Gyerekjáték a modellezés – de most tényleg!

A 3D modellezés a gépészeti tervezés egyik alappillérévé vált, sőt, egyre gyakrabban kiválthatják az így készített modellek a 2D-s alkatrészrajzokat is. Kétségtelen, hogy a 3D modellezés jelentősége a jövőben sem csökken majd és a fejlesztési és gyártási folyamat egyik legfontosabb kommunikációs eszköze marad. 

main_pic

Ma már a szakképzésben és az egyetemi mérnökképzésben is kiemelt figyelmet fordítanak a számítógépes tervezőeszközök oktatására. Azonban számos készség és ismeret megszerzése játékos formában már gyermekkorban is elkezdhető. A kisebbek digitális fogékonyságát és rugalmas tanulási képességeit felismerve, a SOLIDWORKS applikáció-alapú 3D modellező platformot indított, amellyel nem csak testek és azok kombinációjának építése, hanem egyszerű mechanikai modellek tesztelése is elvégezhető.

SOLIDWORKS Apps for Kids

A webes felület könnyen áttekinthető, letisztult megjelenése segít abban, hogy az ifjú tervezők az ötleteik megvalósítására koncentrálhassanak és ne vesszenek el a bonyolult menürendszer és paramétertáblák sűrűjében. Az applikáció-rendszerű felület azt jelenti, hogy hat különböző alkalmazásból lehet választani, amelyek a tervezés egy-egy területére fókuszálnak. És itt most nem csak a modellépítésre, hanem a mechanikai szimuláció egyszerűsített változatára, valamint a megjelenítés és a prezentálás alapjaira is gondoljunk!

Egyszerű, de nagyszerű

A felület lényegében játékosan vezeti be a gyerekeket a 3D modellezés világába – a játszva tanulás pedig közismerten az egyik legjobb ismeretszerzési módszer. A Shape It applikációval 3D-s alaptestekből építhetők fel nagyobb elemek. A beillesztett formák a felületi háló megragadásával szabadon formázhatók, így egészen izgalmas alakzatok is létrehozhatók. Az így elkészített testeket a Style It app-pal lehet testre szabni, színt és textúrát adva a modelleknek. Dolgozhatunk saját modellekkel, de a felhőbe feltöltött már kész formákat is használhatjuk. 

shapeit_screen

Capture It-tel képek, kollázsok és bemutató anyagok készíthetők. Ezzel az eszközzel gyűjthetők össze a modellezésben később felhasznált ötletek képek, szövegek és videók formájában.

captureit_screen

Mech It applikáció segítségével egyszerű, néhány elemből felépített mechanikus rendszerek tesztelhetők és az összetett mechanizmusok mozgása modellezhető. A felületen kiválaszthatunk már elkészített rendszereket is a nyilvános könyvtárból. Ez a felhőalapú megoldás tulajdonképpen ugyanúgy működik, mint a CAD rendszerekhez elérhető alkatrésztárak.

mechit_screen

Show It és a Game It funkciók egyelőre nem elérhetők, viszont az applikációk a 3D nyomtatás támogatásával lehetőséget teremtenek arra, hogy a monitoron látható alkotás testet öltsön. A későbbiekben tehát a játékos CAD platform egészen a prezentálásig kíséri majd az fiatal fejlesztők munkáit. 

home_screen

Bár az app-alapú modellező platform nem kínál professzionális CAD minőséget és nem alkalmas ipari használatra, játékos formában taníthatja meg a gyermekeknek a modellkészítés alapjait. A kreatív, játékos tevékenység leköti a legkisebbeket is, akik könnyen elsajátíthatják a program kezelését, így önállóan hozhatják létre 3D-s alkotásaikat.

Kiskorú fejlesztőknek kötelező! Az applikációk az alábbi honlapon regisztrációt követően ingyenesen elérhetők:
http://www.swappsforkids.com/

További információ

Az SOLIDWORKS Apps for Kids honlapján.

Megosztás
[
    ]