Egy új gép árának megspórolása

Az alkatrészgyártásban számos olyan eszközt használnak, amely saját termelésben már kiforrott technológia. A HAINBUCH centroteX nagysebességű gyorscsere rendszerével nem kell ezeket leváltani, nem szükséges új beruházás, mert más gyártók befogó eszközei és tokmányai is a centroteX-be integrálhatók. Ezzel a megoldással a befogócsere alig 5 percre rövidül, így gépenként 120 munkaórát spórolhatunk évente, ami 15 plusz műszakot jelenthet. Ez jelentős pénz és időmegtakarítás.

kép1

A centroteX gyorscserélő rendszer használatával lényegesen lerövidül a gépállásidő, megnövekedik a termelékenység, ezáltal az alkatrészgyártás valamennyi területén kimagasló megtakarítást eredményez. Továbbá a növekvő energia- és anyagköltségek is megspórolhatóak. Az itt megtakarított összegek hosszú távon akár egy új gép árát is jelenthetik.

Számoljunk utána!

Tételezzük fel, hogy naponta egy átszerelést végzünk (körülbelül 35 perc), egy munkaórának a költsége a gépet is beleértve 60 Euro. Egy 20 munkanapos hónapban 700 Euro költségünk keletkezik, amely 12 hónappal beszorozva év végéig 8.400 Euro-t tesz ki. Ezzel szemben a centroteX használatával az 5 perces átszerszámozás havi költsége 100 Euro, éves szinten pedig mindössze 1.200 Euro. Évente tehát 7.200 Eurót megspórolhatunk, sőt további 120 plusz munkaóránk szabadul fel, amely gépenként 15 plusz műszakot jelenthet.

Akiknek már bevált

A termelékenységnövekedés és a megrendelésekhez való minél gyorsabb igazodás alapelvárások. A világon már számos alkatrészgyártással foglalkozó cég él a centroteX előnyeivel. Egy német fogaskerékgyártó cégnél nagy probléma volt a gyors befogóeszköz csere. Az egyedi megrendeléseket minél rövidebb határidőn belül kellett legyártani, miközben a gépek 100%-os kapacitással termeltek. Erre jelentett megoldást a gyorscserélő centroteX rendszer, amely +10%-os termelékenység növekedést, az átállási idők drasztikus csökkenését, és rövidesen egy új gép árának megspórolását eredményezte. A fő és ellenorsós Gildemeister GMX 250 típusú gépen a gyorscserélő rendszer előtt az átállási idő 1 és 2 óra között alakult, bevezetése óta kevesebb, mint 10 percre lecsökkent <0,01 mm munkadarab körfutás mellett.

Egy pneumatikus elemeket gyártó cégnél a fő probléma a „Just-in-time” betartása volt. Ráadásul nagyon széles mérettartományú alkatrészeket gyártottak 15 mm-től egészen 250 mm-es átmérőig, kerek és alakos kivitelben is. Az Okuma Mac Turn 350 gépen jelenleg a fő és ellenorsón együtt kb. 15 percbe telik a befogók cseréje. A gépkezelők számára is teljesen új dimenziókat nyitott a centroteX.

Egy nagy múltú sváb cégnél, minden egyes Mori Seiki NL2500 gép fő és ellenorsója a centroteX gyorscserélő rendszerrel lett felszerelve az átállási idők csökkentése céljából, a folyamatos termelést elősegítve.

kép2

További előnyök

A költséghatékonyságon túl további előny, hogy a gyorscserélő rendszeren keresztül a gépen túlnyúló befogóeszközök használata is lehetővé válik. Akár 5 perc alatt lecserélhetjük a 315-ös méretosztályú hárompofás tokmányunkat egy TOPlus 100-as patronos befogóra, vagy egy belső furatban rögzítő szorítótüskés MANDO-ra.

Gyorsasága eszterga-, mérő- és köszörűgépeken használható ki igazán. Könnyedén felveszi a versenyt a közvetve felszerelt befogóeszközökkel, nem csökken a rendszer használatával a megmunkálás merevsége. Egy gépen több forgácsolási művelet, operáció is megoldható és elvégezhető a legrövidebb átszerszámozással. A befogóeszközök hidraulikusan és mechanikusan is működtethetők. Teljes áteresztési lehetőség is megoldott befogótól függően, így szálanyagok megmunkálásánál is tökéletesen alkalmazható. A maximális fordulatszámot a befogóeszköz határozza meg.

Működési elv

A centroteX lelke a gyorscserélő CENTREX rendszer, amely a gép és a befogóeszköz között helyezkedik el. Ismétlési pontossága beállítás nélkül is kevesebb, mint 0,002 mm (!). A centroteX rendszer két fő elemből épül fel. A gép főorsójára felszerelt gépadapter a bázis, amely az aktuális szerszámgép orsójára passzol. Ehhez kapcsolódik a befogóadapter, amelyen a különböző szorítóegységek (3 pofás tokmányok, patronos befogók, speciális készülékek stb.) helyezkednek el. A két adapter rögzítése gyorsrögzítésű csavarok által biztosított, a központosításért pedig a CENTREX rendszer felel. A befogó hidraulikus működtetését egy bajonett kuplunggal végezzük, amely a gép húzócsövéhez kapcsolódik. A befogó adaptert (kis befogóknál akár kézzel, nagy tokmányoknál pedig daru segítségével) egyszerűen összekapcsoljuk a főorsón elhelyezett gép adapterrel, elfordítjuk záró helyzetbe – amelyet az adapter lapok oldalán jelölnek, és imbusz- vagy nyomatékkulccsal meghúzzuk a gyorsrögzítő csavarokat, így összekapcsoltuk/rögzítettük a két egységet, és már termelhetünk is tovább.

Elrendezés 1

Szerző:GIMEX-Hidraulika Kft.

További információ

A GIMEX-Hidraulika Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]