A Mazak két új Hybrid gépét mutatta be a 2017-es EMO-n

Az idén Hannoverben tartott EMO kiállításon a Mazak két új Hybrid többfunkciós gépe is debütált, amelyek képesek mind additív, mind forgácsoló eljárásokra. 

A vállalat Hybrid többfunkciós gépcsaládjának két legújabb tagja lehetővé teszi a felhasználók számára a gyors és egyszerű gyártmányépítést, amiből ezután egy befogásban nagy pontosságú alkatrészek gyárthatók.

A hybrid technológia előnyei közé tartozik többek között a gépi főidő jelentős csökkentése, a kevesebb veszteség, valamint az anyag előkészítésére (pl. öntésre vagy kovácsolásra) fordított idő. Továbbá a Mazak AM technológiájának legnagyobb előnye az, hogy képes adott alapanyaghoz más anyagot hozzáadni. Ezzel a bevonatoló eljárással lehetővé teszi a felhaszanálók számára olyan alkatrészek gyártását, melyek eddig nem voltak előállíthatók.

Az eredmény megmutatkozik a gyártási idő, a szerszámgépek terheltségének és a kiszolgálószemélyzet létszámának csökkenésében, továbbá lehetőség nyílik a nagy értékű alkatrészek javítására is.

VARIAXIS j-600_5X AM

A VARIAXIS j-600/5X AM egy 5-tengelyű függőleges megmunkáló központra szerelt AM fej használtával biztosítja a nagy sebességű additív megmunkálást

VARIAXIS j-600/5X AM, ami Európában első ízben kerül bemutatásra, egy “Wire-Arc AM” (additív gyártó) fejjel felszerelt 5-tengelyű, függőleges megmunkáló központ, mely lehetővé teszi a nagy sebességű additív gyártást.

A “Wire-Arc AM” gyártófej a berendezés keresztszánján található, innen építi fel rétegenként a hálószerű 3D-s formákat. A huzal alapanyagnak köszönhetően a rendszer gyorsabban építi fel a hálót, mint a fémpor alapú eljárás.

A VARIAXIS j-600/5x AM nagy pontosságú és termelékenységű megmunkálásra képes a max. 12 000 percenkénti fordulatszámmal forgó főorsónak, és a széles határok között működő (-120° – +90°) B-tengelynek köszönhetően. A berendezés nagy merevségű és pontos felépítménnyel rendelkezik, a lineáris tengelyek mentén hengergörgős lineáris vezetékekkel, a két forgó tengelyen hengergörgős csigahajtással látták el.

A világ leggyorsabb CNC vezérlője, a VARIAXIS a SmoothX vezérlő segítségével könnyen programozható mind a forgácsolás, mind az additív gyártás automatizálásához. A j-600/5X AM széles körben jól alkalmazható, többek között a tengeri hajózás turbina alkatrészeinek, öntőformák, présszerszámok és olajfúró alkatrészek gyártására és javítására.

A VARIAXIS j-600/5X AM mellett bemutatkozik a Mazak INTEGREX i-AM termékcsalád legújabb tagja, az INTEGREX i-300S AM is, amely a Mazak “DONE-IN-ONE” filozófiáját ülteti át a hibrid gyártás területére.

A VARIAXIS j-600/5X AM egy 5-tengelyű függőleges megmunkáló központra szerelt AM fej használtával biztosítja a nagy sebességű additív megmunkálást

Az INTEGREX i-300S AM a Mazak INTEGREX AM széria legújabb tagja

Az INTEGREX i-300S AM egy több lézersugaras fémpor-rétegző eljárást használ, melynek során a lézersugarak megolvasztják az alapanyagot, és ezzel egy időben a berendezés a fúvókán keresztül fémport adagol. Ezzel az eljárással különböző fémek metallurgiai összekötése válik megvalósíthatóvá. A több lézersugaras eljárás előnye a stabil fémpor adagolás melletti hatékony olvasztás, az alapanyag kisebb igénybevétele mellett.

Az eljárás továbbá kiküszöböli a fémpor adagolása során fellépő eltéréseket, mikor az AM fej döntött állapotban van. Emiatt ideális komplex alakzatok kialakítására is, mint például terelőlapátok bevonatolása vagy présszerszámok finom megmunkálása. Az AM fej egy új vezérelt állványos szerkezettel rendelkezik, amely nagyobb pontosságot és hatékonyságot biztosít a nagy munkatérben történő munkavégzés esetén is.

A gép leválasztó képességei is kimagaslók a kategóriában. Azonos mérettartományban bármelyik gépnél nagyobb munkadarab kapacitással rendelkezik, a magas teljesítményt pedig a 4000 ford./perc-re képes fő- és mellékorsók biztosítják.

Az optimális együttműködő képesség biztosításának érdekében, melyet az Ipar 4.0 terjedése követel meg, minden Mazak AM berendezés könnyen integrálható a vásárló jelenlegi és jövőbeli gyártási hálójába. A SmoothX vezérléssel működő Mazak AM portfólió biztosítja a valós idejű folyamatfelügyeletet és elemzést, valamint a fejlett ütemezést, ezzel csökkenti az átfutási időt, a folyamat közben fellépő készlet-szükségletet, továbbá a közvetett munkaköltségeket.

Forrás:Yamazaki Mazak

További információ

A Mazak hivatalos magyar nyelvű honlapján.

Megosztás
[
    ]