Fókuszpontban a modellalapú tervezés (MBD)

Ha az Autodesk Inventor 2018-as kiadása valamelyik újdonsága külön hírverést érdemel, hát az a modellalapú tervezés (model-based design, MBD). Bár a különböző fejlesztők és iparágak mind más és más néven ismerik ezt a funkcionalitást (a Siemens például termékgyártási információnak hívja), az eredmény ugyanaz.

Featured-Img-Cikk-680x380756

Ha nem lenne ismerős a fogalom, ez az, amikor a 3D modell nem csupán az alkatrész geometriáját, hanem a kritikai megjegyzéseket, a méreteket és tűréseket is tartalmazza, amiket egyébként jellemzően egy 2D rajzon helyeznénk el.

Bár mindannyian hozzászoktunk, hogy a 2D rajznézeteket teljesen kirészletezzük, hogy ezeket az információkat is tartalmazzák, a 3D modellekhez való hozzáadásuk összetettebb folyamat. Végül is ebben a szép új világban már nem csak arról van szó, hogy méreteket a 2D rajznézetek elemeihez kapcsoljuk: most már 3D geometriához is kapcsolódhatnak. Így az erre szolgáló eszközök is természetszerűleg sokkal összetettebbek.

Az Inventor a Sigmetrixszel együttműködésben kifejlesztett új MBD eszközei az „Annotate” (Feliratozás) menüszalagon kaptak helyet, és olyan remek eszközkészletet biztosítanak, amelynek segítségével megadhatók a bázisok, majd végigvezetnek a teljes folyamaton a geometria kiválasztásától a megfelelő tűrésezési információk hozzáadásáig.
Ezekbe az eszközökbe jó adag intelligencia van beépítve, már a kezdetektől.

A rendszer megkeresi a közös csoportokat, és támogatja a geometriák előzetes kijelölését (például egy azonos furatokból álló mintát), a különféle elemek felépítése pedig meglehetősen egyértelmű, már amennyiben valaki tudja, mit csinál.

Érdekes módon az egész folyamattal elég intelligens modellek hozhatók létre, így az MBD-elemek hozzáadását követően végrehajtott tervmódosítások a összes lehetséges helyre át lesznek vezetve – legyen szó a furatméretek, a méretjelölések vagy a bázisok módosításáról. Ezek az információk aztán megoszthatók az Inventor-alkatrészek használatával, vagy továbbvihetőek a származtatott dokumentumokba és megjeleníthetőek rajznézetekben.

Egy dolgot érdemes azért megjegyezni: bár az Inventor támogatja ezeknek az adatoknak az exportálását STEP AP 242 formátumba, nem támogatja a más fejlesztők termékeiben készült MBD-kompatibilis tervfájlokat, akár natív, akár szabványos formátumokról (például STEP vagy JT) van szó.

A geometria importálható, a 3D feliratozás azonban jelenleg nem jelenik meg.

Legutóbbi cikksorozatunkban foglalkoztunk a teljesítménnyel, a Inventor adatcsere- és támogatással, így összegzésképp mindenképpen fontos tény, hogy az Inventor 2018 a funkciók gazdag választékát kínálja (ahogy teszi azt már jó ideje). Akár a hagyományos, prizmatikus modellezés érdekli, akár belekeverne némi felületkezelést, netán felosztott modelleket, az összes szükséges eszköz rendelkezésre áll.

Az utóbbi kiadásokban az alap eszközkészlet néhány meglehetősen hatékony eszközzel egészült ki a topológiaoptimalizáláshoz és egyéb technológiákhoz. Lényegében, ha Ön előfizető, akkor már most rengeteg mindent kap a pénzéért, ugyanakkor az ember mindig szeretne valami új funkcionalitást látni. Az, hogy ezeket az eszközöket aztán fogja-e használni, még majd elválik – ez a természetes fogyasztói viselkedés.

Azonban az előfizetés értékének és az általa biztosított előnyöknek a mértéke lényegében két dolgon múlik. Van szükségem arra, hogy a rendszer naprakész legyen, és van szükségem olyan új eszközökre, amelyekkel hatékonyabban vagy új módokon dolgozhatok?

Az Inventor mindkét kérdés esetében jó ár-érték arányt biztosít. Az eszközkészlet gazdag és érett, a fejlesztés azonban még mindig talál fejlesztendő területeket, olyan munkafolyamatokat, amelyek átfutása, intelligenciája vagy robusztussága tovább optimalizálható, és új, hatékonyabb működés érhető el.

És aztán persze ott vannak az olyan új eszközök, amelyek korábban nem léteztek.

Az új MBD-eszközök csak az Inventor-felhasználói közösség egy részének csábítóak. Azoknak azonban, akik olyan környezetben dolgoznak, ahol az MBD-folyamatok válnak az alap munkamódszerré, ez a funkcionalitás hatalmas előnyt biztosít, amelynek segítségével átadhatják az ügyfeleik által megkívánt vagy elvárt információkat.

Ugyanez mondható el az Inventor–Revit vagy IFC munkafolyamatról, amely hatalmas fejlődésen ment keresztül az új kiadásban. Itt ismét elmondhatjuk, hogy ez leegyszerűsíti a korábbi zegzugos munkafolyamatot, és könnyebbé teszi azoknak az információknak az előállítását, amelyeket az ilyen környezetekben dolgozóknak prezentálnia kell.

Ez sem mindenkinek szól, akiknek azonban igen, azoknak sokkal könnyebbé és hatékonyabbá teszi a mindennapjait, és így több idejük marad a termékek fejlesztésére ahelyett, hogy az adatokat próbálnák a megfelelő formátumba szorítani.

Az Inventor időtálló képességei tovább fejlődtek, és robusztus eszközkészlete a mérnöki tervezőközösség széles spektruma számára jó választás.

Forrás:autodeskforum.hu

Amennyiben szeretné bővíteni szakmai ismereteit, kihasználni az autodeskforum.hu nyújtotta előnyöket, szeretne hozzáférni a legfrissebb újdonságokhoz, vagy csupán hatékonyabban szeretne dolgozni, elég egyetlen lépés. Regisztráljon, és legyen tagja az Autodesk Fórum közösségnek!

További információ

Az Autodesk weboldalán.

 

Megosztás
[
    ]