre.

Utóbbiban sincs hiány: a telephelyen tulajdonképpen csak vadonatúj szerszámgépek, illetve felújított eszközök találhatók, mind-mind tökéletesen karbantartott és ápolt állapotban. A cég által gyártott szerszámok létrehozásához elengedhetetlen nagy termelékenységű öttengelyes megmunkáló központok között kaptak helyet a Mitsubishi szikraforgácsoló gépei, egy MV 2400S huzalszikra-forgácsoló és egy EA28V tömbszikra-forgácsoló berendezés.

2017_08_16-Mitsubishi_Csaba_Tool_007

MV 2400 S: Gazdaságos és termelékeny szerszámgép

EA 28 V: Nagy teljesítmény és precizitás

Egyedi szerszámgyártás

A Csaba Tool Kft. által készített szerszámok elsősorban autóipari vállalatoknál dolgozzák le élettartamukat. Egy-egy szerszámbetéttel akár milliós tételnagyságot is legyárthatnak a vevőik: „A műanyag-fröccsöntő szerszámok akár 16 fészkesek is lehetnek, ilyenkor, ha normál használattal számolunk, akár milliós tételszámban készülhetnek alkatrészek. Az alumínium-öntő szerszámoknál ez a szám alacsonyabb, ott maximum négy fészkes szerszámokat szoktak tőlünk rendelni, így rendszerint kisebb darabszám gyártható le.” – írja le a megrendeléseket Stallmeiszter Csaba. „A szerszámokat a megrendelői igényeknek megfelelően házon belül tervezzük meg és gyártjuk le. Immár négy fős szerszámtervező csapattal dolgozunk, akiket két fő mérnök egészít ki a technológia tervezésével” – teszi hozzá Kovács Endre.

A szerszámokra két fő vevőjük van, emellett számos kisebb rendelési volumenű ügyfelet is kiszolgálnak. A termelés három műszakban zajlik, amit a Mitsubishi szikraforgácsolók rendkívül jól támogatnak. „Ezek a gépek ember nélkül is tökéletesen dolgoznak, így, ha igény van rá, folyamatos üzemben működnek.” – mondja Kovács Endre.

„A szikraforgácsolók pontosan azt a minőséget képesek nyújtani, amire az általunk gyártott szerszámok esetében szükség van.” – indokolja a Mitsubishi EDM-ek melletti döntést Stallmeiszter Csaba. „Azért választottuk ezeket a gépeket, mert ebben a kategóriában az ár-érték arányuk kimagasló, illetve a csapatból már többen ismerték ezt a márkát és ezeket a típusokat. A jó tapasztalat pedig sokat számít a döntésben.” – egészíti ki Kovács Endre. A megbízhatóságra, a pontosságra és a szerviz-igényre nincs is panasza a vállalkozásnak. Az indulás óta a kötelező karbantartáson kívül mindössze egyszer volt szükségük a magyarországi szerviz-szolgáltató M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. közreműködésére. A folyamatos munkarend miatt számukra kiemelten fontos a megbízhatóság, így a szerviz elérhetősége és az alacsony karbantartási igény nagyon fontos előnyei ezeknek a megmunkáló gépeknek. Kovács Endrét faggattam a hátrányokról is, de hosszas gondolkodás után mindössze a huzal befűzését említette meg, amely a technológiára jellemző módon nem túl könnyű feladat.

A tulajdonosok tisztában voltak, már a gépvásárlást megelőzően is azzal, hogy a szikraforgácsolás nem olcsó gyártástechnológia, ugyanakkor a szerszámgyártás iparágában nélkülözhetetlen. „Olyan felületek is létrehozhatók, amely más eljárásokkal egyáltalán nem, tehát nem kerülhető meg ez a technológia. Még akkor sem, ha bizonyos esetekben marni sokkal gyorsabb lenne az alkatrészt.” – fejti ki Kovács Endre. Emellett kiemelték azt is, hogy a Mitsubishi MV2400S gép, a huzalszikra-forgácsoló kategória egyik legjobb gépe, tehát csúcstechnológiás szerszámgéppel dolgoznak.

A tömbszikra-forgácsoló gépükkel is maximálisan elégedettek. A nagy munkaterű és mozgástartományú berendezésen minden olyan szerszámelemet le tudnak gyártani, amire a megrendeléseik szerint szükségük van, a gép rugalmassága lehetővé teszi, hogy változatos tartományban dolgozzanak. Az üzemben réz- és grafitelektródákkal is dolgoznak, amelyeket házon belül gyártanak le. Tapasztalataik szerint mindkét anyag más-más típusú alkatrészekhez felel meg, grafitelektródákkal viszont nagyobb darabok is könnyebben megmunkálóhatók.

A Csaba Tool Kft.-nél készülő szerszámok mérete akár az 1.400×1.200 mm-es méretet is elérhetik, tömegük pedig akár 10 tonna is lehet. Ennek megfelelően az éves darabszám is változik. „Évente kb. 50-70 szerszám gyártására vagyunk berendezkedve, de ez nagyban függ a szerszámok méretétől és bonyolultságától.” – válaszolja ez irányú kérdésemre Stallmeiszter Csaba.

2017_08_16-Mitsubishi_Csaba_Tool_008

Jövőkép és utánpótlás

A friss vállalkozás jövőjéről kérdeztem az Ügyvezetőt. „Bízom benne, hogy a most rendelkezésünkre álló telekterületet a következő 5-10 évben teljesen beépítjük, és hamarosan a szemben lévő üres iparterületen kell új telket vásárolnunk. Nem gondolom, hogy a végletekig lehet a szerszámgyártást bővíteni, de szóba jöhet, hogy szorosan kapcsolódó gyártási feladatok felé bővítünk majd.” – válaszolja Stallmeiszter Csaba, majd Kovács Endre is kiegészíti: „Egyelőre számos fejlesztési és bővítési lehetőségünk van, hiszünk a folyamatos fejlesztések és a fejlődés fontosságában, elsősorban ezeket tartjuk szem előtt.”

A fejlesztések szűk keresztmetszete pedig a korábban már említett szakember-utánpótlás. Kovács Endre kérdésünkre elmondja, hogy a jó szakember nem az iskolában válik azzá, hanem az üzemi gyakorlat alatt, amely így akár évekig is eltarthat. Viszont a folyamat végén magabiztos és jól alkalmazható munkaerőt kapnak. A Csaba Tool Kft. elkötelezett a szakemberképzés iránt, ezért, ahogy már az első működési évében, a jövőben is tervezik szakiskolai tanulók fogadását szakmai gyakorlat keretein belül. „Szívesen látunk tanulókat a cégnél, és ha >>megvan bennük a szikra<<, akkor várjuk őket később alkalmazottként is a vállalathoz.” – foglalja össze Stallmeiszter Csaba.

2017_08_16-Mitsubishi_Csaba_Tool_001

A frissen alapított vállalkozás eddigi töretlen növekedése és az első egy évben nyújtott teljesítménye jó alapot szolgáltat a további fejlődéshez. Az eddig megszerzett tapasztalatok a beszerzéseik kapcsán igazolják az ipar véleményét a Mitsubishi szikraforgácsoló gépekről, miszerint jó ár-érték arányú, megbízható és könnyen kezelhető berendezéseket szállít a megrendelőinek.

További információ

A Csaba Tool Kft. weboldalán.

Az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. honlapján.