Automata és biztonságos

Egyre több vállalat automatizálja a belső anyagáramlását automata, vezető nélküli szállító rendszerekkel, ún. AGV-vel. A kommunikáció, a navigáció, valamint a biztonságtechnika vívmányainak köszönhetően az automata szállító rendszerek rugalmasan alkalmazhatók. Alkalmazásuk főbb előnyei: a megbízhatóság, a folyamatbiztonság és a nagyfokú hatékonyság.

EZS 350a in action_[39875]

Az üzemen belüli logisztika területén az automatizálás egyre nagyobb mértékben fejlődik. Emellett a felhasználók olyan rugalmas megoldásokat keresnek, amelyek modulokból állnak, továbbfejleszthetők és alkalmasak bármely rendszerhez történő csatlakozásra. Ehhez társul a lehető legrövidebb kivitelezési időtartam.

Az AGV-k gazdaságos automatizálási megoldást biztosítanak számos szállítási feladatra.

AGV: Automated Guided Vehicle System, vagyis automatizált önvezető járműrendszer. 

Mikor érdemes automata szállító eszközöket használni?

Az automatizálás az AGV-vel bármilyen méretű vállalatnál és szinte mindegyik iparágban használható. Mivel az AGV egyszerűen integrálható már működő infrastruktúrába, rugalmasan alkalmazható mind kész, működő üzemi környezetben, mind pedig újonnan épülő egységekben. Az egyedi igények meghatározásához a vállalatnak pontosan elemeznie kell azt a folyamatot, melyet automatizálással szeretne megoldani. Az AGV legfőbb alkalmazási területei a folyamatosan ismétlődő, rutin szállítási feladatok, mint például az áru beérkezésétől vagy a gyártósortól a raktárba történő szállítás, akár több műszakban, 24 órán keresztül.

Az AGV forgalmazókhoz a legtöbb ajánlatkérés a gyártó üzemektől, különösen az autóiparból érkezik, de az élelmiszer- és csomagolóipar is nagy érdeklődést mutat az automata megoldások iránt. A szerelő- és gyártóeszközök kiszolgálása, valamint a késztermékek elszállítása áll legtöbbször a középpontban, főképp abban az esetben, amikor ezek a folyamatok már automatizálva zajlanak és ily módon a még fennálló automatizálási hézagok, hiányosságok megoldhatók.

Mit érdemes a tervezésnél figyelembe venni?

Már foglalkozott az automatizálás témájával és tudni szeretné, mi a leghatékonyabb megoldás az Ön folyamataira? Ismeri már a területeket, melyeken automatizálást szeretne megvalósítani és tudja melyik árut, milyen mennyiségben, mely állomások között szeretné szállítani? Nem biztos azonban még abban, hogy ez a valóságban is fog-e működni?

EZS 350a in action_[39870]

A részletes tervezés előtt a vállalatnak az igényfeltárás keretében fel kell mérnie az alkalmazási feltételeket: a környezetet (hőmérséklet, talajviszonyok, stb.), a rakományképző egységek és rakományok típusát, a tervrajzot a forrásokról és mélyedésekről, a szállítandó mennyiségeket, a szállítási mátrixot, a megbízások vezérlését.

Általában érvényes, hogy a standard és egységes rakodási eszközök, a szállítandó rakomány megfelelő teherelosztása és stabilitása kedvező feltételeket teremtenek az automata szállító rendszerek alkalmazásához. Továbbá a raktár jól szervezett működése, 0°C és 40 °C közötti hőmérséklettartomány és jó ipari talajviszonyok ideális körülményeket teremtenek az AGV használatához.

A CAD alaprajz és szállítási mátrix alapján szimulálni lehet az adott alkalmazást. Meghatározásra kerülnek a későbbiekben alkalmazásra kerülő irányítórendszer segítségével a legjobb gépek, a leghatékonyabb stratégia és az optimális mennyiségű vezető nélküli targonca. A 3D szimuláció használatával valós időben előre láthatja az automata gépek működését a tervezett létesítményében.

Rövid amortizációs idő több műszakos üzemben

A vezető nélküli szállító eszközök alkalmazásának főbb előnyei: a megbízhatóság, a folyamatbiztonság és a hatékonyság. Lényeges döntési kritérium a tervezett alkalmazás. A két- vagy három műszakos üzemeltetés esetén a vállalatoknak megéri az automatizálást választani, mivel a beruházás amortizációs ideje ebben az esetben rövidebb. Egy műszakos üzemben is érdemes automata gépet alkalmazni, amennyiben például a gyártás és a logisztika tisztán elkülöníthető és a gyártási minőség jelentősen javulhat. Fontos, hogy csak a szakszerűen létrehozott specifikáció biztosítja a későbbiekben a folyamatok zökkenőmentes működését.

ERC 215a in action_[41376]

A Jungheinrich, mint komplex logisztikai szolgáltató és szakértő  az automata, vezető nélküli rendszerek tervezésénél, kialakításánál és megvalósításánál egyaránt áll az érdeklődők rendelkezésére.

További információ

A Jungheinrich weboldalán.

Megosztás
[
    ]