Generációváltás a hagyományok mentén: megújul a Szimker Zrt.

A magyarországi szerszámgép-forgalmazás egyik évtizedek óta stabil pozíciót birtokló szereplője a Szimker Zrt. A magyar tulajdonú vállalkozás elsősorban felső kategóriás japán és német szerszámgépgyártók képviseletét látja el a hazai piacon, de hosszú út vezetett idáig. Csányi Balázzsal és Kálmán Péterrel, a Szimker Zrt. munkatársaival beszélgettünk, az értékesítési politika változásáról, illetve a minőségről, amely egyre nagyobb szerephez jut a beruházási döntésekben.

2017_EMO_Matsuura_02

A vállalatot 1989-ben alapították, elsősorban kisméretű saját fejlesztésű CNC esztergák (Simtra), illetve célgépek építésére. A kezdeti sikerek után a kilencvenes években a külföldi gyártókkal szemben csökkent a cég versenyképessége, az általuk gyártott szerszámgépek népszerűsége pedig visszaesett. A Szimker Zrt. tulajdonosai ekkor határozták el, hogy a saját gyártásuk mellett a nagy múltú Cincinnati szerszámgépek hazai forgalmazójaként működnek tovább. Később a kereskedelem megmaradt, mint tevékenység, a gyártási üzletág viszont megszűnt.

“A forgalmazás nyereséges ágazattá vált, a Cincinnati márka befutott, ám a 2000-es évek közepére az általunk forgalmazott márkát felvásárolta egy nagy csoport, majd 2007-ben meg is szüntették a gyártást. Ez volt a második fordulópont a cég történetében.” – emlékezett vissza Csányi Balázs. “Ekkorra már megállapodtunk a japán Matsuura Machinery vállalattal, hiszen látszott, hogy nő az igény a magas minőségű gépekre, azonban akkor még nem is sejtettük, hogy ez mekkora lehetőség lesz számunkra.”

A változás állandó

Az utóbbi években a vállalat életében megindult a generációváltás, amely nem csak személyügyi, hanem szemléletváltással is jár “Noha a tulajdonosok ügyesen átvezették a céget a rendszerváltás utáni káoszból a 2000-es évek gyorsan változó piacára túlélve sok megpróbáltatást, tisztán látszott, hogy többé már nem úgy működik a piac, ahogy korábban, nem várhattuk az ügyfelektől a megkeresést. Bár a cég híre általában jó a szektorban, ma már nagyon fontos az, hogy mi keressük a lehetőségét annak, hogy alkalmazásra szabott megoldásokat nyújtsunk a partnereknek. Szerencsére ez a változás pozitív és ugyan nagyon nehéz -hiszen a konkurencia sem tétlenkedik- mégis egyre több siker követi a próbálkozásainkat.” – tette hozzá Csányi Balázs, aki az elmúlt években a napi teendők mellet fő célul tűzte ki a cég működésének reformálását.

Ahogy korábban a gyártás, majd a képviselet feladatköre, most az értékesítés és a megbízható szervizszolgáltatás került fókuszba. A partnerek többsége megoldást keres, nem csak szimplán gépet, és természetesen elvárják, hogy a telepített termelési eszközök hosszútávon stabilan működjenek. Épp ezért a Szimker Zrt. ezekre az értékekre helyezi a hangsúlyt, és Magyarország teljes területén biztosítja a gyors és hatékony támogatást.

Mindezt egy olyan versenyben, ahol a márkaképviseletek és a nagy forgalmazók mellett rengeteg kisebb cég vállalkozik arra, hogy a legjobb megoldást nyújtsák az ügyfeleknek. Felmerül tehát a kérdés, hogy mit nyújt egy ilyen szoros versenyben a Szimker Zrt?

“Azokat a piaci réseket látjuk izgalmasnak, ahol viszonylag kevés konkurencia van és amiben erősek vagyunk: a minőségi, nagy pontosságú és különösen nagy megbízhatóságú gépek. Ott, ahol tartósan ‘mikronokat kell vadászni’, oly módon, hogy a magyar rezsidíjjal is rentábilis maradjon a munka. Kvázi a lehető legjobb ár-érték arány magas műszaki színvonalon. A Matsuura és a Tsugami szerszámgépek ilyen elvárások között nyújtanak kimagasló teljesítményt, értelemszerűen itt nem az a cél, hogy a más kategóriában lévő tajvani és koreai gyártókkal versenyezzünk, vagy hogy olyan helyeken is ilyen gépek dolgozzanak, ahol nem kihasználhatóak a képességeik. Másik fő irány, amely mostanában nagy hangsúlyt fog kapni az az automatizálás, egészen a néhány fős vállalkozástól a nagyipari gyártósorig. Ezekben mára széleskörű megoldásokat kínálunk, itt természetesen esetenként még nagyobb hozzáadott értéket tudunk a géphez biztosítani, mint ha csak sima kereskedők volnánk.” – foglalta össze Kálmán Péter.

2017_EMO_Matsuura_5

Matsuura és Precision Tsugami

A Szimker Zrt. által forgalmazott japán szerszámgépek precíziós megmunkálások esetén maximálisan kihasználhatók. A Precision Tsugami esztergái páratlan pontossággal és megbízhatósággal rendelkeznek az ilyen feladatok elvégzése során. A Matsuura gépeit pedig ezen felül különlegesen nagy innovativitás jellemzi leginkább: Lumex Avance 25 hibrid megmunkáló gépük egyedülálló megoldást nyújt a hagyományos és az additív technológiák használatában. Az első ilyen szerszámgépet Európában a magyarországi Pastelektro Kft.-nél helyezték üzembe, erről korábbi cikkünkben olvashat.

Gépek helyett megoldás

Ahogy a cég képviselői elmondták, számukra a valódi megoldás fontosabb, mint az értékesítés, mivel hosszú távon ez sokkal kifizetődőbb. Így nemcsak gépberuházások esetén tudnak segítséget nyújtani, hanem egy-egy projekt kivitelezésében is. Szakembereik esetenként a teljes technológiák kidolgozását is vállalják az adott feladat megoldásához. A szerszámgépek mellé költségelemzést, illetve megtérülési tanulmányt is készítenek, ezzel segítve a beruházó döntését.

2017_EMO_Matsuura_19

A Szimker Zrt. munkatársai számára a közvetített értékek fontosak igazán, épp ezért a sztenderd gépkínálat mellett testreszabási, átalakítási lehetőségeket is felajánlanak vevőiknek. A gyakorlatilag bármikor elérhető szervizszolgáltatásuknak köszönhetően nem hagyják cserben a felhasználókat. Kálmán Péter elmondása szerint azonban váratlan gépleállások és üzemszünetek nagyon ritkán fordulnak elő: “Abban az esetben, ha a kötelező, megelőző karbantartási lépéseket betartják a vásárlók, nagyon ritkán fordulnak elő váratlan leállások. Minden telepítéskor részletes oktatást tartunk a kezelőknek, hogy minél tovább megőrizhessék a gép állapotát és biztosított legyen a folyamatos működés. Ha azonban mégis megtörténik a baj, a szervizünk rugalmasan reagál, hogy ne fordulhasson elő jelentős termeléskiesés.”

Az értékesítésben számukra fontos, hogy minőséget kínáljanak. “Nem a nevet, hanem a gyártmány minőségét tartjuk elsődleges szempontnak.” – foglalta össze Csányi Balázs. “A nagyipari, nagy teljesítményt kívánó alkalmazásokhoz az FFG (Boehringer, MAG) és a Zuse Hüller Hille gépeit kínáljuk, a kis és közepes projektekhez Matsuura és Tsugami szerszámgépeket javaslunk, de itt van a Gentiger, egy tajvani gyártó is, akinek a termékeit bátran képviseljük, az alkalmazástól függően merjük ajánlani a hozzánk fordulóknak”.

A szerszámgép bizalmi cikk

A magyar tulajdonú vállalkozás egyik legnagyobb értéke az az emberléptékűség, amely az üzletpolitikát jellemzi: “Az ügyfelek a szemünkben nem csak ’fogyasztók’. Amellett, hogy folyamatosan igyekszünk újabb partnereket szerezni, a már meglévő vevőkörünk nagyon fontos számunkra. A megkeresések 70%-ban visszatérő vevőktől érkeznek, amit mi igazán nagyra tartunk. Nem az a célunk, hogy minél több gépet adjunk el, amelyeket később kapacitás hiányában nem tudunk majd támogatni, hanem az, hogy amit értékesítünk, az hosszú távon jól szolgáljon, ezáltal az ügyfeleink a következő beruházásnál is számolnak velünk. Mikor a céghez kerültem gyakorlatilag minden nap hallhattam az idősektől az alapelvet: A szerszámgép bizalmi cikk, eszerint kell hozzá állni.” – fogalmazta meg Csányi Balázs.

2017_EMO_Tsugami_7

A jelenleg zajló pályázati időszak jelentősen megemelte a beruházási kedvet, ám Csányi Balázs szerint a tőkeinfúzió sok esetben torzítja a versenyt és előfordul, hogy a vállalkozások nem az igényeiknek legmegfelelőbb szerszámgépeket választanak. “Mi inkább abban gondolkodunk, hogy olyan beruházásokat támogassunk, amelyek megtérülése nem a pályázati összegtől függ. Hamarosan véget ér ez a pályázati időszak és ismét előtérbe fog kerülni a fenntartható beruházás és a gazdaságos hosszú távú üzemeltetés. Ez utóbbinak két alapfeltétele van a részünkről: különösen megbízható konstrukció és az automatizálás”

Ipar 4.0 és automatizálás a KKV szektor számára

A Szimker Zrt. által forgalmazott Matsuura szerszámgépek hibrid technológiája egészen új színt visz a korábbi hagyományos technológiákkal operáló gépiparba. Hazánkban még kevésbé vetette meg a lábát a prototípusgyártáson kívül az additív gyártási technológiák, ugyanakkor Ázsiában már megannyi területen elterjedten használják őket. Magyarországon a kis- és középvállalatok számára is hozzáférhetővé kívánják tenni ezeket a megmunkálási stratégiákat. 

2017_EMO_Tsugami_5

Az innováción kívül nagyon fontos mozgatórugója az automatizálásnak a növekvő munkaerőhiány és a hatékonyságnövelés, amelyben a Szimker Zrt. a közeljövő kulcsát látja. „Egyre több az olyan projekt, ahol a palettázás, az automata adagolás alapfeltétel, ebben szerencsére mind a német, mind pedig a Japán partnereink komoly tapasztalattal bírnak, így legtöbbször nem kell a nulláról indulnunk. A tajvani vonalon ez a készség még inkább csak kialakulóban van, de ez normális, aki már automata rendszerekben gondolkozik, általában inkább magasabb árkategóriát keresi”.

Hogyan tovább?

Noha nehéz idők járnak az európai termelőcégekre az előbb említett munkaerőhiány és a dinamikusan fejlődő távol-keleti konkurenciák miatt, a fejlődés szükséges feltétel még egy ilyen relatív kicsi, de nagy múltú cég számára is. Épp ezért hangsúlyosan foglalkoznak a pályakezdőkkel, mivel inkább az elszántságot keresik, nem a tapasztalatot. „Nálunk jellemzően családias a légkör, nincsenek szigorú hierarchiák Mivel a generációváltás folyamatban van, tervezünk további olyan fiatal mérnököket magunkhoz igazolni, akik nem multinacionális környezetben képzelik el a jövőjüket, akik értékelik a folyamatos, változatos kihívásokat, és akik képesek magukénak érezni a cég alapelveit. Ha emellett szeretik a gépeket, nem bánják, ha néha olajos lesz a kezük, vagy forgács megy az ujjukba, akkor már egy nyelvet beszélünk” – összegezte Csányi Balázs.“Büszkék vagyunk rá, hogy a cég hamarosan 30 éves lesz, ez azért nem általános a Magyar szerszámgép piacon.” – tette hozzá.

A magyar tulajdonú cég tehát komoly változáson esik át, amely nem csak a fiatalításról, sokkal inkább a piac változó igényeinek való megfelelésről szól. Növekedésüknél fontosabb az autonómia megőrzése és az, hogy partnereikkel hosszú távú együttműködésben dolgozhassanak.

További információ

A Szimker Zrt. weboldalán.

Megosztás
[
    ]