Miért lehet költséges hiba az alsó kategóriás 3D szkennerek használata ipari környezetben?

Rengeteget hallani a megfizethető, sőt, olcsó 3D szkennerekről, amik egyszerű belépést biztosítanak a 3D szkennelés piacára, egyre többször a csúcsminőségű ipari 3D szkennerek rovására. Mit lehet elvárni egy átlagos, otthoni “Do It Yourself (DIY)” szkennertől? Egyáltalán össze lehet hasonlítani egy ipari szkennerrel?

Az olcsóbb, belépő szintű 3D szkennerek gyakori megjelenése miatt sok mérnök és terméktervező fejében megfordul a gondolat, hogy kis költségű 3D szkennereket válasszanak szakmai feladatainak megoldásához. A Creaform igyekezett összeszedni azokat szempontokat, amiket figyelembe kell venni az ipari alkalmazások 3D szkennereinek kiválasztásakor, illetve, hogyan lehet a költséges hibákat elkerülni.

Ipari és átlag felhasználói 3D beolvasott adatok

Ipari és átlag felhasználói 3D beolvasott adatok

Munkájuk elvégzéséhez a mérnökök és a tervezők olyan 3D szkennereket igényelnek, amelyek kiemelkedő pontosságot biztosítanak a minél jobb eredmények eléréséhez. Elsődleges kérdés tehát a 3D szkenner felbontása, azaz milyen részletességgel, milyen minimális tűrésel képes a vizsgált alkatrészek szkennelésére. Az elfogadható eredmény tűrése akár 0,01 mm is lehet. További szempont a tárgy térbeli elhelyezkedésének folyamatos és stabil fenntartása. Ha az adatokat pontatlanul, illetve nem a megfelelő helyen, összehangolva és integrálva olvassuk be, az használhatatlan adatokhoz vezethet.

Ipari alkalmazás

Ipari alkalmazás

A pontosság és a felbontás mellett más paraméterek is kulcsfontosságúak az ipari 3D szkennerek esetében: Kulcsfontosságú a sebesség a mérési idő csökkentése miatt, illetve kiemelkedő jelentőségű a rögzítési arány és átviteli sebesség is. A 3D szkennernek sokoldalúságra van szüksége ahhoz, hogy teljesen különböző alkatrészeket lehessen szkennelni, függetlenül azok anyagától, alakjától, színétől vagy méretétől. Végezetül, de nem utolsó sorban elengedhetetlen a könnyű használat, hiszen befolyásolja a felhasználók munkájának minőségét és a szkennelés végső eredményeit.

Ezek nélkül a tulajdonságok nélkül a felhasználók nem, vagy csak nagyon nagy megkötésekkel tudják használni a beolvasott adatokat, így veszélybe sodorhatja azokat a projekteket, amelyeken dolgoznak.

Nem ipari, "DIY" alkalmazás

Nem ipari, “DIY” alkalmazás

A metrológiai minőségű 3D szkennereket úgy tervezték, hogy képesek legyenek megfelelni az ipari követelményeknek, míg az olcsóbb 3D szkennerek inkább a nem ipari alkalmazásoknak felelnek meg, különösen akkor, ha a pontosság nem kritikus kérdés. Az alsó kategóriás 3D szkennerek tökéletesen megfelelnek az átlagos felhasználói igényeknek, míg a csúcsminőségű 3D szkennerek magas teljesítményt és pontos eredményeket biztosítanak a szakembereknek.

Az alsó kategóriás 3D szkennerek ára gyakran csak a hardvert tartalmazza, míg az ipari 3D szkennerek teljes szoftvercsomaggal és támogatással érhetők el, illetve a szoftveres utókövetés és verziófrissítés is elérhető.

A 3D szkenneléssel foglalkozó szakembereknek alaposabban mérlegelt döntést kell hozniuk a beruházás előtt, mint egy átlagos felhasználónak. Ennek az oka egyszerűen összefoglalható: a felhasználó pontosan azt fogja kapni, amit kifizet. Nem lehet egy metrológiai minőségű 3D szkennert a “Do It Yourself (DIY)” 3D szkennerek áráért megkapni, és ugyanolyan hatékonyságot elvárni.

Forrás:Creaform

További információ

A Creaform magyarországi viszonteladója, a Werth Magyarország honlapján.

Megosztás
[
    ]