Mit ad az ABB az ipari digitalizációhoz?

Alkalmazásbemutatóval egybekötött sajtótájékoztatót tartott az ABB magyarországi leányvállalata, budapesti központjában. Az eseményen az Ipar 4.0 elvárásainak megfelelő eszközök mellett a már korábban is elérhető eszközpark fejlesztéseiről esett szó. 

2017_11_09_ABB_Sajtoesemeny_03

A svájci-svéd cégcsoport az energetikai hálózatok, a robotika, a gyártásautomatizálás, az energetikai termékek és az ipari automatizálás terén kínál megbízható termékeket, amelyeket folyamatosan fejlesztenek az ipari igények és legújabb trendek mentén. A digitalizáció és a legújabb ipari forradalom kihívásaira az ABB hálózatba köthető, távolról felügyelhető rendszereket kínál, valamint olyan okos szenzorokat, amelyek valós idejű rendszer-felügyeletet tesznek lehetővé.

Energetikai forradalom

Az energetikai ágazatban számos termékkel és szolgáltatással jelen lévő ABB a jelenleg zajló energetikai forradalomban inkább lehetőséget lát, mint nehézséget. A magyarországi leányvállalat ügyvezetője, Taira-Julia Lammi három részre bontotta ezt a forradalmi átalakulást: a megújuló energiák térnyeréséről, az ipari digitalizáció hatásáról, valamint az energiahatékonyságról beszélt. Elmondása szerint mindhárom téren hatékony és egyedi megoldásokkal állnak partnereik rendelkezésére.

2017_11_09_ABB_Sajtoesemeny_01

Az energetikai szektort érintő változások mellett kitért a munkaerőhiány által előidézett változásokra is, melyre az ABB robotika és automatizálási üzletágai termelékeny és jól alkalmazható megoldásokat szállítanak. Ahhoz azonban, hogy az új, önvezérlő és önállóan működő géprendszerek valóban működőképes és fenntartható megoldást jelentsenek, szakképzett és az új technológiákat értő szakemberekre van szükség. Az ABB célja, hogy világszerte az új kihívásokra reagálni képes személyeket képezzenek.

Az ABB vállalatcsoport kiemelt figyelmet fordít az oktatásra mind regionális szinten, mind világszerte. A multinacionális felépítés lehetőséget teremt arra, hogy országokon átívelő programok keretében képezzék saját alkalmazottaikat, illetve helyileg az igényeknek megfelelő oktatásokkal támogassák a felhasználókat. Magyarországon két képzési programjuk érhető el a tanfolyamokon kívül. A trainee program keretében egyetemi hallgatóknak kínálnak szakmai gyakorlati lehetőséget a vállalatnál, részmunkaidős foglalkoztatással. Ezzel párhuzamosan fut mentorprogramjuk is, amelyet kimondottan női hallgatóknak hirdetnek. A kiemelkedő teljesítményű fiataloknak szóló mentorprogramot idén harmadjára hirdetik meg hazánkban. Ennek keretében a jelöltek egy mentor felügyelete alatt dolgoznak, majd a program elvégzését követően a cégcsoporton belül vállalhatnak munkát.

Természetesen nem csak egyetemi hallgatók támogatásában érdekelt a cégcsoport. Partnereiknek sokszínű képzési programot kínálnak, amely lehetőséget teremt arra, hogy az ABB eszközök magabiztos használatának oktatásán keresztül olyan tudást adjanak át a felhasználóknak, amellyel képesek a napi tevékenységüket és a rendszeres karbantartásokat elvégezni.

Megállóban töltött trolibuszok – TOSA projekt

A svájci mintaprojekt keretében a városi buszközlekedés egy zöldebb, csendesebb és hatékonyabb megoldását tesztelték. Az ABB által fejlesztett töltőrendszer segítségével a trolibuszok áramszedő nélkül haladnak egyik állomásról a másikra, ahol egy, a jármű tetején elhelyezett töltőrendszer segítségével jutnak energiához az út folytatásához. A rendszer előnye, hogy nincs szükség bonyolult és sérülékeny felsővezeték-rendszer kiépítésére, mégis biztosítható a környezetbarát közösségi közlekedés. A városon belüli megoldásról Csernoch Viktor, az Energetikai Hálózatok Divízió Supply Unit Menedzsere beszélt. Kiemelte továbbá, hogy a rendszer biztonságát fokozza az, hogy a trolikon elhelyezett akkutelep mérete kisebb lehet, mint egy-egy személyautóba szerelt változat.

A projektről további részleteket tudhat meg az alábbi videóból:

Automatizálás és felügyelet

Az automatizált rendszerek sok esetben vonzó alternatívát jelentenek monoton, gyakran ismétlődő, vagy veszélyes környezetben végzett feladatok esetén. Sőt, napjainkban a munkaerőhiány következtében egyre több vállalkozás dönt az automatizálási megoldások mellett, mivel ezekkel hosszú távon biztosíthatja hatékony és stabil termelését. Az ABB több eszközzel is támogatja az automata rendszerek kiépítését. Többek között intelligens, távolról is elérhető adatokat szolgáltató szenzorokkal, mint az ABB Ability™ Smart Sensor. Ez a kis méretű, könnyen telepíthető szenzor, villanymotorok felügyeletére alkalmas. Előnye, hogy gyártótól függetlenül bármilyen eszközre szerelhető, valós idejű adatokat szolgáltat a gép állapotáról.

2017_11_09_ABB_Sajtoesemeny_04

Az ABB Ability rendszere egy integrált, iparágfüggetlen internetes platform és felhő infrastruktúra, amely az ABB összes digitális megoldását magába foglalja. Így összesen több, mint 180 digitális eszközt és szolgáltatást csoportosít. 

Távoli elérés és szerviz

Szabó Mihály, a Robotics and Motion divízó Sales és Marketing menedzserének előadása valójában egy gyakorlati bemutató volt, amelyen keresztül a jelenlévők megismerhették az ABB által kínált robotszervizelési lehetőségeket. Az ipari digitalizáció ugyanis lehetővé teszi, hogy a hálózatba kötött robotok felügyeletét és programozását mind az üzemen belüli felügyeleti eszközökről, mind az ABB központjából el lehessen végezni. Utóbbi megoldás kiemelkedő előnye, hogy abban az esetben is van lehetőség a programok vagy a konfiguráció módosítására, amikor a helyszínen nem tartózkodik a feladat elvégzésében kompetens személy. A robotot a távoli elérés jóváhagyását követően az ABB programozói képesek irányítani és a friss program betöltése után az eszközök újra termelésre foghatók.

A bemutató során egy programváltást tekinthettek meg a jelenlévők, amelyet a teremben található roboton hajtott végre az ABB egy másik helyiségben tartózkodó programozója.

2017_11_09_ABB_Sajtoesemeny_05

A bemutatott technológiákon túl számos más, több iparágban is alkalmazható megoldással segíti a cégcsoport az ipari digitalizáció terjedését. Intelligens megoldásaival az ABB hatékonyan támogatja az Ipar 4.0 által támasztott követelményeknek megfelelő termelést, kiszolgálja a jövő okos gyárait és innovatív ötleteivel új ötleteket szállít a hagyományos ipari területeken is.

További információ

Az ABB hivatalos weboldalán.