Robotfóbiából kollaboráció – a munka jövője

Milyen változásokra számíthatunk a munkaerőpiacon? Hogyan változtatja meg a munka világát az ipari robotok és a kollaboratív robotok terjedése? Tényleg milliók válnak majd munkanélkülivé az automatizáció és a digitalizáció következtében? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdésekre keresték a választ az IoT // Beyond the Hype meetup-sorozat előadói a ‘Kollaboratív robotok a gyártásban’ című eseményen.

kollaborativ_meetup

Novemberben rendezték meg a Com-Forth Kft. és a Green Fox Academy közös szervezésű meetup-ját, amelynek középpontjában a kollaboratív robotok és az automatizálás, valamint ezek munkaerőpiaci hatásai álltak. A meghívott előadók olyan ipari megoldásokat mutattak be, amelyek jelentősen befolyásolják a jövő munkahelyeit, ezen keresztül pedig a humán munkaerő iránti igényt is.

Optikai erőmérő szenzor kollaboratív robotokhoz

Bereczki Nóra, az OptoForce Kft. marketingmenedzsere a vállalat által fejlesztett erőmérő szenzor történetének ismertetésén keresztül mutatta be az ipari igények átalakulását. A világban egyre nagyobb teret nyer az ún. tömeges testreszabás iránti igény: mindenki valami egyedit, valami személyre szabottat szeretne vásárolni, mindezt pedig gyorsan és nagy mennyiségben. Az OptoForce épp ezért egy olyan sokoldalúan használható erőmérő érzékelőt fejleszt, amely számos alkalmazásban megállja a helyét. Világszintű értékesítési hálózatuk segítségével nívós nagyvállalatok beszállítóivá váltak az utóbbi néhány évben. A szenzor az automatizált eszközök pontosságát és megbízhatóságát támogatja. A KUKA Robotics-szel közös projektjük kiválóan demonstrálja azt, hogy milyen érzékeny és finom mozgások is megkülönböztethetők az eszközzel.

Az OptoForce termékét kollaboratív robotok, illetve a humán munkaerővel szorosan együttműködő automatizált rendszerek részeként képzelik el és a közeljövőben nem tervezik az ipari robotokra szabott modell fejlesztését.

Biztos, hogy félnünk kell a robotoktól?

Az európai robotgyártó nagyvállalat magyarországi fejlesztőcsapatának vezetője, Görög Botondrobotfóbiára fókuszált előadásában. Miután a résztvevők betekintést nyerhettek a KUKA Robotics történetébe, meg is érkeztünk a jelenkor egyik meghatározó jelenségéhez, vagyis a robotoktól való félelemhez. Bár az automatizált eszközök megítélésén sokat rontanak a korábbi filmes ábrázolások, a mai robotokat és főleg a kollaboratív robotokat egészen máshogy kell kezelnünk. Ezek a berendezések speciális szenzorok segítségével alkalmassá válnak arra, hogy az ember közvetlen közelében, velük közös feladatokon dolgozzanak. 

Természetesen az előadásból nem maradhattak ki azok a tények sem, amelyek a robotoktól való félelmet támasztják alá. Így például az is szóba került, hogy ezek a termelési eszközök halálos baleseteket okozhatnak. Görög Botond ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy túlnyomórészt a nagy teherbírású ipari robotok beüzemelése során történnek balesetek, de ezek száma a robotok számának növekedésével nem változik egyenes arányosságban. A szoftveres és szenzoros védelemnek köszönhetően pedig a kollaboratív robotok még ennél is nagyobb biztonságot kínálnak a felhasználóknak.

Biztonságban van a munkánk?

Baráth Barbara előadása egyszerre volt optimista és pesszimista a jövőre nézve. A Green Fox Academy vezetőhelyettese a megszűnő munkahelyek mellett az újonnan kialakuló iparágakról is beszélt. Utóbbiak megoldást jelenthetnek a munkanélkülivé váló emberek foglalkoztatására, csakhogy ma még nagyon nehéz megjósolni, hogy milyen munkákra lesz szükség ezekben az új szektorokban. 

Ahhoz, hogy ezekre a feladatokra felkészülhessen a társadalom, az oktatási rendszer átalakítására és az oktatási tematika reformjára van szükség. A formális képzési kör mellett pedig szerephez jutnak a rövidebb időtartamú képzések is, mint amilyet a Green Fox Academy kínál hallgatóinak. Fontos, hogy a munkakör betöltéséhez szükséges ismeretek mellett készségfejlesztés is zajlik, ezzel rugalmasabbá, sokoldalúvá teszik a résztvevőket. 

Az előadás kitért arra is, hogy bár leggyakrabban a termelésről beszélünk a munkahelyek átalakulásával kapcsolatban, az utóbbi időben a szolgáltatószektorban is egyre nagyobb szerephez jutnak az automatizált megoldások. Így tehát egyre több fronton kell megtalálni az egyensúlyt a foglalkoztatás tekintetében és átképezni a munkavállalókat, hogy alkalmassá váljanak az automatizált eszközökkel való közös munkára.

A következő meetup-ot 2018 január 16-án rendezik, témája pedig a Gépi látás lesz. 

További információ

A Com-Forth Kft. weboldalán.

A Green Fox Academy honlapján.

Megosztás
[
    ]