Hibrid megmunkálás a szerszámgyártásban

A Matsuura Lumex Avance 25 hibrid szerszámgépe új lehetőségeket kínál az alkatrészgyártás területén. A megmunkáló központ a forgácsoló eljárások mellett additív gyártástechnológiát alkalmaz, így teljes körű alkatrész-megmunkálást tesz lehetővé, ami a szerszám- és formagyártásban jól kihasználható.

2017_EMO_Matsuura_10

A hibrid gyártástechnológia egészen új területet jelent a gépipar számára. Az alkatrészek készre munkálása ugyanis nem csak forgácsoló műveletek, hanem 3D nyomtatás lépéseiből tevődik össze. Az eljárással olyan darabok is létrehozhatók, amelyek a korábbi lehetőségek birtokában csak körülményes módon, több fogásban, több szerszámgépen, eltérő és időigényes technológiákkal voltak megvalósíthatók. 

A Lumex Avance 25 géptípus már 2006 óta elérhető a piacon, a 2017-es hannoveri EMO-n a modell ötödik generációja mutatkozott be a nagyközönség előtt. A hibrid gépkonstrukció még gyorsabbá és termelékenyebbé vált, köszönhetően az új lézerforrásnak és a friss fejlesztésű porkezelő rendszernek.

Új lézerforrás – gyorsabb termelés

2017_EMO_Matsuura_11

Az ötödik generációs Avance 25-ben már 500 W-os lézerforrás található, amely a korábbi 400 W-os változattal szemben jelentős termelékenységnövekedést jelent és számottevően gyorsabb gyártást biztosít. Azon felhasználóknak, akiknek még ennél is nagyobb lézerteljesítményre van szüksége, a gyártó az opcionálisan választható 1000 W-os lézert ajánlja a szerszámgéphez.

Hatékonyabb poradagolás – anyagmegtakarítás

Az új generáció másik nagy újítása az ARP rendszer (Automated Powder Recovering System), egy új porkezelő megoldás. Előnyei közé tartozik, hogy az alkatrész közvetlen környezetéből eltávolítja a port, illetve a meg nem szilárdított mennyiséget összegyűjti. Ezek a lépések hozzájárulnak ahhoz, hogy az alapanyaggal takarékosan bánva történjen a nyomtatás, így jelentősen csökkenhetnek a gyártási költségek. Az ARP rendszer tehát a por gyűjtéséért, adagolásáért és újrahasznosításáért is felel.

2017_EMO_Matsuura_19

Az additív és hagyományos technológiák párosításával létrejött hibrid technológia páratlan lehetőséget kínál a szerszámgyártásban. A jelentősen időigényesebb EDM eljárások kiváltására nyílik lehetőség használatukkal. Emellett pedig az additív megmunkálás lehetőséget teremt a fémalkatrészek javítására is.

Európában az első Matsuura Lumex Avance 25 szerszámgépet Magyarországon, a Plastelektro Kft.-nél telepítették. A vállalat szerszámgyártása ma már a Lumex technológiára építve működik, emellett pedig hagyományos forgácsoló eljárásokat is alkalmaznak. A ságvári cég telephelyén készített esettanulmányunk ezen a linken érhető el.

A Matsuura számára fontos a folyamatos fejlesztés, a hibrid technológia pedig olyan új területet jelent ahol még rengeteg a kiaknázatlan lehetőség. Így céljuk továbbra is az, hogy piacvezető pozíciójukat megtartva újabb és újabb megoldásokat szállítsanak leendő és jövőbeli partnereiknek.

További információ:

A Matsuura hivatalos honlapján.

A magyarországi forgalmazó, a Szimker Szerszámgépgyártó és Kereskedelmi Zrt. weboldalán.

Megosztás
[
    ]