Egyedi zenei élmény forgácsolt alumínium gitárral

Válhat-e egy 35 kg-os alumíniumtömbből egy tökéletes hangzással rendelkező gitár? Mindössze egy öttengelyes megmunkáló központra és az elhatározásra volt szükség ahhoz, hogy ez megvalósuljon és létrejöjjön a Drewman Guitars alumínium hangszere.

INN_DrewmanGuitars_02

Andy Holt zenészként régóta egy tökéletes gitárról álmodott. Végül elhatározta, hogy megépíti a saját hangszerét, alumíniumból. Mostanra Holt Swindon székhelyű vállalata, a Drewman Guitars, azon dolgozik, hogy meggyőzze a zenészeket arról, hogy érdemes alumínium hangszereket választaniuk a már megszokott fa hangszerek helyett. A vállalkozás ötlete Holt gitárszenvedélye és egy barátja fémmegmunkálásban szerzett tapasztalatán alapszik.

“Ezelőtt még soha nem dolgoztam fémekkel, szóval ez egy igazán izgalmas utazás számomra, hiszen mindent az alapoktól kezdve kellett elsajátítanom,” mesélte Holt a Metalworking World magazinnak. “Most, két évvel később megkezdtük az általunk gyártott gitárok értékesítését, és az emberek elkezdték megismerni a nevünket.”

Holt életét az elmúlt időszak történései jelentősen megváltoztatták: korábban egy szoftverfejlesztő vállalkozást irányított. Az egyik fő partnere, aki nem mellesleg régi jó barátja Holt-nak, egy fémmegmunkáló vállalkozást vezet, öttengelyes gépeikkel repülőgépipari megrendeléseket teljesítenek. Holt-ot letaglózta az ötlet, hogy ezeket a berendezéseket más alkalmazásokban is használhatják.

INN_DrewmanGuitars_05

“Mindig is szerettem gitározni, két éve pedig lehetőségem nyílt megvenni azt az igazi, időt álló hangszert, amelyre az ember egész életében vár, spórol és készül. Számomra ez a tökéletes gitár a Gibson citromszínű darabja volt.” említette Holt. “Épp arra készültem, hogy több ezer fontot költsek el rá, amikor úgy döntöttem, hogy inkább utánajárok, vajon én is elkészíthetném-e a saját hangszeremet. Ekkor felkerestem a partneremet és megkérdeztem, hogy használhatnám-e a gépeit erre.”

Több hónapos kutatás után egy tervezőtársával Holt előállt a precíziós megmunkálás tervével a gitártestek forgácsolásához. Olyan módszert fejlesztettek, amellyel minden hangszer egyedi lehet, csakúgy, mint a fából készült darabok.

Ehhez egy 35 kg tömegű alumíniumtömbre és egy öttengelyes megmunkáló központra volt szükség, amellyel kialakítható a gitár testének belső része. A következő lépés a gitár külső formáinak kialakítása, ehhez egy inverz formára is szükség volt. A megmunkálás nagyjából 200 percet vesz igénybe, ennek során az alapanyag 95%-át eltávolítják a forgácsolással.

Az első két modell, a D1-es és a DT, fa nyakkal készültek el, azonban már dolgoznak az alumínium nyak gyártásának lehetőségén. Ez azonban még a test megmunkálásánál is nehezebb feladatot jelent. “Mindent marással készítünk, kivéve az érintőket, ezek ugyanis nem készülhetnek alumíniumból, mert a használat során elkopnának.” – tette hozzá Holt. “Miután a nyakat eloxáltuk, lézeres jelöléssel visszük fel a nyakon található jelzéseket. Azt hiszem, a világon senki más nem csinálja ezt hasonló módon.”

INN_DrewmanGuitars_07

A vállalkozás bízik benne, hogy még karácsony előtt piacra tudják dobni a teljes mértékben alumíniumból készült gitárokat. Ezek egytől egyig egyedi, megismételhetetlen hangzással rendelkeznek majd. “A gitár minden részlete befolyásolja a hangzás,” mondta Holt. “Minden egyes kis alkatrész és forgácsolt felület, amely érintkezik a húrokkal, befolyásolja a hangokat, épp ezért a nyak kialakítása kritikus a hangzás szempontjából.” 

A Drewman Guitar által készített hangszerek felkavarták a zenésztársadalmat. Holt szerint már több érdeklődő is van a gitárok iránt: ismert zenekarok keresték meg őt a hangszerek után érdeklődve. Steve Hackett-et a Genesis gitárosát pedig teljesen lenyűgözte a D1 hangzása.

Persze nem csak rockzenészeket érdekelnek a fémből készült hangszerek. “Készítettünk két, mélykék színű eloxált gitárt is, mindkettőt jazz zenészek vásárolták meg,” említette Holt. “Tehát a jazz zenészek a kék darabokat szeretik. Az ezüst szín, úgy látszik, a rockzenészek színe. Mégis, maga a hangszer, a gyártást tekintve, ugyanaz.”

További információ

A Drewman Guitars weboldalán.

Megosztás
[
    ]