Nem csak a kollaboratív robot lehet együttműködő

Ipari robotok kézi betanítása programozás helyett? Minőségellenőrzés robottal? A KUKA standján olyan ipari robotokkal találkozhattak az Automotive Hungary látogatói, amelyek a felsorolt feladatokban jeleskedtek.

2017_Automotive_KUKA_02

A standon kiállított ipari robotok szokatlan alkalmazásokban kerültek bemutatásra. A KR QUANTEC prime robot egy minőség-ellenőrzési feladatot látott el: egy karosszériaelemen vizsgálta a festék vastagságát. A kisebb KR 3 AGILUS pedig egy speciális betanítási mód bemutatásának céljából került kiállításra.

Nagy teherbírás – precíz feladatokhoz is

A KR QUANTEC prime robot egy széles teherbírási és kinyúlási tartományban elérhető típus. A robusztus felépítés megfelelő merevséget garantál a precíziós feladatok elvégzéséhez is, mint amilyen a szenzorok mozgatása. Emellett alacsony helyigénnyel bír, mivel a gyártó más robotjaihoz hasonlóan karcsú felépítéssel rendelkezik. Épp ezért nagy gyorsulással és sebességgel végzi el a rábízott feladatokat. Ráadásul nemcsak a helyigénye, hanem a fogyasztása is alacsony ennek a típusnak.

2017_Automotive_KUKA_12

Ezek a tulajdonságok teszik alkalmassá ezt a robottípust arra, hogy akár olyan feladatokat is elvégezzenek, mint a standon bemutatott minőség-ellenőrzési feladat. A szenzor mozgatása során nagyon fontos, hogy a felülettől egyenletes távolságra mozogjon az érzékelő, ebben pedig egy ilyen robusztus és stabil robotkar verhetetlen!

Betanítás a programozás helyett

A standon bemutatott másik robot a KR 3 AGILUS egy speciális erőmérő szenzorral volt felszerelve. Az OptoForce által gyártott érzékelő segítségével az ember által végzett mozgásoknak nemcsak az irányát, hanem a kifejtett erejét is eltárolja a berendezés, ezzel szerelési, illesztési feladatokban páratlan lehetőséget biztosít a betanítás során. Az AGILUS annak ellenére, hogy nem kollaboratív robottípus, a szenzoros kiegészítőnek köszönhetően alkalmas az emberrel közvetlenül együttműködni a beüzemelés során.

2017_Automotive_KUKA_07

Ez a robot alacsony teherbírású, fürge, kis helyigényű darab, így olyan alkalmazásokban jeleskedik, mint az apróalkatrészek szerelése, csavarozás, ragasztás vagy csomagolás. Kategóriájában leggyorsabbnak számít, így a 600×600-as gyártócellákban hatékonyságban verhetetlen. A többi KUKA robothoz hasonlóan alacsony karbantartási igénnyel rendelkezik és nagy rendelkezésre állással szolgálhatja a termelést.

A betanítás során a roboton található szenzorra egy speciális kart szerelnek, amely segít az adatok (nyomaték, erők, pozíciók) pontos felvételében. A kezelő a robotkart a térben mozgatja, majd ezt a pályát a robot később önállóan is képes bejárni. Az OptoForce szenzora azonban nem csak mozgások memorizálására, hanem érzékeny munkadarabok szerelésének tanítására is jól használható. 

Az AGILUS, bár nem kollaboratív robot, a szenzor segítségével mégis olyan érzékenyen és biztonságosan működik, mint kollaboratív társai. A robotot csak a betanítás során kell a kezelőnek közvetlenül irányítania, így ebben a szituációban még egy ipari robot is viselkedhet együttműködő gépként. Azonban a két robottípus között jelentős eltérés mutatkozik működés közben: a kollaboratív robotok speciális szenzoraiknak köszönhetően váratlan ütközésnél már apró erők fellépésekor is megállnak, míg az ipari robotok, bár betanításuk kézzel történt, a programozott feladatnak megfelelően mozognak majd. 

2017_Automotive_KUKA_03

További információ

A KUKA Robotics Hungary Ipari Kft. honlapján.

Megosztás
[
    ]