EtherCAT-buszrendszerbe épített túláramvédelem

Elektronikus túláramvédelem rendkívül kompakt, 12 mm-es EtherCAT-terminálokkal

A rendkívül kompakt EtherCAT-rendszer 24 V egyenfeszültségű elemeihez közvetlen elektronikus túláramvédelmet nyújt az új, EL922x-sorozatú EtherCAT-terminálcsalád. A jelenleg elérhető védelmi eszközökkel ellentétben, a vezérlőszekrények költsége és helyigénye hagyományos, rugalmatlan stand-alone rendszer használata nélkül csökkenthető. Az EL9227 típusú EtherCAT-terminálokkal széleskörű követelmények teljesíthetők, valamint lehetővé válik a rendszerek transzparens ellenőrzése is, a számos beállítási lehetőségnek és a folyamatadat-opcióknak köszönhetően.

A Beckhoff új, mindössze 12 mm széles, EL922x-sorozatú EtherCAT-termináljai közvetlenül az EtherCAT-rendszerbe építve biztosítanak túláramvédelmet.

A Beckhoff új, mindössze 12 mm széles, EL922x-sorozatú EtherCAT-termináljai közvetlenül az EtherCAT-rendszerbe építve biztosítanak túláramvédelmet.

A túláramvédelemre szolgáló, 24 V üzemi egyenfeszültségre tervezett EL922x-terminálcsalád 19 különféle EtherCAT-terminálból áll. Elérhetőek többek között egy- és kétcsatornás, legfeljebb 10 A-ig használható, különféle áramterhelésekhez tervezett változatok is. Emellett a terminálok széles választéka az alábbi csoportokból áll:

  • EL9221 és EL9222 típusú terminálok – alapfunkciókkal (például névleges áram beállítása) rendelkező eszközök, melyek nemcsak a TwinCAT System Manager szoftverrel kezelhetők, hanem kényelmesen egy LED-gombbal is;
  • EL9227-xxxx sorozatú terminálok – kiterjesztett funkcionalitású eszközök, amelyeknél számos jellemző a TwinCAT System Manager segítségével paraméterezhető; ilyen például a jelleggörbe vagy az előzetes figyelmeztetési küszöbértékek kiválasztása, feszültségesés érzékelése, visszacsatolás határfrekvenciájának beállítása, eseménynaplózás és a jelszavas szoftverhozzáférés.

A rendszerbe épített túláramvédelem számos gyakorlati előnyt nyújt a felhasználóknak. Kevesebb huzalozásra van szükség, mivel a szomszédos be/kimeneti terminálok a csatlakoztatáskor automatikusan megkapják a betáplálást. Ezenfelül a vezérlőszekrények kialakítása szempontjából is előnyös a kisebb hely-, illetve költségigény, mivel nincs többé szükség kiegészítő áramkörökre és más digitális be-/kimenetekre vagy kiegészítő tápellátásra. A terminálokkal az EtherCAT-rendszeren keresztül számos különféle folyamatadat érhető el. Ilyen például a kihasználtsági fok, a terhelőáram, a be/kimeneti áramterhelés, az alul- vagy túlfeszültségszint vagy a visszacsatolás beállításai. Mindez átlátható rendszermonitorozást, minimális állásidőt, egyszerűbb hibaelhárítást és az üzemi előzményadatok átfogó áttekintését teszi lehetővé.

További információ

A Beckhoff Automation Kft. hivatalos honlapján.