Önjáró vízmentő a jövőért

Gondolkodott már azon, hogy mennyi víz folyik el a budapesti vízhálózaton? Ez a mennyiség 73000 ember éves vízszükségletét fedezheti. Tudta, hogy ebből az összegből 7300 defibrillátort vásárolhatnánk? A szivárgással pazarolt vízmennyiség pénzben kifejezett értéke 131670 db Iphone X megvásárlására lenne elegendő, vagy akár 19 évig fedezhetnénk belőle a Budapesti Állat- és Növénykert dologi költségeit.

saving_water_pixa

Az áttetsző arany

Belegondolt már, hogy önnek ugyan van elegendő vize ivásra, fogmosásra, mosogatásra és tisztálkodásra, de más országokban és kontinenseken nincs ennyi felhasználható tiszta víz? A vízhiány már az egész bolygón nagy veszélyt jelent. Földünk vízkészlete, ahogy az egyéb erőforrásainké is, véges. S mint minden értékes nyersanyagunkból, úgy a vízből is az elpazarolt mennyiség a legdrágább. Azon túl, hogy egy nehezen pótolható anyagról beszélünk, az élet fenntartásához elengedhetetlen a víz. Már napjainkban is számon tartunk olyan területeket, régiókat, ahol szűkösség, vagy hiány van vízből, de ez a trend tovább fokozódhat a mértéktelen felhasználás és a pazarlás következtében. Ha fogmosáskor el tudjuk zárni a csapot, akkor itt az ideje, hogy az olyan szivárgások ellen is tegyünk, amely nem a mindennapos használat során jelentenek pazarlást, hanem már akkor, amikor a víz még meg sem érkezett a fogyasztóhoz. Arról nem is beszélve, hogy a csöveken szivárgó vízmennyiség már költséges eljárásokkal előkezelt, fogyasztásra alkalmas ivóvíz.

33 milliárd forint. Ennyi pénzt takaríthatna meg a főváros évente azzal, ha az összes vízszivárgást meg tudná szüntetni. Azonban a pazarlás helyének és mennyiségének megállapítása sem egyszerű feladat. A magyar általános iskolás gyermekekből álló TövisCsapat a budapesti Vízművekkel és a Robotépítők Magyarországi Egyesületével (HURBA) együttműködve egy önjáró szivárgásdetektort fejleszt, hogy mostantól a javításra szoruló vezetékeket gyorsabban lokalizálhassák. A csapat által fejlesztett konstrukció egy kis méretű járműszerű eszköz, amely a csőhálózatot lekövetve hangeltéréseket vizsgálva képes megállapítani a szivárgás helyét. Mivel működése hosszú távon nem igényel közvetlen emberi beavatkozást, egy jól automatizálható, és akár nagyobb területeken is hatékonyan alkalmazható megoldásról beszélünk.

towis_1_small

A TOWIS (The Original Water Innovative Saver) egy talajmikrofonból, a hangátalakításra alkalmas elektronikából, egy miniszámítógépből és egy akkumulátorból áll. Sebességét és megbízhatóságát tekintve körülbelül 10-szer akkora vezetékrendszer feltérképezésére képes, mint az emberek által kezelt jelenleg alkalmazott szivárgásdetektorok.

A TövisCsapat tavalyi eredményeiről korábbi cikkünkben olvashatnak.

Pénzmentő TOWIS

A vízszivárgás megszüntetésével jelentős összeget takaríthat meg a Főváros, ráadásul a talajba áramló víz által okozott károk is elkerülhetők lehetnének így. A TOWIS használta a jelenleg alkalmazott megoldásnál nemcsak gyorsabb, hanem jelentősen olcsóbb is. Mindemellett pedig nagyobb hatótávolsággal rendelkezik, ráadásul működése alig, vagy egyáltalán nem igényel emberi beavatkozást. A csőhálózat rendszeres vizsgálata lehetőséget teremthet arra, hogy lokális fejlesztésekkel, az elavult, gyakran meghibásodó szakaszok felújításával hosszútávú megoldás születhessen a szivárgás problémájára.

toviscsapat_kep_1

A fiatal csapat fejlesztésével tehát nemcsak értékes vizet, hanem igen nagy mennyiségű pénzt is megtakaríthatunk, arról nem is beszélve, hogy a tervek szerinti további fejlesztésekkel egy teljesen automatikus, önvezető konstrukció jöhet létre – így pedig csökkenthetjük a munkaerő, emberi kapacitás szükségességét!

„Spóroljunk meg minél több pénzt, mind a talaj alatt, mind fölötte!”

További információ

A TövisCsapat facebook oldalán.

Megosztás
[
    ]