Három új nagy termelékenységű horizontális megmunkálási megoldás a Mazaktól

A Yamazaki Mazak három horizontális megmunkáló megoldása debütált 2017-ben. A három berendezés páratlan termelékenysége és megmunkáló-képessége segíti majd a végfelhasználókat az ipar állította kihívások legyőzésére.

A világon első ízben került bemutatásra a nagy kapacitású MPP500 automata palettázó rendszerrel felszerelt HCN-5000, melyet kifejezetten az emberi beavatkozás nélküli működésre terveztek. A Mazak PALLETECH tudásával felszerelt gépen található “Multi-Pallet Pool” (MPP, Multi-palettás készlet) segítségével nagy sebességű palettaszállítás és hosszabb idejű beavatkozás nélküli működés valósítható meg, az iker- vagy hatpalettás rendszerekhez képest. A kiállított berendezés egy 16 férőhelyes MPP-vel volt felszerelve, azonban egy kisebb, helyszínen cserélhető 10 férőhelyes verzió is elérhető.

hcn_5000

Az MPP gazdaságilag is jelentős szerepet tölt be: 37%-kal kisebb, mint bármely másik PALLETECH rendszer, irányítását pedig a Mazak SMOOTH MPP szoftverével felszerelt SmoothG CNC végzi. A SMOOTH MPP fejlett ütemezési funkciók és gyors termelés elemzések elvégzésére, valamint hatékonyabb rendszerkihasználásra képes, mindezt akár távoli számítógépes vagy okos telefonon keresztüli hozzáféréssel.

Azon gyártók számára, akik az Ipar 4.0-t előszeretettel alkalmazzák, ezáltal a termelési műveleteikben nagyobb összeköttetést szeretnének, a SMOOTH MPP által kínált páratlan szintű valósidejű adatelemzés kézzelfogható előnyökkel jár, csökkent mellékidők és közvetett gyártási költségek formájában.

A Mazak HCN-5000 horizontális megmunkáló központ képes akár Ø 800mm átmérőjű, 1000 mm magasságú munkadarabok megmunkálására, valamint igény szerint rendelkezésre áll egy 37 kW-os, 14.000 percenkénti fordulatszám elérésére képes, nagy nyomatékú főorsó a nehezen megmunkálható anyagból, például titánból készült alkatrészek gyártására is. A gép továbbá képes 60 m/perc gyorsjárati sebességre, valamint 2,6 másodperces szerszámváltási idejével minimalizálja a mellékidőket a gyártás során. Az idei EMO-n kiállított berendezésbe a Mazak V30-C Superflow magas nyomású hűtőrendszere is beépítésre került, ami 7 programozható nyomáslépcsővel rendelkezik, és 70 bar-ig üzemeltethető.

Az Európában először a 2017-es EMO-n bemutatott HCN-16000Q horizontális megmunkáló központ egy a kifejezetten nagy, prizmatikus munkadarabok (pl. olaji- és gázipari alkatrészek, energiaipari felhasználású darabok) megmunkálására tervezett berendezés.

hcn_16000qs

A HCN-16000Q képes akár Ø 3000mm átmérőjű, 2000 mm magasságú és 10000 kg súlyú alkatrészek megmunkálására is. A kiállításon megtekinthető volt a berendezés legkülönlegesebb része: egy speciális, 50-es kúppal rendelkező, 3000 percenkénti fordulatszámú, Ø 130 mm átmérőjű szegnyereg-hüvely átmérőjű orsó, amely nagy pontosságú mélyfúró műveletek elvégzésére képes a W-tengely mentén, 550 mm-es előtolási hosszon. Ezzel a megoldással megmunkálhatóak a tipikusan olaj- és gázipari alkatrészek gyártásakor akadályt jelentő, hagyományosan nehezen elérhető területek. A Mazak SmoothG CNC-jével vezérelt HNC-16000Q igény esetén felszerelhető egy automatikus csatlakozó cserélővel (Auto Attachment Changer; AAC), ami lehetővé teszi a speciális szerszámok, például szegnyereg által hajtott belső mechanizmusú fúrófejek betöltését, amivel belső kontúrral rendelkező vagy lépcsős furatok készíthetők tipikusan a repülőgép- és energiaiparban használt alkatrészek számára.

Végül, de nem utolsó sorban, bemutatásra került egy portáltöltő (Gantry loading; GL) automata rendszer is, mely két kompakt FF-5000/40 horizontális megmunkáló központ kiszolgálását végezte egyszerre. A tömeggyártás számára kifejlesztett GL rendszer EMO-ra készült felépítménye a teljesen automatizált és nagy termelékenységű megoldást mutatta be autóipari motorgyártás esetére.

ff-5000_40

A 2017-es EMO-n működő cellában egy A-tengelyes billenő asztalos FF-5000/40 volt látható (A típus), amelyet egy hagyományos B-tengelyes körasztallal felszerelt gép (B típus) egészített ki. Mindkét berendezés 22kW teljesítményű 12.000 percenkénti fordulatszámú főorsóval van ellátva, és kimagasló, 62 m/perc gyorsjárati sebességekre képes. Az egyedi konfigurációban egy portálrobot – külön betöltő és kiürítő manipulátorokkal – végzi a rakodási műveleteket, lehetővé téve a felhasználók számára a tömeggyártás által megkövetelt rövid ciklusidők betartását. Ezen felül a csupán 1700mm szélességű GL rendszer kis területen is ideálisan elfér.

Olvassa el korábbi cikkeinket a Mazak idén bemutatott 5-tengelyes megmunkáló központjairól, illetve hibrid technológiás gépeiről!

Forrás:Mazak

További információ:

A MAZAK hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]