Új Mitsubishi szármarók a bonyolult, alumíniumból készült turbina hajtóművek megmunkálásához

A Mitsubishi szerszámok kizárólagos magyarországi képviseletét a Lovász Kft. látja el.

Mindig is kihívás volt a nehezen elérhető részekkel és ívelt felületekkel rendelkező alkatrészek gyártása, főleg ha azok a repülő- és autóiparban használt alumínium ötvözetekből készültek. A Mitsubishi Materials új C4LATB kúpos gömbvégű, tömör keményfémből készült marószerszámának segítségével azonban ezek az akadályok mostantól egyszerűbben leküzdhetők.

Five axis CNC machining center manufacturing jet engine turbine wheel.

Az alumínium megmunkálás területén már széles körben elismert Mitsubishi Materials azért fejlesztette ki C4LATB szerszámait, hogy ezzel lépést tartson a vezető CAM szoftverfejlesztők által kidolgozott új szerszámpályákkal és megmunkálási stratégiákkal. Ezen fejlesztések támogatására a Mitsubishi Materials kutató és tervezőmérnökei egy új 4-élű marószerszámot mutattak be. A C4LATB egy 4-élű, kúpos geometriával rendelkező szármaró, ami csökkenti az interferenciát. Ezen felül a 4 élből 2 él fut be a központig teljes gömbgeometriában végződve, így biztosítva a hatékony forgács eltávolítást. Ez a kialakítás továbbá sokkal jobb felületi minőséget biztosít, mint a szokványos profilmarók, legtöbbször feleslegessé téve a további simító műveleteket, ezáltal csökkentve a költségeket.

Impeller_side view

Ez a radikálisan új kialakítás teszi a C4LATB szármarót egy tökéletes, mindenre alkalmas szerszámmá, amely használható horony- és palástmarásra, valamint profilok megmunkálására is. Jelenleg a C4LATB két változata érhető el: egy 6 mm átmérőjű 70 mm hosszú, és egy 8 mm átmérőjű 75 mm hosszú változat. Mindkét típus 20°-os csavart éllel és 20 vagy 30 mm hosszú effektív dolgozó résszel rendelkezik. A bonyolult megmunkálási műveletek elvégzéséhez a C4LATB 0.5, 1, 1.5 és 2 mm-es gömbrádiusszal válaszható.

A Mitsubishi Materials ezen szármaró szériája magas sebességű és nagy teljesítményű megmunkálások elvégzésére lett kifejlesztve. A japán szerszámgyártó a C4LATB alkalmazását 20.000 fordulat/perces fordulatszám környéki és 600 – 5200 mm/perces előtolás értékek közötti megmunkálások esetén javasolja, attól függően, hogy a felhasználó éppen palást-, horony- vagy profilmarást végez.

Forrás:Mitsubishi Materials

További Információ:

A Lovász Forgácsoló Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]