Rövidebb ciklusidők, hosszabb szerszámélet – a TECNO.team BIX-T ereje

Az idei EMO-n, a TECNO.team standjára látogatók többek között az osztrák vállalat saját fejlesztésű szerszámhűtés optimalizáló rendszerével, a BIX-T-vel is találkozhattak. Interjúnkban Michael Blank, a TECNO.team GmbH termékmenedzsere beszél a rendszer működéséről és hatékonyságáról.

A több, mint két évtizedes múltra visszatekintő TECNO.team főként csúcsminőségű köszörű- és egyéb szerszámgépek forgalmazásával és szervizelésével foglalkozik. A 2017-es EMO-n több gépet is bemutattak kínálatukból, az érdeklődők azonban idén nem csak a berendezéseket, hanem a vállalat BIX-T rendszerét is megtekinthették.

A BIX-T egy szerszámhűtés optimalizáló rendszer, mely jelentősen növelheti a forgácsolási, esztergálási vagy köszörülési megmunkálások hatékonyságát. A rendszer három egységből áll, ezek együttes működése rövidebb ciklusidőket, hosszabb szerszáméletet, jobb felületi minőséget, hatékonyabb hűtőfolyadék használatot, mindezek által pedig alacsonyabb költségeket és megnövekedett termelést garantál.

A rendszer első eleme, a névadó BIX egység, ez biztosítja a nagyobb hűtési felületet, aminek köszönhetően több hő vonható el a szerszámtól, gyorsítva így annak hűtését. A második elem felel a rendszerben kialakuló coanda hatásért, aminek segítségével a hűtőfolyadék közvetlenül a szerszám és munkadarab érintkezési területén alkalmazható. A harmadik elem maga a fúvóka, amelynek kialakítását az adott ügyfél igényeinek megfelelően szabják személyre a TECNO.team szakemberei.

Coanda hatásnak hívjuk a lég- vagy folyadéksugarak azon sajátosságát, melynek következtében, konvex felületekkel érintkezve lekövetik annak kontúrját.

A működési elv egyszerű, a hatékonyság pedig kézzel fogható. A nagyobb felületen történő, gyorsabb hőelvonás, a közvetlenül az érintkezésre irányítható folyadéksugár és a személyre szabható fúvóka mind arról gondoskodnak, hogy a szerszámok hűtése optimálisabb legyen, a gépek termelékenysége ezáltal javulhasson.

A BIX-T rendszerek bármilyen szerszámgéphez könnyen alkalmazhatók, az installációhoz és a megfelelő működéshez szükséges számításokat pedig a TECNO.team végzi. A maximális hatékonyság eléréshez a TECNO.team saját, nagy teljesítményű fúvókáját, az INNOZL-t ajánlja.

A hatékonyság, a széleskörű alkalmazhatóság és az egyszerű beszerelés rendkívül népszerű termékké teszik a BIX-T rendszert, melyről annak 2.000 darabos eladási száma is árulkodik.

További információ:

A TECNO.team hivatalos honlapján.

Kapcsolattartó:

Thiery Tamás

TECNO.team GmbH
Tel: +36 30 946 7147
E-mail: thiery@t-email.hu