A Smart Factory megbízható technológiája: OKUMA MU-S600V

Idén, a 2017-es hannoveri EMO-n mutatkozott be az európai szakmai közönségnek az OKUMA újdonsága az MU-S600V szerszámgép. A japán szerszámgépgyártó szerint az MU-S600V a jövő okos gyárának alapeleme lehet majd.

EMO_2017_OKUMA_02

Öttengelyes vertikális megmunkáló központ 

A szerszámgép öttengelyes megmunkálásokra optimalizált stabil felépítéssel rendelkezik. A munkadarab rögzítése és a beállítások minimális időszükséglete gyors és hatékony munkavégzést garantál. A megmunkálás sokszínűsége mellett a megmunkálható anyagok választéka is széles: acélok, alumínium vagy akár hőálló fémek is forgácsolhatók vele.

Kis helyigény – nagy belső tér, robotos kiszolgálás

Az MU-S600V-t a kategóriájában kapható hasonló szerszámgépektől kis helyigénye is megkülönbözteti. Kompakt kialakításának köszönhetően könnyen kombinálható más megmunkáló berendezésekkel, robotokkal, így jól használható gyártócellák felépítésében. Erre láthattak példát az érdeklődők az EMO-n is, ahol két ABB robottal szerelt gyártócellát helyeztek el a standon közvetlenül egymás közelében az OKUMA szakértői. Praktikus felépítését példázza az is, hogy 1400 mm-es szélességével akár 600 mm átmérőjű munkadarabokat is képes fogadni.

EMO_2017_OKUMA_03

A cellában tevékenykedő robot végzi a szerszámgép rakodását, amely történhet szállítószalagról vagy rekeszekből is. Két szerszámgép között beépített rendszer gondoskodik a munkadarabok áthelyezéséről, így nincs szükség további automatizálási megoldások beépítésére. A darabok eltávolítását végző robotok képesek szelektálni a termékeket, így az utólagos válogatásra fordított idő is megspórolható.

Intelligens megoldások

Az OKUMA által fejlesztett intelligens technológiák az MU-S600V szerszámgép esetén is elérhetők. A megmunkáló központ a Thermo-Friendly koncepciónak megfelelően épül, így a megmunkálás során fellépő hőmérsékletnövekedés nem befolyásolja negatív irányban a forgácsolás minőségét. A Collision Avoidance System a biztonságos megmunkálást garantálja. A Machining Navi rezgésfelügyeleti rendszer szintén a megmunkálás minőségének védelmét látja el a szerszámgép fordulatszámának szabályzásán keresztül.

EMO_2017_OKUMA_04

A felsoroltak mellett a kiállított gyártócella különlegessége az volt, hogy a beépített optikai rendszernek köszönhetően a robotok képesek felismerni az alkatrészeket, azon túl, hogy érzékelik azok jelenlétét, meg tudják állapítani a helyzetüket – ennek megfelelően képesek kezelni őket. Ezzel a megoldással pedig egy teljesen automatizált rendszer jön létre, amelyben a megmunkálás minőségét az intelligens rendszerek, a munkadarabok továbbítását pedig az automatizált megoldások végzik. 

A felügyeletet pedig az OKUMA Smart Factory gyártásfelügyeleti rendszerén keresztül láthatják el a felhasználók, így kihasználva az OKUMA által az intelligens gyártás területén nyújtott széles körű lehetőségeket.

További információ

Az OKUMA szerszámgépek hivatalos magyarországi forgalmazója a Smartus Zrt. honlapján.

Az OKUMA hivatalos weboldalán.