Mellékállásból vállalkozás: Badics Péter e.v.

Több évtizedes tapasztalattal és a szakma iránti elhivatottsággal beszél Badics Péter a szerszámgyártásról, illetve a szektorban tevékenykedő cégéről, amely ebben az évben ünnepli huszadik születésnapját. Fiával, Badics Bálinttal már több, mint tíz éve dolgoznak együtt, ez idő alatt a sikeres egyéni vállalkozás tapasztalata nyomán egy kisvállalatot is létrehoztak. Céljuk a felhalmozott ismeretek felhasználása egy prosperáló, sikeres és a vevői igényeket szem előtt tartó vállalkozásban.

2017_08_16-Mitsubishi_Badics_006

Hobbiból hivatás

A kilencvenes években Badics Péter a főállása mellett kezdett el másodállásban otthon is dolgozni. Először egy kis műhelyben, egyetlen marógéppel kezdte meg tevékenységét. A maszekolás hamar kinőtte magát és 1997-ben úgy döntött, elindul a saját útján. Ma már CNC megmunkáló központok és szikraforgácsoló gépek töltik ki a korábbi műhely területének ötszörösét és a közeljövőben további bővülést terveznek. „Már alig férünk el itt. Ha továbbra is szeretnénk fejleszteni, mindenképpen bővítenünk kell az alapterületet, és új telephelyre kell költöznünk.” – mondja, a folyamatos fejlesztések fontosságában hívő cégvezető.

Annak ellenére, hogy az ajkai térség egész Magyarországon ismert a szerszámgyártási múltjáról és a helyi vállalatok jelentős része ebben az iparágban dolgozik, a térségben tevékenykedő kis- és középvállalatok jól megférnek egymás mellett. Sőt, sok cégvezető ismeri is egymást, ahogy Badics Péter is jó kapcsolatot ápol a környékbeli vállalkozásokkal. „Mivel teljesen más partnereknek szállítunk, nem veszélyeztetjük egymás piacát. Ráadásul sokan ugyanott tanultuk ki a szakmát.” A harmincötezres lélekszámú településen valóban sokak megélhetését garantálja a szektor. Abban azonban, hogy a környéken a Mitsubishi szikraforgácsolók is teret nyerjenek, vitathatatlan érdeme van a kisvállalatnak: „Mi voltunk az elsők, 2004-ben, akik Mitsubishi gépet vásároltak. Az első gép annyira új volt, hogy nem csak Ajkán nem volt még egy a márkától, hanem egész Magyarországon sem. Ezért hozzánk jártak próbavágásokat és referenciákat készíteni.” – meséli Badics Péter arról, hogyan kezdődött a kapcsolatuk a Mitsubishivel. „Az első huzalszikra forgácsoló teljesítménye lenyűgözött minket, az új technológia és a hozzá párosuló termelékenység hatalmas lehetőséget jelentett már akkor is.” – teszi hozzá.

2017_08_16-Mitsubishi_Badics_013

Úttörő technológia

Az, hogy elsőként használták a Mitsubishi FA sorozat huzalszikra forgácsoló gépét az országban, majd a térségben ők voltak az első tömbszikra-forgácsoló megrendelők is, jó kapcsolatot eredményez a márkával.

A 2004-es beruházás óta folyamatosan fejlesztették a szikraforgácsoló gépparkjukat is, így jelenleg egy Mitsubishi MV 2400S és egy FA 10 huzalszikra-forgácsoló géppel gyártanak, valamint munkára fognak még egy EA28V tömbszikra-forgácsoló berendezést is. Emellett használnak egy ED24 startlyukfúrót is.

Bálint szerint „Ezek a gépek ár-érték arányban tökéletesen megfelelnek az elvárásainknak. Vannak ennél drágább és olcsóbb gépei a Mitsubishinek és más gyártóknak is, de a márka mellett már a kezdetektől elkötelezettek vagyunk a jó tapasztalatok miatt. A gépeket az általunk gyártott szerszámokkal szemben támasztott elvárásoknak megfelelően választottuk ki és azt kell, hogy mondjam, nem csalódtunk bennük.”  Kiemeli továbbá azt is, hogy ezek a szerszámgépek alacsony szervizigényűek, a kötelező karbantartási program betartása mellett nem tapasztaltak előre nem tervezett meghibásodásokat. Ez pedig kiszámíthatóvá és megbízhatóvá teszi a gyártást a gépekkel, lehetőséget teremt arra, hogy hosszú távra tervezzenek velük.

A tömbszikra-forgácsoló berendezéssel kapcsolatban egyetlen hátrányt említenek, ez pedig a munkaasztal mélysége. Mivel ezt a típust széles munkadarab-tartományra tervezték, az általuk gyártott kisebb méretű szerszámbetétekhez alátámasztást kell építeniük. „Viszont ennek is meg van a maga előnye: bármikor elvállalhatjuk nagyobb darabok gyártását is, hiszen elfér a gépen.” – jegyzi meg Bálint ezzel kapcsolatban.

És valóban, a Mitsubishi kiválasztott berendezéseinek előnyei a rugalmasság és a sokoldalúság.

2017_08_16-Mitsubishi_Badics_004

Ajkai műhelyből a nemzetközi piacra

A magyar vállalkozások jelentős része nem csak magyarországi megrendelésre dolgozik. Bár az autóipari beszállítói szektor hatalmas felvevőpiacot jelent, számos vállalkozás lát lehetőséget a külföldi terjeszkedésben. Ez egyrészt biztonságot, másrészt új ismereteket és tapasztalatot jelent, ami a további vállalásokat megalapozhatja.

Amikor arról kérdezzük a vállalat képviselőit, hogy okoz-e számukra nehézséget a külföldi terjeszkedés, Péter és Bálint is egyetért abban, hogy megfelelő referenciákkal és jó teljesítménnyel az országhatár nem jelenthet akadályt. „Először persze tesztelik az embert. Küldenek valamilyen próbafeladatot, vagy egy kisebb megrendelést. Ha az jó minőségben és határidőre elkészül, akkor számíthatunk rá, hogy a későbbiekben is fogunk együtt dolgozni.” – mondja Péter. Bálint pedig hozzáteszi: „Célunk, hogy még több külföldi megrendelést kapjunk, folyamatosan figyeljük a lehetőségeinket.”  Jelenleg magyarországi és ausztriai cégeknek szállítanak szerszámokat főleg fröccsöntő és nyomásos öntéshez, a szomszédos országban ráadásul nem csak autóipari cégeket szolgálnak ki. Ide készülnek orvostechnikai, valamint szépségipari termékek gyártásához szükséges szerszámok is. Változó gyakorisággal érkeznek hozzájuk megrendelések lemezalakító szerszámok készítésére is. Ez utóbbi más tervezési megközelítést igényel, de a gyártástechnológiához minden eszközük adott a jelenlegi műhelyben.

Munkájukhoz a gyártáson túl hozzátartozik a megrendelt szerszámok tervezése is. Ezt tapasztalt szakemberekre bízzák, akik a gyártandó alkatrész alapján képesek elkészíteni a szerszámok terveit, vagy a már rendelkezésre álló modelleket optimalizálják és technologizálják. Persze olyan eset is előfordul, amikor a megrendelés konkrét alkatrészterveket és technológiai tervet is tartalmaz, ebben az esetben kis cég feladata csak a gyártásra terjed ki.

Évente átlagosan 30-40 szerszámot készítenek, de a volumen mindig függ a megrendelt szerszámok és szerszámházak méretétől is. A gyártást általában két műszakban végzik, viszont a megbízható szikraforgácsoló technológiának köszönhetően a Mitsubishi gépeket akár hétvégén is munkára tudják fogni. A gépek automata szerszámcserélő funkcióval vannak ellátva, így nem igényelnek folyamatos emberi felügyeletet. „Vannak olyan alkatrészek, amelyek akár egy hetet is eltöltenek a gépeken. Az ilyen megrendelések biztosítják, hogy kihasználhassuk a gyártási kapacitásunkat.” – jegyzi meg Bálint.

2017_08_16-Mitsubishi_Badics_020

Utánpótlás

Ahogy a magyar vállalkozások nagy része, úgy a Badics Péter által alapított cégcsoportnak is szembe kell néznie a szakképzett munkaerő hiányával és azzal, hogy tapasztalt munkaerőre, jelen helyzetben alig lehet szert tenni. A térségben az elmúlt egy-két évben igen komoly átrendeződés volt megfigyelhető, ami a szerszámgyártó cégek szektorát illeti. Ez a mozgolódás a megemelte a béreket és az elvándorlást is megindította. „Az utóbbi időben sok dolog megváltozott a környéken, de ez nem tett rosszat az iparágnak.”

Ahhoz azonban, hogy hosszú távon biztosítani tudják a cég jövőjét, gondolniuk kell a munkaerő képzésére és a felvétel lehetőségére is. Szerencsére párhuzamosan a szakképzési centrumok megalapításával elindult egy pozitív folyamat: egyre több cég fogad tanulókat szakközépiskolákból, hogy szakmai gyakorlatot, valódi üzemi tapasztalatot szerezzenek a diákok. „Ez elvileg mindenkinek jó: a tanulónak is, mert van hol elvégeznie a gyakorlatát és tanulhat rengeteget a szakmáról, másrészt nekünk is érdekünk, mert lehet, hogy így találjuk meg azokat az embereket, akik később nálunk fognak dolgozni.” – mondja Badics Bálint. „Tapasztalt szakembert nem igazán tudnánk a céghez csábítani egyelőre, hiszen az összes, jól dolgozó szerszámkészítő valamelyik másik hasonló vállalkozásnál dolgozik.” – teszi hozzá Badics Péter.

2017_08_16-Mitsubishi_Badics_005

Önállóan is sikeres

Mivel a térségben sok hasonló tevékenységű cég van, felvetődik a kérdés, hogy a tulajdonosok gondolkodtak-e már valaha közös munkán, vagy cégegyesítésen. Badics Péter az elmúlt húsz évben azonban végig kitartott az önállóság mellett. „A Kft.-t azért hoztuk létre, hogy az egyéni vállalkozás helyett egy stabilabb cégbe örökítsük át az eddig megszerzett ismereteket és azon keresztül folytassuk a tevékenységet. Nem szerettem volna megválni a cégtől sosem, még akkor sem, ha lett volna olyan befektető, akit érdekelt volna a lehetőség.” Bálint erről rugalmasabban gondolkodik, de egyetért édesapjával abban, hogy az „önállóságnak is megvannak a maga előnyei”.

Valóban, a Badics Péter egyéni vállalkozást a pénzügyi válság sem rázta meg és az elmúlt húsz évben töretlen fejlődést produkált. A kisvállalati szektorban ritka módon nagy hangsúlyt fektettek a géppark frissítésére, megragadva a pályázati lehetőségeket. Jó kapcsolatot ápolnak partnereikkel és beszállítóikkal egyaránt, valamint a környéken tevékenykedő, akár hasonló profilú cégekkel is. Nem kérdés számukra, örömmel mutatják be az általuk alkalmazott berendezések technológiai hatékonyságát, legyen szó próbavágásokról, vagy referenciamegmunkálásokról. Elképzeléseik szerint ezt a hagyományt a továbbiakban is fenntartják: „A korábbi tapasztalat és a megbízhatóság a legmeghatározóbb a gépvásárlást illetően.” – foglalja össze a márkahűséget Badics Péter a beszélgetésünk végén.

További információ

Badics Péter egyéni vállalkozó weboldalán.

Az M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]