AMP8000: elosztott szervohajtásrendszer

Gépek és vezérlőszekrény méretének csökkentése integrált hajtástechnika segítségével

A Beckhoff új, AMP8000 típusú elosztott szervohajtásrendszere új irányt képvisel a moduláris gépek kialakítása terén. A helytakarékos, ultrakompakt AMP8000 esetében a szervohajtás közvetlenül a szervomotorba van beépítve. A vezérlőszekrényben csak egy csatolómodult kell elhelyezni, amely egy elosztóegységen keresztül egyetlen kábel segítségével táplál több szervohajtást, mivel a teljesítményelektronika közvetlenül a gépben található. Az eredmény: jelentős megtakarítás a költségek, a helyigény, az anyagok és a telepítés terén.

Elosztott szervohajtásrendszer EtherCAT P egykábeles megoldással. Az új AMP8000 ideális alap kisméretű, teljes körűen moduláris gépek építéséhez.

Elosztott szervohajtásrendszer EtherCAT P egykábeles megoldással. Az új AMP8000 ideális alap kisméretű, teljes körűen moduláris gépek építéséhez.

A hajtástechnika vezérlőszekrényen belüli helyigénye egyetlen csatolómodulra csökkenthető az AMP8000 segítségével. Egy ilyen egység az EtherCAT-jelet és tápfeszültséget egyetlen kábelen keresztül továbbító EtherCAT P-technológia révén akár öt elosztott AMP8000 típusú szervohajtást is képes vezérelni. Mindezt egyetlen, IP67 védettségű AMP8805 elosztómodulon keresztül. Mivel a teljes AMP8000-rendszer láncolható, akár bonyolult mozgásvezérlő összeállítások is meglepően egyszerű topológiával valósíthatók meg. Ezenfelül a Beckhoff előre szerelt kábeleket is kínál, amelyekkel jelentősen leegyszerűsíthető a topológia, és minimalizálhatók a kábelezési hibák. A telepítési munkát jelentősen megkönnyíti, hogy a motorok kevesebb kábellel és rövidebb bekötési utakon érhetők el.

Hajtások hatékonyabb integrálása optimalizált felépítés révén

Az AMP8000 hajtásintegrálási elrendezés egyedülállóan kompakt kialakítású. Mivel a tápmodul kényelmesen elérhető helyen – a motor tengelyének hátsó végénél található – az új, elosztott szervohajtások rögzítési pontjai megegyeznek az általánosan alkalmazott, már bevált, AM8000 sorozatú szervomotorokéval. Egyetlen méret változott, a szervomotor teljes hossza, amely mintegy 7 cm-rel lett nagyobb. A gépépítő szempontjából ez annyi jelent, hogy a motor végénél egy kis többlethelyre van szükség, a mozgásvezérlés teljes koncepciója pedig könnyen, a már meglévő kialakítás megváltoztatása nélkül módosítható.

Az AMP8000 elosztott szervohajtásrendszer F4 és F5 karimaméretben kapható. Különféle modellek rendelhetők 0,61–1,23 kW közötti teljesítménnyel és 2,00–4,8 Nm közötti nyomatékkal (F4), illetve 1,02–1,78 kW közötti teljesítménnyel és 4,10–9,7 Nm közötti nyomatékkal (F5). Az AMP8000-sorozatba eleve bele van építve az STO és az SS1 biztonsági funkció, és további, a mozgatási funkciók biztonságát szolgáló fejlesztések vannak előkészületben.

További információ

A Beckhoff Automation Kft. hivatalos honlapján.