Az Edgecam 2018 R1 használatával csökken az újragenerálási idő

A Vero Software cég által fejlesztett Edgecam 2018 R1 verziójának fejlesztései hatékonyság-növelő frissítést tartalmaznak mind a maró, mind az esztergáló nagyoló ciklusokhoz és kiküszöbölik a felesleges szerszámpálya újragenerálásokat.

Edgecam_2018R1_1000_3

Ez az új, továbbfejlesztett verzió kiemelkedő fontossággal bír a megmunkálócégek szemszögéből. Ugyanis, amikor egy felhasználó szerkeszt egy már meglévő utasítást, az Edgecam 2018 R1 nem fogja automatikusan újragenerálni az azt követő utasításokat. Ahogyan John Buehler, Edgecam márkamenedzser fogalmazott: “A megmunkáló szerszám szerkesztése esetén szintén elmarad az újragenerálás, ha a módosítás nem befolyásolja közvetlenül az adott ciklust, mint pl. hűtés vagy nagysebességű megmunkálás beállítása.”

A marás és esztergálás modulban is használatos profilozó ciklus két új funkcióval bővült.

“Az alámetszett előgyártmány észlelése funkció tovább fejleszti az önmagában is erős előgyártmány érzékelési funkciót. Ennek az opciónak a segítségével elkerülhetjük, hogy a szerszám a levegőben dolgozzon, ezáltal akár a felére is csökkentheti a megmunkálási időt.”

Merőben új megoldás

A Hullámforma megmunkálás esetén spirális megközelítési stratégiához a felhasználó szabadon állíthatja be az anyagba merülési spirál átmérőjét egy minimális és egy maximális érték megadásával.

Edgecam_2018R1_post2

Továbbá, automatikus ütközésvizsgálat került hozzáadásra a nagyoló esztergáló ciklushoz, így az előző verziókkal ellentétben már nem szükséges a megmunkálandó profil manuális meghosszabbítása előgyártmány alkalmazása esetén. Ahogyan John Buehler fogalmazott: “Mivel ezt már nem a felhasználóknak kell saját kezűleg elvégezni, így jelentős időt spórolhatnak meg már a CAM műveletek készítésének kezdetén. Ezenfelül az új funkció további előnye, hogy segítségével biztonságosabb szerszámpályák készíthetők a Stratégiakezelővel végzett megmunkálások esetén.”

A 2018 R1 támogatja a mélyfurat készítést, vagy más néven ágyú fúrást. Az új stratégia lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy szabályozza a szerszám be- és kilépési illetve a fúrás közbeni technológiai paramétereit. Ez különösen fontos olyan esetekben ahol speciális ágyú fúró szerszámokat használnak, és a folyamat kifejezetten pontos NC kódot igényel.

A marás és esztergálás modulban is használatos profilozó ciklus két új funkcióval bővült. Egy új, kiszikrázó fogás került hozzáadásra a Összetett fogások paramétereihez, melynek segítségével a szerszám kihajlásból adódó pontatlanság szükség esetén kiküszöbölhető, egy fogásvételi érték nélküli fogás hozzáadásával.

Ezen túlmenően az új Előtolás módosítása köríveken funkció javítja a ciklusidő kalkulációt. Az Edgecam korábbi verzióiban a posztprocesszor módosította körinterpoláció előtolását, amely pontos eredményt szolgáltatott, de így a rendszer által számolt ciklusidő nem volt pontos.

Edgecam_2018R1_post5

JT Open fájlok támogatása első alkalommal az Edgecam környezetben

A JT Open fájl egy kisméretű 3D-s modellformátum, amelyet a Siemens PLM Software fejlesztett ki. Mivel ez a fájlformátum egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ezért a jövőben ennek előnyeit egyre több a felhasználó élvezheti a Parasolid kiterjesztést támogató testmegmunkáló licencből kifolyólag. Továbbá az AutoCad 2018 verziójú DWG / DXF fájlok szintén támogatottak.

A manuális marási alaksajátosság szerkesztésével lehetőség nyílik a kézzel létrehozott alaksajátosság módosítására, ezzel elkerülve a teljes alaksajátosság újra létrehozását, ha pl. új, további élek megadása szükséges. Ez az újdonság előreláthatóan jelentős időt takarít majd meg a testmegmunkáló (Solid Machinist) felhasználók számára.

Az Edgecam 2017 R2 verzióban elstartoló, Edgecam mérőmodul jelentős bővítésen esett át, ami számos új funkciót biztosít a szoftverhez, ahogyan John Buehler fogalmazott: “Komoly előrelépés történt a posztprocesszor fejlesztése és az NC kimenet terén is köszönhetően az új Kódvarázsló beállításoknak, beleértve a FANUC vezérlők támogatását is.”

“A felhasználó teljes körű felügyelettel rendelkezik a mérési alaksajátosság szerkesztésekor. Megadhatóak mind az alaksajátosság mind pedig a mérőciklus tulajdonságai is.”

Edgecam_2018R1_post4

A pont mozgatása opció a mérőmodulon belül két, további lehetőséggel bír: „Tengely mentén rögzített” és „Felületen rögzített”, amely lehetővé teszi egy mérési pont rögzített tengely mentén vagy test felületén történő igazítását. A Sík alaksajátosság funkciót pedig továbbfejlesztették lehetővé téve a felhasználók számára a síklapúság becslését több mint négy pontban történő érintés adataiból kiindulva.

Az Edgecam 2018 R1 folytatja a párbeszédablakok folyamatos frissítését illusztrációs képekkel és magyarázó szöveges súgóval kiegészítve a B-tengelyes kontúresztergáló ciklust és a 3- illetve 5-tengelyes ciklusablakokat. Ez nem csak segít a tapasztalt felhasználóknak, hogy könnyen értelmezzék a ritkábban használt utasításokat, de segíti a kevésbe jártas felhasználókat is, hogy minél gyorsabban megértsék az Edgecam működését, alapvető funkcióit.

Egy másik újdonság a határgörbe hozzárendelése a ciklushoz az alaksajátosság tulajdonságok ablakában. Jobb minőségű szerszámpálya készül az aktuális előgyártmány alkalmazása esetén testről felismertetett alaksajátosság alapú megmunkálással. Az előgyártmány kontúr használata helyett,- ami néha nemkívánatos fogásokhoz vezet- a szerszámpálya lemetszésre kerül az alaksajátosság befoglaló határaival. Ez különösen Stratégiakezelővel végzett automatikus szerszámpálya generálásnál hasznos.

John Buehler hozzátette: A 2018 R1 verzió számos ‘felhasználói élményt’ növelő fejlesztést tartalmaz, mint például az új, javított láthatóságú munkasík jelölő megjelenítése.
“Az új nullpont jelölő szembetűnőbb, és funkciójának megfelelően eltérő megjelenéssel bír – darab nullpont, elhelyezési pozíció, megmunkálási nullpont. Ez kiváltképp fontos mikor több alkatrészből álló, bonyolult felfogótömbös, többoldalú megmunkálást végzünk.”

Végül egy további funkció került hozzáadásra a 2017 R2-ben bevezetésre került B tengelyes kontúresztergáló ciklushoz. “A maximális szöglépés paraméter finomítja a kimenő NC kódot és ezáltal jobb felületminőség érhető el komplex profilok esztergálása során.” foglalta össze a márkamenedzser.

ForrásEdgecam

További információ:

Az Edgecam hivatalos forgalmazója, az Enterprise Group honlapján.

Az Edgecam hivatalos magyar nyelvű honlapján.

Megosztás
[
    ]