Belépés az ipari 3D nyomtatás világába

Az ipari 3D fém- és polimernyomtatásban élen járó EOS bemutatta új anyagkezelő megoldását, az IPCM M pro-t, méltán híres EOS M 290 rendszeréhez.

A csatlakoztathatóság érdekében az EOS M 290 – az EOS kimagaslóan termelékeny rendszere fémalkatrészek additív megmunkálásához – egy speciális folyamatkamra-ajtóval van ellátva. Az ajtón lévő összekötő pontok segítségével az IPCM M pro könnyedén csatlakoztatható az anyagtartályokhoz. A rendszer és a perifériaeszköz kombinációja lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyszerűen, gyorsan és biztonságosan szállítsanak anyagot a rendszerből, majd szitálják és visszatöltsék azt. Ezzel az ipari 3D nyomtatás egy általános gyártási módszerré egyszerűsödhet.

Zárt folyamatlánc a hatékony anyagkezelés érdekében

Additív gyártás esetében egy lézersugár összeolvasztja a por formájú alapanyagot a számítógéppel generált komponens-tervezési adatok által meghatározott pontokon. Az eljárás során jelentős mennyiségű fel nem használt anyag keletkezik, ennek a rendszerből történő közvetlen kiszállítását látja el az IPCM M pro. A művelethez még a folyamatkamra-ajtót sem szükséges kinyitni, a gépkezelőnek tehát nem kell közvetlenül érintkeznie az anyaggal. A rendszerből egy vákuumszivattyú továbbítja a port az IPCM M pro-ba, ahol inert gázok használatával szűrik azt. A modullal 120 kg-os átfolyási mennyiség biztosítható, 30 perc alatt – ez 50%-kal gyorsabb a korábbi megoldásokhoz képest.

A felhasználó számára ez a félig automatizált, pormentes anyagkezelés az additív rendszer folyamatkamrájában egyértelmű előnyöket nyújt: egészségesebb, biztonságosabb, a porral való érintkezés minimalizálása miatt pedig üzemképesebb is. Ennek eredményeképp a gépkezelő védőfelszerelése is kényelmesebbé válik anélkül, hogy az a biztonság rovására menne. A manuálisan végzendő feladatok csökkennek és egyszerűbbé válnak, a szűrhető és szállítható anyag mennyisége ellenben emelkedik. Az IPCM M pro ráadásul egy mobil modul, tehát több rendszerhez is hatékonyan használható. Mindezek a tulajdonságok hozzájárulnak az additív gyártás termelékenységének és felhasználhatóságának további javításához.

Bizonyított megoldás az ipari 3D nyomtatás területére lépéshez

Az EOS M 290 rendszer és az IPCM M pro modul kézenfekvő megoldást kínál azoknak, akik be akarnak lépni az ipari 3D nyomtatás világába. Az EOS M 290 magas minőséget és ismétlési pontosságot, valamint a validált alapanyagok széles skáláját kínálja. Kiterjedt szoftveres megoldásaival pedig biztosítja a megfelelő adatelőkészítést és minőségkezelést. A világszerte több, mint 500 példányban telepített EOS M 290 az egyik legsikeresebb additív gyártórendszer. Az IPCM M pro modullal az EOS most kiterjeszti ezt a sikeres rendszert, főként a könnyű és biztonságos anyagmozgatás lehetőségével. Az EOS által nyújtott átfogó tanácsadási szolgáltatások mellett a vállalatok egy olyan holisztikus portfólióhoz férhetnek így hozzá, amely lehetővé teszi számukra, hogy rövid idő alatt sikeresen léphessenek be a 3D nyomtatás világába.

Dr. Tobias Abeln, az EOS műszaki vezérigazgató-helyettese (CTO) hozzáteszi: “Az ipari 3D nyomtatás több területen is bizonyította rátermettségét a hagyományos eljárásokkal szemben és jelenleg is egyre többen alkalmazzák sorozatgyártásban. A vállalatoknak ezért érdemes átgondolniuk, hogy hogyan tudják a lehető legjobban kihasználni a technológiát piaci pozíciójuk megerősítése érdekében. Az EOS portfólió egyetlen forrásból biztosítja a cégek számára szükséges összes olyan elemet, amely szükséges ahhoz, hogy sikeresen kiaknázhassák az additív gyártásban rejlő lehetőségeket. Mindezt annak érdekében, hogy időben reagálhassanak a gyártás kihívásaira egy megalapozott, jövőképes technológiával.”

További információ:

Az EOS hivatalos honlapján.

Megosztás
[
    ]