A robotok az új kékgallérosok?

Mit jelent a robotizáció és az automatizálás szociológiai szempontból? Mi lesz a társadalommal, ha a fizikai munkák egy jelentős részét gépek végzik majd és az automatizálható irodai munkákat is robotokra bízzák? A robotok térhódítása nem csak egyszerűbbé teszi a termelést, hanem alapjaiban változtatja meg a gyártáshoz és a munkához való hozzáállásunkat, a mindennapi munkavégzést.

03_robots_are_the_new_blue_collars

Ha a hagyományosan kékgallérosnak nevezett munkaköröket a jövőben robotok látják majd el, akkor valóban elérkezhetünk egy olyan korba, ahol gépeket nevezünk kékgallérosoknak. Ahogy a múltban, úgy a jövőben is szükség lesz a munkavégzők támogatására, a fehérgallérosok által történő irányítására. S bár jó lehetőséget jelent a tovább-, illetve átképzés a munkaerőpiaci átalakulással járó problémák feloldására, könnyen belátható, hogy nem lesz szükség olyan magas létszámra, mint amekkora tömegeket felszabadít a robotok térnyerése.

Cikkünkben a robotok munkavégzésével kapcsolatos előnyöket és hátrányokat vizsgáljuk.

Olvassa el teljes cikkünket az Ipari Digitalizáció Magazin oldalon és tudjon meg többet, hogy ne érhesse felkészületlenül a jövő!

 Az Ipari Digitalizáció Magazint azzal a céllal hoztuk létre, hogy segítsük a kis- és középvállalkozásokat a negyedik ipari forradalom által megkövetelt digitális átállásban. Válogatott cikkeink az Ipar és Automatizálás területét, a Digitalizáció, a Logisztika, a Szoftverek, valamint a vállalati Menedzsment témáit érintik, emellett a hatékonyságot és az együttműködést fejlesztő tanácsokkal szolgálnak.

Olvasson bele és kövesse az Ipari Digitalizáció Magazint a http://www.cnc.hu/digitalization/ oldalon, hogy ne maradjon le semmiről, ami a digitális átalakulással kapcsolatos!

További információ

Az Ipari Digitalizáció Magazin oldalán.