Ami megéri az átalakulást: ipari digitalizáció

2017-ben indítottuk el digitalizációról szóló blogunkat, ahol a digitális átalakulással, a vállalat megújításával foglalkozó cikkeket osztunk meg olvasóinkkal. A blog elsősorban a magyarországi kis- és középvállalkozások számára szolgál információkkal, részben nagyvállalati és külföldi, részben általános példákat felvonultatva.

06_things_to_consider

Az ipari forradalmak áttekintése

A jelenleg zajló negyedik ipari forradalom szerves részét képezi a digitalizáció, amely alatt nem csak a digitális támogatást, hanem komplett folyamatok digitalizációját értjük. Ahhoz, hogy megértsük a jelenleg zajló ipari, gazdasági és társadalmi átalakulásokat, fontosnak tartottuk bemutatni a már lezárt ipari forradalmi korszakokat is.

Olvassa el az ipari forradalmak áttekintéséről szóló cikkünket!

Az Ipar 4.0 világának egy másik fontos összetevője az a kibertér, ahol a digitális ikrek világa dolgozik. Ez a virtuális leképezés segít abban, hogy mélyebben megértsük a működő gyártási folyamatokat és hatékonyan elemezzük a termelési struktúrát. Segítségével optimalizálhatjuk a munkafolyamatokat.

Ezt írtuk az Ipar 4.0-ról és a kibertérben működő gépekről.

Működő projekteken keresztül mutattuk be azt, hogy a legújabb ipari forradalom hogyan teszi hálózatossá, hatékonyabbá és gazdaságosabbá a termelést. Ezek a nagyvállalati példák segíthetnek a kisebb vállalatok számára megérteni a digitális átalakulás lényegét és menetét.

Digitalizációs döntések

A digitális beruházásokkal kapcsolatban csakúgy, mint a többi vállalati döntés esetén nagyon fontos, hogy megalapozottan, reális elképzelések birtokában szülessenek meg. Egyrészt nagyon fontos, hogy a vállalat igényeinek megfelelő eszközök és megoldások kerüljenek beépítésre, másrészt ezek költségvonzatának és megtérülésének számítása is elengedhetetlen. 

Olvassa el a megtérülésszámításról, illetve a digitális döntések előkészítéséről szóló cikkeinket!

A munkerőpiaci átalakulást is fontos figyelemmel kísérnünk. A modern ipari termelőeszközök terjedésével, a robotok és automatizált mechanizmusok alkalmazásával fokozatosan háttérbe szorul a humán munkaerő használata. Ennek nem csak költségvonzata, hanem nagyon komoly társadalmi hatásai vannak, amelyet mindenképpen érdemes mérlegelni a beruházási döntések meghozatala során. Ugyan a fejlődés elkerülhetetlen, de a megfelelően ütemezett átállás segítségével olyan munkahely teremthető, ahol a robotok és az emberek hatékonyan, egymás munkáját kiegészítve képesek együtt dolgozni.

“A robotok az új kékgallérosok?” címmel készített összeállításunk ezen a linken olvasható!

A digitalizáció és Magyarország

Hazánkban a digitalizációs hajlandóság meglehetősen magas, ahogy az innovációs hajlam is. A kettő összefüggésén túl számos egyéb tényező befolyásolja azt, hogy egy hazai kis- és középvállalkozás milyen lehetőségekkel bír a digitalizálódó iparvilágban. A külföldi hatások, a külföldi befolyás pedig még intenzívebbé teszi a digitalizáció iránti érdeklődést.

Az átalakulásban rejlő lehetőségekről és a magyar vállalatok rendelkezésére álló eszközökről korábbi cikkünkben írtunk.

A folytatásban tovább foglalkozunk a digitalizációs átalakulás kérdéseivel, a legmodernebb ipari eszközökkel és támogató megoldásokkal. Kövessék oldalunkat 2018-ban is!

További információ

Az Ipari Digitalizáció blog oldalán.

Megosztás
[
    ]