Ipar 4.0 élőben a düsseldorfi METAV kiállításon

Kedden nyitotta meg kapuit a németországi gépipari szakvásár, melynek fókuszában az ipari átalakulás, az éppen zajló ipari forradalom áll. 

metav_main

Az idei kiállítás szlogenje a “Connectivity for Industry 4.0” (Kapcsolódás az Ipar 4.0 számára) jól példázza a kiállítás törekvését: olyan fórumot kívántak létrehozni a szervezők, ahol a gépipar számos szereplője és értékes újdonsága is bemutatkozhat. Emellett pedig olyan kapcsolatok alakulhatnak ki, amelyek tovább erősítik az ipari fejlődés irányát, kielégítve az Ipar 4.0 követelményeit vagy új megoldásokat kínálnak az ipar számára.

Egészen szombat estig 560 kiállító várja a vendégeket a világ számos pontjáról, az ipar különféle területiről. A térség ipari vállalatait és érdeklődőit a kiállítók és a kapcsolódók is vonzzák – az első nap regisztrált látogatóknak csak egy része belföldi: nagy létszámban képviseltetik magukat a környező országok és az európai térség állampolgárai is. 

kiallitas_METAV2

Ideális gazdasági körülmények

A VDW elnöke, Dr Wilfried Schäfer a megnyitón elmondta, hogy a kiállítást ideális makrogazdasági környezetben tarthatják, a beruházási kedv és az üzletkötési szándék magas, ahogy az ipari növekedés várható ütemét is a tavalyinál magasabb szintre prognosztizálják. 

megnyito_METAV

A standokon azonban nemcsak a legfrissebb újdonságok kaptak helyet. A szakvásár kiváló alkalmat kínál a munkavállalók toborzására és a fiatalok pályaorentációjának kialakítására. Hallgatóknak és diákoknak szóló vetélkedőkkel, versenyfeladatokkal és egyetemi csapatok bemutatásával növelik a még tanuló státuszú látogatók számát a szakvásáron. A fiatalok motivációjának szükségességét pedig az iparágban tapasztalható munkaerőhiány, valamint a gazdasági növekedés által eredményezett ipari növekedés indokolja. Ugyanakkor ez is erősíti a kiállítás vonzerejét, illetve a vállalatok számára még sikeresebbé teheti a szakvásáron való részvételt.

“Connectivity for Industry 4.0” (Kapcsolódás az Ipar 4.0 számára)

A VDW 2017 szeptemberében hozta létre az Ipari Összefogást az Ipar 4.0-ért (Industry Initiative for Industry 4.0). A kezdeményezés célja egy olyan egységes platform kialakítása, amely platformfüggetlenül elérhetővé teszi az ipari szereplők számára az Ipar 4.0 vívmányait. Az egységes nyelvnek az OPC-UA-t jelölték ki, amely azóta is egyre terjed a felhasználók körében. A szervezők kétségtelenül azt tartják a kezdeményezés eddigi legnagyobb eredményének, hogy számos ismert szerszámgépgyártót sikerült összefogniuk és együttműködésre bírniuk, amely a felhasználók érdekeit, így végső soron a további ipari növekedést szolgálja. 

kiallitas_METAV1

A kiállításon tematikus előadásokkal és fórumokkal színesítik a programot. Ezeken lehetőséget biztosítanak a szektorban tevékenykedő vállalatoknak a bemutatkozásra, újdonságiak prezentálására, valamint a friss kutatási eredmények előadására is. 

További információ

A METAV Düsseldorf hivatalos weboldalán.

képek forrása: METAV Düsseldorf Facebook oldal

Megosztás
[
    ]