Smart Factory megoldások a TRUMPF-tól

Autonóm, szabadon mozgó szállítórendszerek, szerelési utasításokat megjelenítő adatszemüvegek, beépített intelligenciával rendelkező munkadarabok: a hálózatba kötött termelés ilyen és ezekhez hasonló eszközökkel alakítja át a termelőegységeket és teljesen átalakíthatja a lemezfeldolgozó iparág működését.

A novemberi Blechexpo kiállításon a TRUMPF olyan megoldásokat mutatott be, amelyek gyorsabbak, egyszerűbbek és megbízhatóbbak, mint a korábban alkalmazott eszközök és rendszerek. Ezeknek az innovációknak köszönhetően a lemezmegmunkáló iparág szereplői felkészülhetnek az Ipar 4.0 kihívásaira. Számos gyárban a mai napig, a gyártási műveletek 80%-ának része valamilyen indirekt folyamat, mint például az előkészítő lépések vagy a gyártás utáni feladatok. Ezek egy része időveszteséget okoz, főleg kis sorozatok gyártása során. Ahhoz, hogy a vállalatok versenyképesek maradjanak, meg kell találniuk a módját annak, hogy csökkentsék a hozzáadott értéket nem adó folyamatok időszükségletét.

TRUMPF_Smart-Factory

A TRUMPF a Chicago-i Smart Factory egységéből hozott példákat az európai kiállításra, hogy megmutassa az érdeklődőknek, miképp szolgálhatja őket a digitalizáció már most, és a jövőben is. A bemutatott újdonságok közül a legkedveltebb a TRUMPF termelésvezérlő rendszere, amely valós időben képes feldolgozni a termelési adatokat, így jelentősen megkönnyíti a gyártási folyamatlánc szinte minden lépését egészen az ajánlatadástól a számla kiállításáig. A lemezmegmunkáló ipar előnyeit az új technológiák révén az alábbi tíz pontban foglalták össze:

1. A rendelések és az ajánlatkérések gyors feldolgozása

Az online kereskedelem azzal, hogy a termékeket az interneten keresztül is rendelhetővé tette néhány kattintással, új mércét állított fel a kereskedelemben. A Chicago Smart Factory-ban az AXOOM online áruház lehetővé teszi az emberek számára, hogy gyorsan és egyszerűen rendeljenek, gyakorlatilag bárhonnan. A jövőben nem lesz szükség telefonhívásokra és e-mail-es ajánlatkérésekre, illetve ajánlatadásokra. Helyette a vásárló már azelőtt tájékozódhat az árakról és a lehetséges szállítási időről, mielőtt leadja rendelését. A TRUMPF TruTops Fab és a TruTops Boost megoldásai automatikusan kiszámolják a költségeket és elkészítik a megrendelőt. Ezek az eszközök nemcsak arról gondoskodnak, hogy a rendelés felvételre kerüljön a gyártási időtervbe automatikusan és hibamentesen, hanem arról is, hogy a megfelelő gép végezze el a munkát.

2. Megbízható, automatikus működés

A digitális termelésirányítás lehetővé teszi az automatizált éjszakai műszakok bevezetését és fenntartását. A rendszer automatikusan regisztrálja és jelenti a működési problémákat, így az éjszakai termelés felügyeletét végző személy azonnal beavatkozhat akár úgy is, hogy nincs a helyszínen. Valósidejű figyelmeztetések nélkül fennáll a veszélye annak, hogy a gépek leállnak, vagy ami még rosszabb, egy ideig selejtet gyártanak.

3. Kevesebb félreértés és felcserélés, mivel minden darab azonosítható

A lemezalkatrészek okos gyárakban történő megmunkálása lehetővé teszi azt, hogy nyomon kövessük a nyers darabok késztermékké alakulását. Azon túl, hogy a TruLaser 5030 fiber lézervágó gép alkalmas a lemezek vágására, a megmunkált lemezeken jelölőkódokat is elhelyezhet. Ez a kód tartalmazhat megmunkálásra vonatkozó információkat vagy a megrendelő azonosítóját. Amennyiben szükséges, a kód tárolhat információkat a további megmunkálási lépésekre vonatkozóan, így akár gyártási paramétereket is. A hajlítógépek kezelőinek csupán annyi a teendőjük, hogy leolvassák a kódokat a darabokon, majd a megfelelő megmunkálási program automatikusan betöltődik a gépen. Ez rengeteg időt takarít meg és nincs szükség papír alapú dokumentációra.

Sky_Walk

Emellett a TRUMPF a Chicago-i gyáregységben új munkadarabválogató megoldásokat tesztel. Minden, a nyers lemezből kivágott darab a szükséges megmunkálások szerint válogatható szét. Például úgy, hogy egy kijelző a válogatás helyén megmutatja a lemezen található kód által definiált paramétereket, lehetővé téve, hogy az operátor azonosítsa, hogy melyik darab melyik munkaállomáson kerül majd megmunkálásra.

4. A következő darab automatikus adagolása 

A Chicago-i Smart Factory-ban a darabok általában a teljes termelőüzemen keresztülhaladnak a gyártás során. Ezen kívül természetesen vannak önálló munkaállomások is. A munkadarabokat egyik állomásról a másikra egy teljesen automata szállítórendszer továbbítja, amelyet Chicago-ban tesztel a TRUMPF. Három STOPA VARIOCART mozog szabadon a munkaállomások között sínek és kábelek nélkül.

5. Hatékony eszközmenedzsment

Egy ideje már tudjuk, hogy nincs szükség teli raktárházakra: a TruTops Fab pontosan meg tudja mondani, hogy mennyi feldolgozásra váró lemez alapanyag van még a raktárunkban és mely tárolóhelyek vannak tele, illetve melyek üresek. A rendszer által biztosított valós idejű információk alapján egyszerű megállapítani, hogy rendelkezésre áll-e a rendelés teljesítéséhez szükséges alapanyagmennyiség. Regisztrálja emellett a maradékanyag mennyiségét is a tervezési adatok között. A tárolási modul egy mérleget használ arra, hogy a beérkező áru mennyiségét pontosan könyvelje, ennek eredményeképp az alapanyaghiányból származó időveszteség fogalma a jövőben teljesen eltűnhet a gyártásból.

6. Bizonyosság a találgatás helyett

A TruTops Fab mindig tudja, hogy melyik darab éppen hol tart a gyártási folyamatban: legyen az még a raktárban, vagy várakozzon már a szállítására. A TRUMPF Chicago-i személyzete egy belső logisztikai rendszert tesztel, amely képes azonosítani az egyes darabok pontos helyét a termelőüzemen belül. Az embereknek többé nem kell majd időt tölteniük a munkadarabok keresésével. A jövőben miniatűr jeladók használatával automatikusan követhetik a munkadarabok útját a raktárból a gyártóterület bármely állomásáig.

Control_Center

7. Hozzáférés bárhonnan, bármikor

A TruTops Fab lehetővé teszi a megrendelők számára, hogy bárhonnan és bármikor ellenőrizzék a rendelésük állapotát. A termelésben az alkalmazottak pedig szintén bárhonnan hozzáférnek a gyártási információkhoz okostelefonjuk vagy más mobil eszközük segítségével. A mindennapi gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a megrendelő bármikor és bárhonnan hiteles információkhoz férhet hozzá a gyártott termékek állapotával kapcsolatban.

8. Az állásidők hasznossá formálása

A termelésirányító rendszer teljes, valós idejű rálátást biztosít a termelés állapotára. A feladatlista nemcsak azt tartalmazza, hogy mely gépek éppen melyik megrendeléseken dolgoznak, hanem azt is, hogy mely gépek azok, amelyek nem dolgoznak. Így az állásidők felhasználhatók a terheltebb időszakokban a termelési terhelés egyenletesebbé tételére.

Production_hall

9. Nagyobb termelékenység a prediktív karbantartásnak köszönhetően

A TRUMPF gépek felügyeletét ellátó rendszert Condition Guide-nak nevezik. Ez a rendszer magába foglalja a lézervágás minőségéért felelős gépelemek felügyeletét ellátó szenzorokat, így ezeken keresztül képes ellenőrizni például a hűtővíz tisztaságát is. A Condition Guide figyelmeztetéseket jelenít meg az egyes alkatrészek karbantartásával vagy cseréjével kapcsolatos igényekről. Ez a megelőző (prediktív) megközelítés csökkenti a nem tervezett karbantartásokból származó leállások számát és idejét, ezzel növelve a termelékenységet.

10. Okos szemüvegek egyszerűsitik a karbantartást

Az internetre kapcsolódó okos szemüvegek időt és pénzt takaríthatnak meg a karbantartási műveletek kivitelezése során. A Visual Online Support (VOS – Online vizuális támogatás) applikáció gyors, kétirányú kommunikációt tesz lehetővé a szervizcsapattal képek, audió- és videófájlok formájában. A technikai problémák így távoli eléréssel megoldhatók rövid idő alatt és könnyen. Mi sem egyszerűbb: a központ által küldött audiovizuális segítség a szerviztechnikus szemüvegén jelenik meg, aki így elvégezheti a szükséges javításokat az instrukciók alapján.

Forrás:TRUMPF

További információ 

A TRUMPF Hungary Kft. weboldalán.

Megosztás
[
    ]