Innovatív automatizációs megoldások a Salvagnini-től

Az idén 13. alkalommal megrendezésre kerülő Blechexpo nemzetközi szakvásáron ismét bemutathatták kínálatukat a lemezmegmunkálással foglalkozó cégek, így többek között az olasz Salvagnini is.

2017-ben, egy ipari szakvásáron digitalizációval és a negyedik ipari forradalommal találkozni már nem számít újdonságnak. Az elmúlt néhány évben szinte minden ilyen rendezvény tematikája az Ipar 4.0 és velejárói köré épült. Az viszont már sokkal érdekesebb, hogy a Salvagnini, mindezt felismerve, egy új szlogennel foglalta össze aktuális fejlesztéseit. A hangzatosan “Közösségi Ipar”-nak keresztelt irány, mely, bár nem új keletű, az ipar átalakulásának egy fontos sajátosságára mutat rá.

Ember és gép tökéletes összhangja

A fent említett szlogen tulajdonképpen a Salvagnini új, dinamikus, intelligens gyártói ökoszisztémájára utal, amelyben ember, szoftver és adaptív szerszámgép együttműködve, hatékonyan dolgozik a legjobb termelékenység érdekében. Egy olyan ipari környezetben, ahol egyre nagyobb számban alkalmaznak robotokat és egyéb automatizációs megoldásokat, elkerülhetetlenné válik az ember-gép kollaboráció. Az új technológiáknak, szoftvereknek és eszközöknek ezért azt is figyelembe kell venniük, hogyan optimalizálható a két munkaerő közti harmonikus együttműködés.

Ezt a célt tűzte ki magának a Salvagnini is, az idei Blechexpon pedig a látogatóknak lehetőségük nyílt megtekinteni a legújabb automatizációs megoldásokkal felszerelt szerszámgép konstrukcióikat.

P2lean

A számos különböző fém alkatrész megmunkálására alkalmas kompakt, univerzális panelhajlító a Salvagnini egyik csúcskategóriás modellje. Sikerét olyan fontos tulajdonságainak köszönheti, mint a könnyű telepítés és programozás, a csökkentett fogyasztás vagy a széleskörű alkalmazhatóság különböző gyártási stratégiákhoz. A kiállításon debütáló új P2lean-2120 automata szerszámbeállítóval és a Salvagnini MAC2.0 technológiájával volt felszerelve, segítségével pedig még nagyobb paneleket (2180 mm hosszú, 200 mm magas) lehet megmunkálni.

B3.ATA

Az új modell a már korábban bemutatott B3-as hibrid élhajlító továbbfejlesztett változata. Az ATA funkcióval automata alsó és felső szerszámbeállítással rendelkezik. Az új OptiPress szoftverének köszönhetően, illetve az új MAC 2.0 korrekciós rendszernek, melyet a Salvagnini a panelhajlítóiból adaptált, folyamatosan méri a hajlítási szögeket, így operátori beavatkozás nélkül képes optimalizálni a paramétereket. Innovatív eszköztárának köszönhetően a B3.ATA lehetővé teszi a selejt nélküli termelést. A kiállításon, a többi bemutatott géphez hasonlóan megmunkálás közben is megtekinthették az érdeklődők.

L5

A harmadik idei premier a cég nagy teljesítményű 2D fiber-lézervágó gépe, a Salvagnini L5 továbbfejlesztett változata volt. A korábban szabadalmaztatott „airplane” struktúra segítségével a lézervágó fej egy központi gerendára van felszerelve, ezáltal hihetetlen gyorsaságot biztosít a fejnek, illetve könnyű hozzáférést a vágott alkatrészekhez. A „compass” rendszer, mely az L5-ös gépek sajátossága, 250mm tartományban külön X1,Y1 tengelyek mentén tudja mozgatni a fejet, mely 5G-s gyorsulásokra képes. A továbbfejlesztett szoftver gyors, és egyszerű használatot biztosít a gépkezelőnek. A kiállított modell új vágási paramétereket használó „Power-cut”, és „Adaptive piercing” technológiákkal volt felszerelve, így a tavalyi modellekhez képest 30-40%-os sebességnövekedést értek el az olasz mérnökök ezen fejlesztésekkel.

További információ:

A Salvagnini hivatalos honlapján.

A Salvagnini gépek hivatalos magyarországi forgalmazója, az SHM Consulting Kft. honlapján.