5 új öttengelyes megmunkáló központot mutatott be a Mazak

Az idei év során 5 új nagyteljesítményű öttengelyes megmunkáló központot mutatott be a Mazak. A gépek a 2017-es EMO-n is bemutatásra kerültek, ezek közül három a kiállításon debütált először a világon.

A kiállított gépek közül mindegyiket felszerelték a Mazak öttengelyes CNC vezérlőjével, a SmoothX-szel, mely számos funkcióval segíti a szerszámgépek hálózatba kapcsolását.

Az elsőként bemutatkozó HCR-5000S horizontális öttengelyes megmunkáló központot 6300 mm átmérőjű asztallal szerelték fel, így akár 700 mm átmérőjű és 500 kg-os munkadarabok megmunkálására is képes. Ezt a különösen rugalmas kialakítású gépet alumínium munkadarabok 5 tengelyes megmunkálására tervezték, mint pl. repülőgépipari alkatrészek. A tengelyek nagy gyorsulásra is képesek, rezgésmentes működés mellett. A géphez opcionálisan választható a 30.000-es fordulatra képes, 80 kW-os nagy teljesítményű főorsó a még magasabb termelékenység érdekében. A nagy mennyiségben keletkező forgács problémamentes eltávolítását az újonnan kifejlesztett állvány és billenő fogóasztalos kialakítás teszi lehetővé, melyek egy központi forgácskihordóval vannak ellátva.

hcr_5000s

Speciálisan a repülőgépiparra szabott öttengelyes megoldásokkal is találkozhatunk a standon a VORTEX HORIZONTAL PROFILER 160-as gép főorsójának példáján keresztül. A VORTEX-et kifejezetten nagyméretű alumíniumból készült szerkezeti alkatrészek gyártására tervezték a repülőgépipar számára, így képes nagysebességű, szimultán 5-tengelyes megmunkálások elvégzésére. Ez, a nagy teljesítményű, 26.000-es (opcionálisan 30.000-es) fordulatszámra képes főorsónak köszönhető.

Szintén bemutatkozott a VARIAXIS i-300 AWC (Auto Work Changer) automata munkadarabcserélő. Ez a kompakt, öttengelyes automata cella kis sorozatokból álló, széles termékskálát felvonultató gyártásra lett tervezve. A gép portálos kialakítású és megfelelő megtámasztást ad a billenő forgóasztalnak. Az asztalt nagy merevségű HSK-100 munkadarab megfogást lehetővé tévő csatlakozó felületekkel látták el, az akár Ø 350 mm x 315 mm-es darabok öttengelyes megmunkálásához. Az i-300 AWC alapból 12.000-es fordulatra képes főorsóval van ellátva, de opcionálisan bővíthető nagyobb teljesítményű, 30.000-es maximális fordulatszámú orsóval is, a széleskörűbb bevethetőség érdekében.

variaxis_i-300_awc

Az automata munkadarab cserélő (AWC) a 32 vagy opcionálisan 40 munkadarab felfogását lehetővé tévő rendszerrel segíti elő az ember nélküli üzemeltetést. Ennek ellenére a tervezés során az ergonómiai szempontok sem lettek elhanyagolva, így a gép kényelmesen rakodható: oldalról és elölről is zavartalan a hozzáférés a gépkezelők számára. A műszaki hibákból eredő állásidők csökkentése céljából az AWC szoftvere (SmoothX CNC-be integrálva) követi a szerszámok és programok állapotát és ütemezi azok cseréjét. Az ember nélküli gyártás következő szintre való emeléséhez járul hozzá helyszínen bővíthető szerszámtároló rendszer is, amely képes akár 505 szerszám tárolására.

Az új UD-400/5X főleg a présszerszám és öntőforma (kokilla) gyártók figyelmét keltheti fel, hiszen a gép egy speciálisan erre a célra felkészített öttengelyes megmunkáló központ, amely magába foglalja a Mazak széleskörű tudását ötvöző technológiáit, ezzel képessé téve az UD-400/5X-et a mikro-megmunkálásra akár Ø 400 mm x 300 mm-es és 120 kg-os munkadarabok esetén is.

ud400_5x

Ez a vadonatúj gép lenyűgöző teljesítménymutatókkal rendelkezik, mint pl. kiemelkedően magas tengelygyorsulások minimalizált rezgések mellett, mindez társítva a nagysebességű 45.000-es percenkénti fordulatszámra képes HSK-E40 főorsóval. A szimmetrikus géptestnek és a portálos kialakításnak köszönhetően az UD-400/5X kimagaslóan nagy pontosságra képes, amelyet tovább fokoz a belső hűtésű főorsó és a golyósorsók és mérőlécek alkalmazása minden lineáris és forgó tengely esetében.

Ezen felül idén bemutatásra került még két SmoothX CNC-vel ellátott VARIAXIS gép is. A VARIAXIS j-500/5X kiemelkedő pontosságú, több munkadarab felfogására alkalmas szimultán öttengelyes megmunkáló központ, amely rendkívüli forgácsoló teljesítményét a 12.000-es percenkénti fordulatszámra képes főorsójának köszönheti. Remek választás a belépő szintű öttengelyes gépek között, hiszen a nagy merevségű öntött géptestnek és a kiváló megtámasztást nyújtó billenő forgóasztalnak köszönhetően a magas termelékenység biztosított.

variaxis_j-500_5x

A gép nagy pontossága a minden lineáris- és forgó tengelyen megtalálható gördülő vezetékeknek is köszönhető, melyek hosszútávon is biztosítják a stabil megmunkáláshoz szükséges feltételeket. Végezetül fontos megemlíteni, hogy a j-500/5X kategóriájában kiemelkedően nagy munkatérrel rendelkezik, amely tökéletes választássá teszi kis üzemi területtel rendelkező vállalatok számára is. A kis mérete ellenére, a gép 750 mm-es ajtóval lett ellátva, így tökéletes hozzáférést nyújt a gépkezelő számára.

A j-500/5X mellett bemutatták a VARIAXIS i-700T több oldali megmunkálásra alkalmas szimultán öttengelyes megmunkáló központot is a Mazak standján, amely képes komplex alkatrészek egy műveletben való gyártására (DONE-IN-ONE technológia) akár Ø 850 mm-es méretig.

A VARIAXIS egy berendezésben kombinálja az öttengelyes marás és az esztergálás műveleteket, ezzel csökkentve a megmunkálási időt, mindezt kiemelkedő pontosság és egyedülálló ergonómiai kialakítás mellett. A magas termelékenységet a kivételesen nagy sebességekre képes főorsó biztosítja, mely 18.000-es fordulatra és gyors mozgásokra képes az X-, Y- és Z tengelyek mentén egyaránt.

variaxis_i-700t

Az i-700T szintén hasznos tulajdonsága a rendkívüli nagy munkatere, amelyet a 700 mm-es asztala biztosít. Hasonlóképpen, az alapból 30 szerszám tárolására képes szerszámtára, mely opcionálisan bővíthető 40, 80 és 120 férőhelyesre. A gépet a Smooth MAZA-CHECK technológiával is ellátták, amely a B és C tengelyek forgásközéppontját méri és korrekciózza a kijelzőn megjelenített instrukciók alapján, így biztosítva az állandó pontosságot az öttengelyes megmunkálás során.

A Mazak Ipar 4.0 megoldásai közül az EMO-n mutatta be az iSMART Factory koncepcióját, mely részeként a gyártó összes öttengelyes gépe élő összeköttetésben valósidejű adatokat és elemzéseket szolgáltatott az érdeklődők számára. Üzemi felhasználás során ez a technológia lehetővé teszi a gyártási adatok valósidejű megjelenítését mind a gyártásban, mind a menedzsment számára kialakított hálózatba kötött felületeken.

Olvassa el egy korábbi cikkünket a Mazak idén bemutatott két új hibrid technológiás gépéről!

Forrás:Mazak

További információ:

A MAZAK hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]