Nyomtatott tokmánypofák és készülékek

A 3D nyomtatás, mint a hagyományos forgácsoló eljárások kiegészítője és esetenként helyettesítője dinamikusan fejlődött az utóbbi években. A papírrétegek egymásra ragasztásától eljutottunk odáig, hogy ma már kiváló mechanikai tulajdonságú műanyagokat, vagy fémeket is nyomtathatunk. Azonban amikor arról beszélünk, hogy az additív gyártás kiegészíti a már megszokott technológiákat, ideje szóba hoznunk azokat az apró kiegészítőket is, amelyek jelentősen egyszerűsítik a megmunkálások előkészítését: a megfogópofákat és a készülékeket.

yrIp6hD

Tehát a 3D nyomtatás olyan területeken is remekelhet, ahol a konkrét munkadarab nyomtatása nem indokolt, vagy nem megfelelő (például az alapanyag szempontjából), ugyanakkor az egyedi termékek forgácsolása során speciális kiegészítő elemekre van szükség. Az esztergáláshoz használt puha pofák készítésében, vagy a munkadarabok megmunkálását segítő készülékezésben már számolhatunk a 3D nyomtatás alkalmazásával is!

A Markforged összehasonlításából kitűnik, hogy a nyomtatott pofák előállításának költsége jelentősen elmaradhat a fémből készült puhapofák árától, miközben a gyártás előkészítése ugyanolyan egyszerű és gyors, mintha a már megszokott módon állították volna elő őket. A költségek mellett fontos megemlíteni, hogy bár a nyomtatás minőségtől függően időigényes folyamat lehet, mivel nem szükséges egyik termelőgépünket sem kivonnunk a gyártásból, nem kell gépkapacitást áldozni az előkészítésre.

min-wf-97ml7evf-97

A készülékezésben talán még látványosabb eltérés mutatkozik a hagyományos és a 3D nyomtatással létrehozott készülékek felhasználása és ára között. Egy egyedi, a munkadarabhoz speciálisan gyártott megfogó elem gyártása forgácsolással nem csak időben, hanem pénzügyileg is nagy befektetést jelent. Ugyanakkor a nyomtatott mérőkészülékek készítése, hasonlóan a puhapofákhoz, nem jelent nagy többletköltséget és nem igényel gépkapacitást.

Természetesen, ha mérőkészülékeket, akkor hegesztőkészülékeket is gyárthatunk 3D nyomtatással. A rendelkezésre álló, nyomtatható műanyagok minősége és képességei lehetővé teszik, hogy olyan környezetben is alkalmazzuk őket, amelyek korábban elképzelhetetlennek tűntek. Ugyanakkor fontos, hogy a forgácsolási paramétereket figyelembe vegyük a készülékezés tervezése során.

A Markforged megoldása gyors, költséghatékony és a kis- vagy közepes sorozatban gyártott munkadarabok számára is egyedi megoldást jelent a készülékezésben. A gyártó 3D nyomtatói alkalmasak arra, hogy ezeket a kulcsfontosságú elemeket legyártsák, tehermentesítve a termelésben dolgozó szerszámgépeket. Ráadásul, csakúgy, mint a nyomtatott alkatrészek esetén, a készülékezésben is élhetünk az egyedi felületek létrehozásának képességével.

További információ

A Markforged weboldalán.

Megosztás
[
    ]