Műanyag karácsonyi díszgömbök gyártástechnológiái

Az örökzöld növények tisztelete egészen az ókorig nyúlik vissza, ám a mai értelemben vett karácsonyfa állítás és díszítés csak a 16. században jelent meg. A 20. század elején Amerikában főként otthon készített díszekkel, míg Európában a korábbiakhoz hasonlóan mogyoróval, almával vagy otthon készített süteményekkel díszítették a fákat. Hamarosan megjelentek az első égősorok, valamint az üveggömbök is, ám az utóbbiak mellett – törékenységük és viszonylag magas áruk miatt – hamarosan megjelentek az első műanyag díszgömbök is. Jelen cikkemben a műanyag díszgömbök leggyakoribb gyártástechnológiáiról olvashatnak.

Extrúziós fúvással előállított gömbök

Az extrúziós fúvás az egyik tipikus, üreges testek előállítására alkalmazott gyártástechnológia. Lényege, hogy az egyik formaadó szerszám ráfog a vertikálisan extrudált cső előgyártmányra, majd egy vágókés elmetszi a csövet az extrúder szerszám alatt. A szerszám horizontálisan oldalra mozog, majd nagy nyomású levegő segítségével a szerszám falának préselik az előgyártmányt. A lehűlést követően a készterméket elválasztják a felesleges műanyag kerettől, melyet visszadarálnak és további termékek előállítására használják fel. Mivel az extruder segítségével folyamatos előgyártmány előállítást végzünk, így általában több fúvószerszám (többnyire kettő) végzi egyszerre az alakadást. A kész gömböket tovább dekorálhatják (lakkréteg, csillámpor), majd az akasztó berakását követően adott darabszámban csomagolják azokat. Az így készített gömbök alapanyaga leggyakrabban polietilén vagy polipropilén, a késztermék előállítási módját pedig legkönnyebben a gömbön körbefutó, vékony sorjáról, hegedési vonalról ismerhetjük fel. (Lásd: 1. ábra)

1. ábra Extrúziós fúvással készített gömbök. A csillámpor nélküli gömbökön láthatók az előállítási technológiából visszamaradó hegedési vonalak.

1. ábra Extrúziós fúvással készített gömbök. A csillámpor nélküli gömbökön láthatók az előállítási technológiából visszamaradó hegedési vonalak.

Expandált polisztirol (EPS) gömbök

A második leggyakoribb, díszítésre alkalmazott gömb alapanyaga a polisztirol. Előállítása első lépéseként a polimerizáció során pentánt oldanak a polimerben. A körülbelül 5-8 % pentánt tartalmazó gyöngyöket a feldolgozás során először általában gőzzel vagy forró levegővel előhabosítják, majd pihentetik. Az előhabosított gyöngyök megfelelő mennyiségét ezt követően alumínium szerszámba töltik, majd gőzzel felmelegítik. A melegítés eredményeként a szemcsék tovább habosodnak, végeredményben pedig kis mértékben össze is olvadnak. Az így kapott gömböket leggyakrabban csillámbevonattal látják el, a díszítés nélküli gömböket pedig egyedileg dekorálhatjuk.

2. ábra Egyedileg dekorálható polisztirol gömbök (a), valamint kész alkotások (b)

2. ábra Egyedileg dekorálható polisztirol gömbök (a), valamint kész alkotások (b)

Fröccsöntött gömbök

Habár számottevően kevesebb karácsonyfa díszgömb készül fröccsöntéssel, érdemes megemlíteni ezt a technológiát is. Fröccsöntéssel leginkább átlátszó, két félgömbre szétszedhető, majd bepattanó kötéssel ismét összerakható gömböket gyártanak. Alapanyagként leggyakrabban polimetil-metakrilátot (PMMA) alkalmaznak. Ezeket a gömböket leginkább hobbiboltokban árulják, a végső díszítés pedig értelem szerűen a vásárló fantáziájára van bízva.

3. ábra Egyedileg dekorált, fröccsöntött akril gömb

3. ábra Egyedileg dekorált, fröccsöntött akril gömb

A technológiák ismertetését követően már csak egy dolog maradt hátra, hogy mindenki megvizsgálja az otthonában fellelhető karácsonyfadíszeket, és megállapítsa azok előállítási technológiáit. A vizsgálódáshoz jó szórakozást és kellemes ünnepeket kívánok!

Források:

https://mult-kor.hu/20131224_a_karacsonyfa_tortenete

http://forum.sanomabp.hu/forumkep/31/300705/433/12970679/4.jpg

http://legjobbkave.hu/wp-content/uploads/2015/11/hungarocell-golyo-festese.jpg

http://4.bp.blogspot.com/-bAiBvB3FNJc/UoqHU1jLxgI/AAAAAAAAAew/4I4GVcIRyrs/s1600/__CSC0370.jpg

Megosztás
[
    ]