A SolidCAM 2017 újdonságai 1.rész

Az év vége közeledtével Harmati Zsolt, az EuroSolid munkatársa összefoglalta a SolidCAM 2017 újdonságait. A cikksorozat első részében az általános újdonságokat és a Geometriával kapcsolatos friss funkciókat mutatja be saját tapasztalatai és a gyártó információi alapján.

Furcsa lehet, hogy 2017 év végén a 2017-es újdonságokról írok, de a SolidCAM háza táján a verziószám váltás máskor (és más rendszer szerint) történik, mint a SOLIDWORKS-nél illetve a SOLIDWORKS alá integrált egyéb programoknál. A fejlesztések ennek ellenére töretlenek a hatékonyság, a minél kevesebb kattintás és ezáltal a minél gyorsabb CAM-programozás, illetve az új funkciók irányába.

Biztosra veszem, hogy jó néhány újdonság (azok jellegéből adódóan) a felhasználók visszajelzései (kérései) alapján kerültek fejlesztésre.

1_kep

Ezen írás a SolidCAM 2017 SP1 HF3 verzió alapján készült. Van néhány funkció, ami már a 2016-os verzió utolsó service-pack-jeiben is elérhető, de mivel eddig nem voltak „dokumentálva” itt mutatom be azokat. A cikkben – a saját gondolataim, tapasztalataim mellett – forrásként használtam fel a SolidCAM.com oldalról elérhető prezentációban található leírásokat és képeket. Ezúton is köszönet a készítőknek érte!

A tavalyi cikksorozatomhoz hasonlóan ez a leírás sem mutatja be a SolidCAM-et általánosságban, pusztán csak az újdonságokra hagyatkozik, amelyek a következők:

Általános újdonságok

 • A szalagmenü és a CAM-manager fül (CAM) is támogatja a 4K felbontást, a SOLIDWORKS-nél megszokott mindhárom méretben, illetve a klasszikus- valamint a SOLIDWORKS 2016-os verziójában bevezetett színvilágban is. (1.1 és 1.2 ábra)
1.1

1.1 ábra

1.2

1.2 ábra

 • A megmunkálás alap-adatainak (nullpont, előgyártmány, stb.) megadására szolgáló ablak alsó részén lévő Machine Option (Gépi Opciók) táblázat a Flyout (Lebegő) opcióval külön ablakba tehető, a jobb áttekinthetőség miatt. (1.3 ábra). Ebben a táblázatban olyan változókat lehet definiálni (sok más között), amelyek a poszt-processzor globális működését befolyásolják.
1.3

1.3 ábra

 • A tavaly bemutatott Updated Stock („Frissített előgyártmány”) kapcsoló használatával az utolsó művelet utáni megmunkálási állapot a modelltérben megjelent. Nem kellett megmunkálási szimulációt futtatni. Ez az opció került továbbfejlesztésre úgy, hogy a művelet mellett megjelenő ikont egy tetszőleges művelet mellé mozgatva, az adott műveletig(!) elkészült állapotát mutatja az előgyártmánynak a grafikus területen. (1.4 ábra)
1.4 ábra

1.4 ábra

 • Az előző opció szín- és átlátszóság beállításait eddig az ún. HostCAD szimulációnál lehetett beállítani, de ez most átkerült az 1.5 ábrán látható jobb egérgombos menübe.
1.5 ábra

1.5 ábra

 • A SolidVerify szimulációban be lehet állítani több lehetőséget arra, hogy a folyamatos lejátszás mikor álljon meg. (például művelet -, szerszám-, vagy előtolás váltáskor). A lehetőségek kiegészültek a „Z plunge on Stock” opcióval, ami akkor állítja meg a szimuláció lejátszását, ha a szerszám Z lefúrásos mozgásnál megérinti az előgyártmányt. (1.6 ábra)
1.6 ábra

1.6 ábra

 • A küldés parancs, komplett projekt, megmunkálás, poszt-processzor, gép-szimulációs fájlok továbbküldéshez történő összecsomagolásához való. (1.7 ábra) Használatával a ZIP fájlba kerülő CAM fájl formátuma megegyezik a CAM projekt formátumával: (1.8 ábra)
  • PRT (nem tömörített) CAM alkatrész küldve/mentve *.prt-ként
  • PRZ (tömörített) CAM alkatrész küldve/mentve *.prz-ként     
1.7 ábra

1.7 ábra

1.8 ábra

1.8 ábra

 • A SolidCAM Settings-nél (CAM beállítások) a Default (Alapértelmezett) ágon megjelent egy új ág Link (Kapcsolatok) néven. Itt művelettípusonként lehet alapértelmezett rá-, és leállásokat beállítani. (1.9 ábra) Az itt beállított adatok, új művelet létrehozásakor automatikusan kitöltik az adott művelet Link (Kapcsolatok) ágán lévő mezőket. Ezáltal a gyakran használt ráállás – leállás adatainak kitöltését is meg lehet spórolni.
1.9 ábra

1.9 ábra

 • Több lehetőség van előgyártmány definiálásra. (Téglatest, kihúzási kontúr, 3D modell, stb.) Amennyiben hengeres előgyártmányt készítünk, választhatunk, hogy 3D vázlatként vagy (új opcióként) 3D modell-ként, szeretnénk-e láttatni azt a modell-térben a munkadarab körül. (1.10 ábra) A 3D modell éleit és felületeit esetenként könnyebb kijelölni, mintha vonalláncokon kellene kattintani.
1.10 ábra

1.10 ábra

Geometria

 • Pocket (Zseb) művelet geometriájához egy vagy több kontúrt kell meghatározni. Ez a meghatározás egyszerűsödött le, a most bevezetésre került „Smart Face” kapcsolóval, (2.1 ábra) aminek használatával – egyszerűen a síkfelületre kattintunk – a nyitott és zárt élek automatikusan felismerésre kerülnek, és nem kell egyesével megjelölni a nyitott éleket. Ez az opció felismeri a szigeteket (azok kontúrját) és ezen síkból induló furatokat, zsebeket (ez utóbbiak kontúrját nem szigetként veszi figyelembe).
2.1 ábra

2.1 ábra

 • A „Smart Face” opció kontúr marásnál is elérhető. (2.2 ábra) Az opció felismer minden falat (kontúrt) ami kapcsolatban van a kattintott síkkal és automatikusan elkészíti a vonalláncokat (kontúrokat). Az így kijelölt vonalláncok ezután – úgy, mint eddig – egymástól függetlenül módosíthatók (kezdőpont, ofszet, megnyújtás, stb.)
2.2 ábra

2.2 ábra

 • 2,5D –s műveletekhez eddig a geometriát (kontúrt, furat pozíciót) csak a kiválasztott műveleten belül a Geometria ágon lehetett definiálni. A 2017-es verzióban már műveleten kívülről is meg lehet ezt tenni, a műveleti fa Geometries (Geometriák) ágán egér jobb gombos kattintásra előugró menünél (2.3 ábra). Előnye, hogy a geometriák (kontúrok, furat pozíciók, stb.) előre elkészíthetők, esetleg nevet lehet adni neki, amit aztán a műveletekben már csak ki kell választani.
2.3 ábra

2.3 ábra

A folytatásban a 2.5D marás valamint a 3D marás (HSR/HSM), azt követően pedig a többi modul újdonságairól lesz szó.

Szerző:Harmati Zsolt

További információ:

A SOLIDWORKS hivatalos magyarországi viszonteladója, az EuroSolid Kft. honlapján.

forrás: SolidCAM.com , SolidCAM_2017_SP1_Whats_new.ppt