Elindult a magyar Ipar 4.0 Technológiai Központ

Szakmai megnyitón mutatták be az „Ipar 4.0 Modern Gyárak” kiemelt projekt és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) partnerségének eredményét, az Ipar 4.0 Technológiai Központot. A BME „I” épületében mától két éven keresztül tizenkettő különböző Ipar 4.0 innováció tekinthető meg, amelyek jól szemléltetik, hogy a termelő kkv-k hogyan növelhetik hatékonyságukat a legmodernebb technológiákkal. Az eseményt Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár nyitotta meg.

Az Ipar 4.0 Technológiai Központ 2018. áprilisától heti több alkalommal, 8-10 fős csoportokban fogadja a programban regisztrált részt vevő kkv-k munkatársait. A Technológiai Központ szakértői a projekt céljain és az Ipar 4.0 technológia általános ismertetésén túl, működő szemléltető eszközök során vezetik végig a látogatót. A kiállított innovációk az Ipar 4.0 egy-egy kulcsterületét mutatják be, a kkv-k megfigyelhetnek autonóm robotot, logisztika AGV-t, digitális ikerpárokat, kollaboratív robotokat, interaktív gyártástervezés-szimulációt, virtuális beüzemelést, gyártási folyamatvezérlést, AR/VR-t, MES-ERP rendszerkapcsolatot, termelésmenedzsmentet IOT eszközökkel, szenzitív robotot, és gyártócella monitorozó rendszert.

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár megnyitójában elmondta, hogy nemzetgazdasági szempontból fontos a magyar ipar modernizálása, azon belül is a kkv-k felzárkóztatása, a több ezer hazai mikro- kis- és középvállalat versenyképességnek megtartása.

Az ipar szerkezetének átalakulására is válaszokat nyújt a magyar Kormány Irinyi-terve. Az újraiparosítási stratégia célja, hogy Magyarország egyike legyen azon EU-tagállamoknak, ahol a bruttó nemzeti összterméken belül a legnagyobb szeletet az ipar adja. A kkv-knak meg kell ismerniük a legújabb Ipar 4.0 megoldásokat, megérteni miként növelhetik hatékonyságukat, új szemléletmód és technológiák bevezetésével.

Vityi Péter, az IVSZ alelnöke kiemelte, hogy az ipar digitalizációja – az Ipar 4.0 – a KKV szegmens vállalatainak működési környezetét, fejlesztéseit alapvetően befolyásoló technológiai változás. A Mintagyár projektben létrehozott Ipar 4.0 Technológiai Központ feladata, hogy a KKV-k számára megmutassa és elmagyarázza a kulcs Ipar 4.0 technológiák alapjait, környezetét és alkalmazási szempontjait, így segítve a KKV technológiai és üzleti döntéshozóit a megfelelő modernizációs fejlesztések megtervezésében.

2018_01_17_ipar40_technologiai_kozpont_07

A Technológiai Központ munkatársai a látogatás során válaszolnak a felmerülő kérdésekre, és a bemutatott technológiákhoz kapcsolódó háttéranyagokat is megosztják a résztvevőkkel. Az Ipar 4.0 Technológiai Központ látogatása a programba regisztrált kkv-k számára ingyenes, azonban előzetes időpont-egyeztetés szükséges. A várható nagy érdeklődésre való tekintettel, a regisztráció ma elindult, a ipar4.hu weboldalon található.

2018_01_17_ipar40_technologiai_kozpont_10

Az „Ipar 4.0 Mintagyár” kiemelt projekt a magyar ipar hosszú távú technológiai fejlesztését elősegítő program, amelynek fő célkitűzése, hogy a hazai termelő kis- és középvállalkozásokkal megismertesse a gyakorlatban is működő Ipar 4.0 technológiákat. Mindezt demonstrációk, tudástranszfer, részletes Ipar 4.0 érettség felmérés, fejlesztési terv elkészítése és a programban résztvevők Ipar 4.0 minősítése által. Míg a tavaly év végén kinevezett Mintagyárak az Ipar 4.0 technológiák használatát mutatja be a gyakorlatban, addig a Technológiai Központ magukat a technológiákat állítja középpontba. Mindehhez az IFKA iparfejlesztési, az IVSZ pedig a digitális gazdasággal kapcsolatos tapasztalataival járul hozzá.

2018_01_17_ipar40_technologiai_kozpont_04

További információ

Az Ipar4.hu weboldalon.

Megosztás
[
    ]